2014. október 8., szerda

Kakaós kalács



Nagymamám szomszédjától kaptuk ezt a csodás receptet. Ha szeretitek a kelt tésztákat, akkor mindenképpen próbáljátok ki!:) Ráadásul több napig puha marad!

Hozzávalók (2 rúd):
Tészta:

  • 1 kg liszt
  • 110 g cukor
  • 1 van.cukor
  • 1 csipet só
  • 50 g élesztő
  • 5-6 dl tej
  • 2 ek zsír


  • 2 ek holland kakaó
  • 1 ek tej


Töltelék:

  • 10 ek cukor
  • 3 ek holland kakaó
  • 3 ek liszt


Tetejére:

  • 1 tojás


Elkészítés:

  1. 2 dl tejben futtassuk fel az élesztőt pici cukorral és pici sóval.
  2. A liszttel keverjük össze a cukrot, van.cukrot és a sót, majd csináljunk bele mélyedést, és öntsük bele a felfuttatott élesztőt.
  3. Adagolva adjuk hozzá a tejet, és dagasszuk kb félórán át.
  4. A tál oldalát kenjük meg zsírral, és gyúrjuk a tésztába.
  5. Osszuk két részre a tésztát.
  6. Az egyik felébe dagasszuk bele a tejjel kikevert kakaót.
  7. Kb. 1 órán át kelesszük.
  8. Osszuk két részre a fehér és a barna tésztát is.
  9. Lisztes deszkán nyújtsuk ki először a fehéret.
  10. Majd azonos méretűre a kakaósat, és helyezzük a fehér tetejére. 
  11. A barna tetejét szórjuk meg a cukros, kakaós, lisztes keverék felével.
  12. Majd tekerjük fel.
  13. Ugyanígy járunk el a maradék tésztával is.
  14. Hagyjuk további félórán át kelni a két rúd kalácsot.
  15. A tészta tetejét kenjük meg felvert tojással.
  16. Előmelegített sütőben 180°C-on süssük 45 percig. (Ha nagyon pirulna, vegyük lejjebb.)


Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 3,5-4 óra
Sütési idő: 45 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!:)

4 megjegyzés:

  1. Azta! Nem szoktam reggelizni, de egy jó tejeskávéval ezt minden reggel elfalatoznám :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jóó,örülök, hogy ehhez megjött a kedved!:))

      Törlés
  2. A receptek leírása kitűnő jól áttekinthető, mennyiség nemzetközileg is használható.

    VálaszTörlés