Oldalak

2015. május 6., szerda

Kávés-karamellás szelet




Karamell+kávé=szerelem
Nálunk ez az egyenlet van érvényben:) 
A karamelltorta krémjét használtam fel, illetve Gizi tészta receptjét, amit köszönök szépen!:)

Hozzávalók (20 cm x 30 cm):
Tészta:

  • 300 g liszt
  • 150 g cukor
  • 6 g sütőpor
  • 2 ek kakaó
  • 50 g vaj
  • 1 db tojás
  • 1 dl tej


Karamell:

  • 200 g cukor
  • 2 dl habtejszín
  • 0,5 dl tej
  • 1 csipet só
  • 1 tk vanília aroma
  • 32 g vaj


Karamellkrém:
  • 3 dl tej
  • 180 g cukor
  • 2 ek.  vanília aroma
  • 25 g étkezési keményítő
  • 4 tojássárgája
  • 260 g szoba-hőmérsékletű vaj (szigorúan vaj!!)
  • csipet só
  • 350 g karamell
  • 3 dl habtejszín
  • 1 cs. habfixáló

  • 1 adag kávé
  • grillázs

Elkészítés:
  1. A tésztához a lisztet, a cukrot, a sütőport és a kakaót keverjük össze, majd morzsoljuk hozzá a vajat.
  2. Adjuk hozzá a tojást és a tejet, majd gyúrjuk össze.
  3. Osszuk négy egyenlő részre.
  4. Lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki a tésztát, majd tegyük a tepsi hátlapjára, és előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 8,5-9 percig.
  5. Még melegen húzzuk le róla a sütőpapírt. (Én a 4 laphoz 2 sütőpapírt használtam, ahogy a tésztáról lehúzzuk a papírt, nyugodtan nyújtsuk ki rajta a következő adag tésztát.)
  6. A karamellhez a cukrot kezdjük el karamellizálni egy vastag falú lábasban, majd adjuk hozzá a forró tejszínt és tejet, majd olvasszuk el benne a karamellt. (Nem kell nagyon hígra főzni, ha sűrűsíteni szeretnénk, akkor egyszerűen csak tovább kell főzni.)
  7. Ha kész, vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a vajat, a vanília aromát és a sót, majd hagyjuk kihűlni.
  8. A krémhez a tejet és a vanília aromát melegítsük fel.
  9. A cukrot és az étkezési keményítőt keverjük össze, majd adjuk hozzá a tojássárgáját és keverjük simára, majd adjunk hozzá 4 ek meleg vaníliás tejet. 
  10. Ezt a tojásos egyveleget adjuk a melegedő tejhez és közepes lángos főzzük sűrűre. 
  11. Ezt a "pudingot" öntsük egy mély tálba és hűlésig verjük habverővel.
  12. A szoba-hőmérsékletű vajat kanalanként adjuk a krémhez, és folyamatosan a habverő legmagasabb fokozatán verjük.
  13. A kihűlt karamellt adjunk a krémhez, és azzal is keverjük jól el.
  14. Tegyük be a hűtőbe, hogy kicsit megdermedjen.
  15. A tejszínt a habfixálóval verjük kemény habbá és fakanállal keverjük hozzá a krémhez.
  16. A lapokat locsoljuk meg forró kávéval, majd a krém negyedével kenjük meg mindegyik lapot. 
  17. A tetejére szórhatunk grillázst.
  18. Fogyasztás előtt egy éjszakára tegyük hűtőbe.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: félnap + hűtés
Sütési idő: 40 perc (4x10 perc)
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!:)

Tészta eredeti receptje: ITT

11 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Akkor biztos szeretnéd ezt a csodás krémes sütit:)

      Törlés
  2. Imádnám :) a kép eléggé meggyőző :)

    VálaszTörlés
  3. Épp kávézom, jól jönne mellé egy ilyen süti :)

    VálaszTörlés
  4. Szia Szandi! Jó értem, hogy a karamellkrémnél írt 350 g karamellt készítjük el a 'karamell' leírás alatt található összetevőkből? Köszönöm a válaszod előre is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!:)
      Igen igen, az a 350 g, maga a karamell, csak azért írtam grammban, hogyha esetleg valaki még tenne bele tejszínt, mert túl sűrűnek találja, akkor is tudja, hogy mennyi kell a krémbe.

      Törlés
  5. Kedves Szandi!
    Elkészitettem a sütit, nekem édes, ezért a krémhez tehetek kevesebb cukrot? A kész krém pedig túros állagu lett miután beletettem a karamellt. Szeretném újból elkésziteni. Előre is köszönöm a segítséget.

    VálaszTörlés