2012. február 29., szerda

Mákos guba


Ezt most kivételesen Anya csinálta,mert tanulnom kellett. Múltkor megjegyezte az ebédnél, hogy lassan elfelejt sütni, mert mindig én csinálom a sütiket. Haha Anya..:D
De a lényeg az, hogy milyen lett.. meg kell, hogy mondjam őszintén: nagyon finom lett!! Alig várom már, hogy dél legyen és ehessek újra!;)
Igazából ez Stahl Judit receptje, csak kicsit változtatott Anya rajta.

Hozzávalók:
  • 7 szikkadt kifli (a miénk kb 4 napos volt)
  • 5,5 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 1 bourbon vaníliás cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 5 dl tejszín
  • 15 dkg darált mák
  • 12 dkg porcukor
  • 3 tojássárgája
  • 2-3 dkg vaj + a tepsi kikenéshez még egy kicsi

Sodó:
  • 1 főzés nélküli van. puding
  • 3 ek tejföl
  • 5-6 dl tej
Elkészítés:
  1. A tepsit kenjük ki vajjal.
  2. A tejet, cukrot és a van. cukrokat forraljuk fel.
  3. Adjuk hozzá a tejszínt, és hűtsük le.
  4. Vágjuk karikára a kifliket és szórjuk bele a tepsibe.
  5. A darált mákot keverjük össze a porcukorral, és hintsük meg vele a kifliket.
  6. A tojássárgájákat habverővel vegyítsük össze a tejes keverékkel. Majd öntsük le vele a kifliket.
  7. Mikor már rajta van a tej, akkor egy fakanállal keverjük össze a tepsiben.(Ez azért kell, mert a tej lemossa a mákot az aljára.)
  8. Daraboljuk rá a vajat.
  9. Előmelegített sütőben 200 °C-on süssük 30 percig.
  10. A sodóhoz a van. pudingot egy kevés tejjel kavarjuk csomómentesre.
  11. Adjuk hozzá a tejfölt, majd így is keverjük simára.
  12. Kevergetés mellett adjuk hozzá a többi tejet is.

Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 30 perc + sütés
Sütési idő: 30 perc
Sütési hőfok: 180 °C

Jó étvágyat hozzá!:)

6 megjegyzés:

  1. Sziaa! Nem nagyon értem, azt a részét, ahol a kiflit beleforgatjuk a mákba..a száraz kiflire hogy ragad rá a mák? Lehet hülye kérdés, de még nem csináltam ilyet...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia:)
      Ne haragudj, meghintjük a darált mákkal. Máris javítom!:)
      És köszönöm, hogy jelezted, hogy hülyeséget írtam.. :D

      Törlés
  2. Nem írtál hülyeséget csak én nem értettem:S Alig várom, hogy legyen szikkadt kiflink :D Puszi Neked

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megesik.:)
      Jó sütést, remélem Nektek is ízleni fog.:)
      Puszi Kati:)

      Törlés