2014. március 10., hétfő

Citromos túrótorta (update!)



Ez a torta megrendelésre készült, és a tetején lévő citromos rétegen változtattam, de szerintem érdemes így csinálni, mert sokkal gyorsabb, és biztos, hogy megköt.

Hozzávalók(26 cm-es tortaforma):
Tészta:
  • 100 g teavaj
  • 60 g cukor
  • 150 g liszt
  • 2 ek tej

Túrókrém:
  • 500 g túró
  • 150 g mascarpone
  • fél citrom leve
  • 3 citrom reszelt héja
  • cukor ízlés szerint (kb 150 g)
  • 400 ml habtejszín
  • 22 g zselatin


Tetejére:
  • 3,5-4 db citrom
  • 12 ek cukor
  • 15 g zselatin

Elkészítés:
  1. Olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá a cukrot, lisztet majd a tejet és gyúrjuk össze.
  2. Tegyük be a hűtőbe félórára.
  3. Nyomkodjuk bele a tortaformába, majd előmelegített sütőben, 180 °C-on süssük 10 percig. (Addig, hogy megpiruljon egy picit a széle.)
  4. A túrót, mascarpone-t, citrom levét és héját, cukrot és 200 ml tejszínt tegyünk egy tálba, és keverjük össze, majd botmixerrel törjük pépesre.
  5. A másik 200 ml tejszínt tegyük fel melegedni a zselatinnal.
  6. Ha elolvadt benne a zselatin, hagyjuk, hogy langyosra hűljön és csurgatva adjuk a túróhoz.
  7. Egyenletesen oszlassuk el a tészta tetején, majd tegyük a hűtőbe.
  8. A citrom levét és a cukrot tegyük fel melegedni, majd amikor meleg adjuk hozzá a zselatint és forraljuk össze. (A zselatin össze fog csomósodni, mindenképpen kavarjuk simára!)
  9. Hűtsük langyosra, majd öntsük a túró tetejére és tegyük vissza a hűtőbe, míg megfagy a citromos réteg.

Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1,5 óra + kb 1 óra hűtés
Sütési idő: 10 perc
Sütési hőfok: 180°C



Jó étvágyat hozzá!:)

3 megjegyzés:

  1. Kipróbáltam a sütit, hááááát.....
    A tészta konkrétan ehetetlen, zsíros, rosszízű massza lett.
    A túrókrém egy betontömb, pedig mindent grammra kimértem a leírás szerint.

    A szükséges mennyiségek nem is életszerűek, hiszen egy doboz tejszín
    200 ml, a túró fél kg-os kiszerelésben kapható, a zselatin 20 gr-os, a
    receptben meg pl. 2x190 ml tejszín, 560 gr túró és 22+15 gr zselatin szerepel.

    Még az is érdekelne, mitől lett ilyen színe a citromos zselatinnak?
    Nekem majdnem fehér lett és 3,5-4 db közepes citrom levéhez, meg a 12 ek
    cukorhoz nem lett elég a 15 gr zselatin.

    Ne haragudj, de te kipróbáltad és megkóstoltad ezt a leírt receptet?
    Sztem nem.

    Üdv, Maggie

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Maggie!

      Igen, kipróbáltam, megkóstoltam. Sőt! Én fotóztam:)
      Csak olyan receptet teszek fel amit ÉN sütök, eszek és fotózok! Sőt mi több, én már 3x is elkészítettem ezt!

      Sajnálom, hogy neked nem sikerült!

      Nem értem, hogy miért kellene mind az 500 ml tejszínt felhasználni, ha én csak 380 ml-t használtam fel belőle. Vagy ha te 2 db 200 ml-es tejszínt veszel, akkor azon a 20 ml-en nem kellene fennakadnod, bele teheted.

      A túrót én pl kimérősen veszem, de ha neked csak 500 g-od van, akkor azon a 60 g-on nem fog senki sem összeveszni veled.

      Nekem a citromlé miatt lett sárga, nem adtam hozzá mást.
      Valószínűleg azért nem lett elég, mert túl sok volt a lé, túl nagyon voltak a citromok.

      A kenyeret kg-os kiszerelésben veszed, ezek szerint te azt egyben elfogyasztod, különben az nem életszerű?
      Sztem nem.

      Üdv, Szandi

      Törlés
    2. Ajánlom figyelmedbe ezt a receptet, ugyanis ezt variáltam kicsit át:
      http://www.nosalty.hu/recept/citromos-turotorta-2-mascarpone-s
      Ha megnézed itt sem "életszerűek" a megadott mennyiségek!

      Törlés