2015. február 13., péntek

Vaníliás keksz / Vanilla cookies






Ezeket a kekszeket Valentin napra készítettem a barátomnak:)
Nagyon élveztem az elkészítését! Egy problémám volt, még pedig, hogy a kekszek kicsit eldeformálódtak sülés közben, szóval még ki kell kísérleteznem, hogy milyen keksz tartja meg a formáját 100%-osan.
A kekszet köszönöm Ízmorzsák-nak.

Hozzávalók:
Keksz (22 nagy szívecske):

  • 125 g vaj
  • 70 g porcukor
  • 30 g nádcukor
  • 1 ek vanília aroma
  • 2 ek tej
  • 280 g liszt


Díszítés:

  • 1 nagy tojásfehérje
  • 181 g porcukor
  • 1 csipet citromsav / pár csepp citromlé
  • ételfesték


Elkészítés:

  1. A puha vajat a cukorral és tojással kavarjuk habosra.
  2. Majd kavarjuk hozzá a többi hozzávalót.
  3. Tegyük be a fagyasztóba kb 45 percre.
  4. A fagyasztóból kivéve gyúrjuk át, és lisztezett tepsin nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra,
  5. Szaggassuk ki, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe.
  6. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 12-13 percig.
  7. A tojásfehérjét kezdjük el verni a citromlével, aztán folyamatosan adagoljuk hozzá a porcukrot, miközben habverővel keverjük.
  8. Akkor van kész, ha kifényesedik, és ha egy kanalat belenyomunk, akkor csúcsosan lehet kihúzni a krémet.
  9. Miután készen van a hab, tegyük tálkába, adjuk hozzá az ételszínezéket.
  10. Osszuk ketté, az egyik felével kontúrozni fogunk, a másikkal meg kitölteni.
  11. A kontúrozásra szánt habhoz adjunk egy minimális vizet (1 csészényi mennyiséghez 0,5-0,75 teáskanálnyit). A kitöltésre szánt habhoz is adjunk vizet (1 csészényi mennyiséghez 1,5-2,5 teáskanálnyit).
  12. Ha teljesen kihűlt, díszíthetjük ízlés szerint.


Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1,5 óra + díszítés (nekem ez két nap volt)
Sütési idő: 12-13 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!:)

----------------------------------------------------

I made these cookies for my boyfriend for Valentine's Day. :)
I loved to make them!
I am not satisfied with the cookies, because they became deformed a little bit, so I'll experiment with the perfect cookies. But the taste is really good!!:))

Ingredients:
Cookies (22 big heart):

  • 125 g butter
  • 70 g powdered sugar
  • 30 g cane sugar
  • 1 tablespoon vanilla aroma
  • 2 tablespoon milk
  • 280 g flour


Royal icing:

  • 1 egg white
  • 181 g powdered sugar
  • 1 pinch of citric acid / few drop of lemon juice


Directions:

  1. Stir the soft butter with the sugars and the egg until creamy.
  2. Then add the other ingredients, and stir until smooth.
  3. Put to the freezer at least 45 mins.
  4. Roll out the dough in a lightly floured surface to a thickness of 3-4 mm. 
  5. Cut out and place on a baking sheet.
  6. In a preheated oven, on 180°C bake it for 12-13 mins.
  7. For the royal icing:
  8. Beat the egg white with lemon juice until combined.
  9. Then add the powdered sugar, but a little at a time.
  10. To the outline: add 0,5-0,75 teaspoon water to 1 cup of icing.
  11. To flooding: add 1,5-2,5 teaspoon water to 1 cup of icing.
  12. Then if you cookies cooled down, you can start the decoration.


Difficulty: easy
Prep time: 1,5 hour + decoration (for me it was 2 days)
Baking time: 12-13 mins
Baking temperature: 180°C

Bon appétit!





8 megjegyzés:

  1. Minden elismerésem, hogy ilyen szépen rá tudtad pingálni a figurákat :) Biztosan szívhez szóló ajándék volt :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szép köszönöm!:)
      Nagyon örült a barátom:))

      Törlés
    2. Na, igen, nem hiába, hogy a férfiakat az ilyen ehető dolgokkal könnyen le lehet kenyerezni :D

      Törlés
  2. Szandikám, ezek annyira gyönyörűek ! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó de aranyos vagy, köszönöm szépeen:))

      Törlés