2012. március 11., vasárnap

Meglepetés: Eperkrémes fondant torta



Sajnos a tortás képen a szín nem adja vissza, hogy milyen szép, de ahol csak a fondant látható, ott látszik, hogy szép erőteljes. Amúgy az íze nagyon finom lett, most máshogy csináltam a fondant-t, az elkészítésnél pontosan leírom, hogy hogy készült.

Hozzávalók(26 cm-es tortához):
Piskóta:
  • 9 tojás
  • 9 ek cukor
  • 9 ek liszt

Eperkrém:
  • 40 dkg fagyasztott eper+150 g cukor
  • 1 cs. van. puding+3 ek cukor+3 dl tej
  • 1 ek zselatin + 6 ek víz
  • 2 dl habtejszín+3 ek cukor+1 cs. habfixáló

Piros fondant:
  • 300 g porcukor
  • 5 g zselatin
  • fél ek margarin
  • 1 ek méz
  • 3 ek víz
  • piros ételszínezék+boleró italpor

Elkészítés:
1. Előtte nap, vagy a torta készítése előtt 6 órával készítsük el a fondant-t:
  • Kb 250 g porcukrot tegyünk egy tálba, abba csináljunk mélyedést.
  • A vízbe tegyük a zselatint és forraljuk fel. Tegyük bele a margarint és a mézet. Ha felolvadt, öntsük bele a mélyedésbe.
  • Fakanállal keverjük össze. Tegyük bele a maradék 50 g porcukrot.
  • Na nekem itt nem akart összeállni. Így öntöttem bele nagyon sok ételszínezéket, és így összeállt.
  • Kevés boleróport oldjunk fel pár csepp vízben és dolgozzuk bele a fondant-ba. (Nagyon kellemes illata lesz tőle, és az íze is csodás lesz!)
  • Ha kész csomagoljuk folpack-ba.
  • Használat előtt, ha túl kemény, gyúrjunk bele margarint.
2.   Süssük meg a piskótát kb 35 perc alatt.
3.   Az epret főzzük össze a cukorral.
4.   Csináljuk meg a pudingot, és keverjük hozzá az eperszószhoz.
5.   A zselatint keverjük össze langyos vízzel, majd forraljuk össze.
6.   Adjuk az eperkrémhez.
7.   Ha kihűlt, verjük fel a habtejszínt és finoman forgassuk hozzá.
8.   A három részre vágott piskótát kenjük meg az eperkrémmel.
9.   Eperlekvárral kenjük meg a torta oldalát és tetejét.
10. Amíg kinyújtjuk a fondant-t tegyük be a tortát a hűtőbe.
11. Kevés keményítőn nyújtsuk ki a fondant-t majd helyezzük rá a tortára.
12. Ízlés szerint díszítsük.

Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 3-4 óra
Sütési idő: kb 35 perc
Sütési hőfok: 180 °C

Jó étvágyat hozzá!:)

8 megjegyzés:

  1. Anyukádnak utólag is gratulálok (a csodás tortához és a szuper lányához is :))) !

    Jaj, úgy örülök hogy megint tudok írni neked !
    Az a gond, hogy mikor a Közzététel-re kattintok és be kellene írnom az azonosító két szót (tudod, hogy nem vagyok robot ;)) csak az egyik látszik és nem lehet görgetni. Próbáltam másik böngészővel, másik számítógépről, másik laptopról, bejelentkezés nélkül is és nem ment sehogy sem. Most sikerült kiötleni a tabulátoros trükköt. A tabival "rákényszerítem" a "lapozásra", de így is vagy 4x kell váltani.
    Remélem, ezzel a módszerrel működni fog. (Sajnos, néha egy-egy háttérkép megbolondítja a "rendszert")

    VálaszTörlés
  2. Ó köszönjük szépen, aranyos vagy!:)

    Én meg annyira örülök, hogy írsz, és a csodás véleményeiddel bearanyozod a napomat, annyira jól esnek!:) Köszönöm!!:)
    Nagyon sajnálom, hogy ezen az új dizájnon nem sikerül könnyen írni. :S
    Mindenképpen kitalálok valamit, szerintem keresek egy másikat, vagy visszaváltok egy sima fehérre, hogy könnyen tudj írni.:)
    De örülök, hogy sikerült túljárni az eszén:))

    VálaszTörlés
  3. Válaszok
    1. Szia Petra!:)
      Igen, nekünk nagyon ízlett!:)
      Igaz, friss eperből lett volna az igazi..:( de arra még várni kell :(

      Törlés
  4. Szia!
    Köszi szépen!
    Még lehet pár kérdésem? Most fogok életemben először komolyabb tortát csinálni. Fondant rendeltem hozzá, és azt szeretném megtudni, hogy a piskótát kívül le kell-e kenni valamivel, mielőtt rákerül a burkoló?
    Köszi szépen a segítséget! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Petra:)
      Nagyon szívesen:)
      Persze, nyugodtan!!:)
      Én baracklekvárral szoktam lekenni. Annak érdekében, hogy ne üssön a fondanton át, kicsit vastagabbra nyújtsd majd!:)
      Sok sikert hozzá!:)
      Ha gondolod, majd töltsd fel a képet a blog facebook oldalára!:)
      Köszönöm:))

      Törlés
  5. Szia.
    Azt szeretném kérdezni, hogy Neked mennyire lett piros a fondant? Mert nekem általában rózsaszín lesz és most nagyon nagy szükségem arra, hogy igazán piros legyen.
    Előre is köszönöm! :)
    Egyébként tényleg nagyon szép lett és biztosan finom is volt. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia:)
      Köszönöm szépen!:)
      Fú, igazán tűzpiros sajnos nem lett, arra még nem jöttem rá, hogy hogy kell. Vagyis itt : http://sutni-jo.blogspot.hu/2013/03/fondant-superman-es-torta.html
      egész piros lett, ha jól emlékszem akkor narancsfondanthoz tettem málna pirosat, de az a baj, hogy az csak kísérletezés útján sikerült, és nem tudom, hogy pontosan miből mennyit tettem.. :/
      Sok sikert, remélem sikerül!:)

      Törlés