2014. január 24., péntek

Citromos pite




Már nagyon régóta terveztem krémes citromos pitét, és most jött el az ideje az elkészítésére.
A barátom és szerintem tökéletes savanykás volt, míg apa szerint a fele mennyiség is elég lenne a citromból. De ettől függetlenül ízlett mindenkinek!:)



Hozzávalók:
Tészta (25 cm-es pite):
    • 200 g liszt
    • 50 g cukor
    • 100 g vaj
    • 0,5 tk sütőpor
    • csipet só
    • 1 tojás
    Citromos krém:
    • 1,5 dl citromlé
    • 1 db citrom lereszelt héja
    • 4 tojás
    • 150 g cukor
    • 160 g vaj
    Elkészítés:
    1. A lisztet, cukrot, sütőport és a sót keverjük össze, majd a vajat morzsoljuk bele.
    2. Adjuk hozzá a tojást és gyúrjuk össze.
    3. Nyújtsuk ki, majd béleljünk ki egy 25 cm átmérőjű pitetálat, úgy, hogy legyen pereme is.
    4. Szurkáljuk meg az alját villával, majd egy sütőpapírt helyezzünk a tészta tetejére és szórjunk rá rizst vagy száraz babot.
    5. Előmelegített sütőben 180°C-os süssük 15 percig, majd a sütőpapír és rizs nélkül további 10 percig süssük.
    6. A krémhez a citromlevet, lereszelt héját, a tojást és a cukrot keverjük simára, majd vízgőz felett főzzük sűrűre.
    7. Miután levettük a vízgőzről adjuk hozzá a vajat és keverjük simára.
    8. Majd a krémet öntsük a kihűlt tészta tetejére.
    9. A pitét tegyük hűtőbe kb 4 órára, hogy kellően megfagyjon a citromos krém.


    Nehézség: könnyű
    Sütési idő: 25 perc
    Sütési hőfok: 180°C
    Elkészítési idő: 1 óra + 4 óra hűtés

    Jó étvágyat hozzá!:)

    1 megjegyzés:

    1. Ha van kedved játszani egy kicsit, akkor nézz be hozzám:
      http://csibekalandok.blogspot.com/2014/01/ismerjuk-meg-egymast-ez-vagyok-en-csibe.html

      VálaszTörlés