2014. március 10., hétfő

Csupa csokis karamellás torta



Fúú csoki és karamell imádóknak nagyon erősen ajánlom!! Töménysége ellenére nagyon finom!! A csoki réteg krémesen lágy, nagyon finom, ráadásul sütés mentes!!


Hozzávalók(26 cm-es tortaforma):
Tészta:
  • 300 g darált háztartási keksz
  • 135 g vaj
  • 2-2,5 ek holland kakaó
  • 120 g cukor
  • 1,2 dl tej

Karamell:
  • 460 g cukrozott sűrített tej
  • 76 g vaj

Csokis réteg:
  • 180 g tejcsokoládé
  • 100 g étcsokoládé
  • 56 g vaj
  • 2,5 dl tejszín


Elkészítés:
  1. A tésztához a vajat, a tejet és a cukrot melegítsük addig, míg homogénre olvad. 
  2. A tűzről levéve adjuk hozzá a kakaós darált kekszet, majd gyúrjuk össze.
  3. A tortaformát béleljük ki vele úgy, hogy legyen pereme is, majd tegyük be a hűtőbe, min. 20 percre.
  4. Addig a karamell réteghez a sűrített tejet és a vajat egy vastag falú lábasban kezdjük el karamellizálni. - Világos barna színű kell, hogy legyen. Ne főzzük túl sokáig, mert akkor túlságosan elfőhet.
  5. A lehűtött tészta tetejére egyenletesen simítsuk el a karamellt.
  6. A csokis réteghez a csokit gőz fölött olvasszuk meg, majd adjuk hozzá a vajat és olvasszuk össze.
  7. A tejszínt melegítsük langyosra, majd apránként keverjük az olvasztott csokihoz. 
  8. Ha langyosra hűlt, öntsük a karamell rétegre, majd helyezzük a hűtőbe min 5 órára, de a legjobb, ha egy egész éjszakán át hagyjuk összeállni a hűtőben.
  9. Másnap éles késsel felszeleteljük.


Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 1 óra + hűtés

Eredeti recept: ITT

Jó étvágyat hozzá!:)

8 megjegyzés:

  1. Csoki és karamell, csak nyerő páros lehet! Nagyon klassz sütit készítettél :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen,örülök, hogy tetszik!:))
      Fú mi is nagy karamell és csoki fanok vagyunk. :D

      Törlés
  2. Ez nagyon fincsi lehet ********** :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazi kis kalóriabomba, de megéri! :P

      Törlés
  3. Szia!
    Tegnap megcsináltam, nagyon finom. Egy dolog nem volt világos, a karamellizálás. Kb 10 percig főztem és csak nem akart barnulni, mire rájöttem, hogy valószínűleg cukrot kellene adnom a sűrített tejhez. Kicsit részletesebben le tudnád írni, hogy Te miből (milyen típusú sűrített tejből) és hogyan csinálod azt a réteget? Köszi!

    Béla

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Béla!
      Örülök, hogy ízlett!:)
      Milyen sűrített tejet használtál? Cukrozottat vagy cukrozatlant?
      Valószínűleg cukrozatlant használtál, és emiatt nem akart karamellizálódni.
      Én pontosan ebből csináltam: http://www.magyarboltlondon.co.uk/ekmps/shops/wolfandyoung/images/felzs-ros-cukrozott-s-r-tett-tej-half-fat-condensed-milk-462-p.jpg
      Beleteszed a vajat és a sűrített tejet egy edénybe, és elkezded forralni, néha átkevergetve, és annak szépen el kell kezdenie karamellizálódni.

      Remélem tudtam segíteni!:)

      Szandi

      Törlés
    2. Szia Szandi!
      Igen, ez lehetett a baj, bár szerencsére cukor hozzáadásával sikerült a dolgot megoldani.
      Nagyon köszönöm a válaszod, legközelebb ebből a típusból csinálom. Nagyon jó recept, isteni a süti íze!

      Béla

      Törlés
    3. Szia Béla!
      Örülök, hogy sikerült megoldani, ügyes vagy!:)
      Nagyon szívesen, örülök, hogy tudtam segíteni. Annak meg még jobban, hogy ennyire ízlik a süti!:))

      Szandi

      Törlés