2013. január 24., csütörtök

Tejkaramella



Most, hogy síszünet van a suliban, volt egy kis időm, amit természetesen a konyhában töltöttem.
Ma a tejkaramella szerelmeseinek kedvezek. Hihetetlenül gyors, finom és szeletelhető karamellát kapunk.
Bátran próbáljátok ki. Én biztos, hogy nem utoljára csináltam meg. (Bár lehet, hogy legközelebb kísérletezek egy kicsit.) A receptet köszönöm Praliné Paradicsom-nak.
Egyébként legalább félórát ültem a receptkönyvek,blogok fölött, hogy mit is kéne sütni. Először tartelette-et akartam, ki is találtam már, hogy milyen töltelékkel, de utána eszembe jutott, hogy van itthon sűrített tej, és nem kéne hagyni,hogy megromoljon, így gyorsan rákerestem, hogy miket lehetne belőle csinálni. Így találtam rá erre a csodára. :)

Hozzávalók (kb 55 db tejkaramellához):

  • 220 g sűrített tej
  • 50 g sötét nádcukor
  • 70 g fehér cukor (nyugodtan használhatsz barnacukrot, vagy mind a 120 g lehet fehér cukor, annyi lesz a különbség, hogy világosabb lesz az enyémtől.)
  • 50 g akácméz
  • 68 g vaj 
  • 4 késhegynyi szódabikarbóna
  • 90 g apróra vágott fehércsoki (a boltban csak Boci volt, így nekem az került bele-nagyon finoom :D)


Elkészítés:

  1. Egy lábasba rakjuk bele a sűrített tejet, cukrot (mind a 2 fajtát), mézet, vajat és a szódabikarbónát.
  2. Majd kis lángon folyamatos keverés mellett olvasszuk össze. (Ne forrjon! Nekem 9-es a max, és én 4-esen olvasztottam.)
  3. Ha elolvadt a cukor és a vaj, kapcsoljunk magasabb fokozatra (9/5-6) és állandó keverés mellett sűrűsítsük addig, amíg a massza színe karamellaszínűre nem válik. (Úgy nézzük meg, hogy jó-e, hogy cseppentsünk hideg vízbe, majd öntsük le róla a vizet, és ha kis gömböt tudunk belőle csinálni akkor jó. --> 116°C-osnak kell lenni - bár én nem tudom, hogy hány fokos volt az enyém, mert nincs maghőmérőm.)
  4. Miután levettük a tűzről, hagyjuk hűlni 1-2 percig, majd tegyük bele az apróra vágott csokit és kavarjuk össze.
  5. Sütőpapírral bélelt edénybe öntsük bele. (29x13 cm-es a tálcám)
  6. Ha kihűlt szeletelve tálaljuk.


Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 30-40 perc

Jó étvágyat hozzá!:)

Eredeti recept: ITT

2 megjegyzés:

  1. Eddig 4féle tejkaramella receptet készítettem el, ez volt az 5. 'Sajnos' ez az a fajta nyalánkság, amit nem lehet elrontani és ha még kicsit csúnyácskább is lesz, akkor is isteni finom! :) Legközelebb egy kicsit kevesebb zsíradékot teszek majd bele, egyébként kitűnő összeállítás! :)
    Gratulálok a blogodhoz is, mert imádnivaló recepteket találtam és biztosra veheted, hogy nem ez volt az utolós, amit elkészítettem közülük! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia BOcY:)
      Nagyon örülök, hogy ízlett!!:)
      Köszönöm szépen, aranyos vagy:) Örülök, hogy sikerült elnyerni a receptekkel a tetszésedet:))

      Törlés