2012. január 5., csütörtök

Meggyes fondant torta


 Juppiii, kész az első igazi tortám!! Nagy sikert aratott, mindenkinek nagyon tetszett és nagyon ízlett a meggyes torta. Szerintem még sok változatát el fogom készíteni! Igaz sok munka van vele, de ha ennyire tetszik mindenkinek, akkor megéri!:)


Hozzávalók:
Kakaós piskóta:
  • 6 tojás
  • 6 ek cukor
  • 6 ek liszt
  • 2 ek kakaópor
Sárga piskóta:
  • 3 tojás
  • 3 ek cukor
  • 3 ek liszt
Csokikrém:
  • 3 tojássárgája
  • 5 dl habtejszín
  • 120 g csoki
  • 10 ek cukor
Meggykrém:
  • fél kg meggy
  • 3 dl meggylé (nekünk csak 1,5dl volt, ezért a másik 1,5 dl cseresznyelé volt)
  • 1 cs. vaníliás puding
  • 2-3 ek cukor
Fondant massza:
  • 6 ek víz
  • 1 ek őrölt zselatin (8-10 g)
  • 2 ek méz
  • 1 ek margarin
  • kb. 90-100 dkg porcukor
Elkészítés:
  1. Előtte levő nap, csináljuk meg a fondant masszát az alábbi módon:
  • A porcukor felét tegyük egy tálba, és a közepébe csináljunk mélyedést.
  • A vízben keverjük el a zselatint és melegítsük fel, majd adjuk hozzá a margarint és a mézet. Így együtt melegítsük fel, hogy szépen elolvadjon.
  • Öntsük bele a mélyedésbe,és fakanállal kavarjuk össze.
  • Kis adagokban adjunk hozzá porcukort, és ha már nem tudjuk fakanállal kavarni, akkor kezdjük el gyúrni.
  • Kis adagokban adagoljuk hozzá a porcukort. Akkor van kész, ha már nem ragacsos és sima a felülete. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl kemény!!
  • Csomagoljuk folpack-ba majd zacskóba. Másnap használatra kész!:)
  • (Én megmelegítettem kb 20 mp-ig, mert sajnos túl kemény volt.) 
     2.  Kapcsos tortaformába a tészta hozzávalóiból süssük meg a 2 piskótát.   
     3.  A csokikrémhez
  • a tojássárgáját 5 cukorral verjük habosra.
  • 3 dl habtejszínbe tegyünk 3 ek cukrot, és a csokit olvasszuk el benne.
  • Majd adjuk hozzá a tojássárgáját és főzzük sűrű krémmé állandó keverés mellett.
  • A maradék 2 dl habtejszínt hűtsük le jól, és 2 ek cukorral verjük kemény habbá. Majd keverjük hozzá a kihűlt csokikrémhez.
       4.  A meggykrémhez a meggyléből,cukorból és a pudingporból főzzünk pudingot a hagyományos módon.

Összerakás:
  1. Az egyik kakaós lapot kenjük meg a csokikrém felével, meggykrém felével és szórjuk rá a meggy felét.
  2. Helyezzük rá a sárga piskótát és ismételjük meg a folyamatot. Végül rakjuk rá a az utolsó kakaós lapot.
  3. Kenjük meg vékonyan a torta tetejét vajkrémmel, és pár percre tegyük be a hűtőbe.
  4. A fondant masszát nyújtsuk ki kb 3 mm-re, és helyezzük rá a tortára. A lelógó részt vágjuk le.
  5. Ízlés szerint díszítsük. Én a rózsákat marcipánból csináltam. Mivel még volt bolti, ezért azt használtam fel. 2 nappal előtte csináltam meg a figurákat.

Nehézség: nehéz
Sütési idő: 10 perc + 20 perc
Sütési hőfok: 180 °C

Jó étvágyat hozzá!:)

2 megjegyzés:

  1. szia!Azt szeretném kérdezni,hogy milyen tejszínt kell hasznalni,milyen vaj kell a tetejère?Az oldalàt is meg kell vajazni?Van valamo fontos tudnivalo a formàk készìtésèvel kapcsolatban?Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia:)
      Én Parmalat habtejszínt használok.
      Az első tortánál sima vajkrémet használtam (mint amit lehet a boltban venni), de mostanában inkább baracklekvárral kenem be(nagyon vékonyan) a tortát a tetejét és az oldalát is. (Esetleg eperlekvárral, attól függ, hogy milyen ízű a torta.)
      Ha lekvárral kened be, akkor a fondant masszát ne nyújtsd vékonyra, mert előfordulhat, hogy átüt egy kicsit a lekvárszíne. Ez főleg akkor fordulhat elő, ha fehér a fondant színe.
      A fondant nyújtásához használj keményítőt, hogy ne ragadjon le. És mikor gyúrod, akkor vigyázz, hogy ne legyen túl kemény, mert akkor könnyen fog törni. Egy kicsit idegtépő feladat a fondant nyújtása illetve a tortára helyezése, de megéri.
      Sok sikert hozzá!
      Szandi

      Törlés