2015. május 16., szombat

Málnás-csokoládés joghurttorta / Raspberry-chocolate-yogurt cake








Nem igazán tudtam, hogy pontosan milyen nevet adjak ennek a tortának, ugyanis szívem szerint Szexi tortának hívnám, mindenféle finomság és a színvilág miatt is.
Tegnap reggel még nem tudtam, hogy milyen sütit ennék, csak annyit, hogy valami csokisat, gyümölcsöset, könnyűt és finomat, így született meg ez a "fehér csokis-joghurtos-málnás-brownies szexi torta".

Hozzávalók (25 cm-es tortaforma):
Brownie:
  • 100 g tej/étcsoki
  • 110 g vaj
  • 220 g cukor
  • 80 g liszt
  • 30 g kakaó(keserű!)
  • 2 db tojás
Krém:

  • 640 g natúr joghurt
  • 80 g fehér csokoládé
  • 230 g cukor
  • 28 g vaníliás cukor
  • 5 dl habtejszín
  • 1 cs. habfixáló
  • 200 g málna
  • 8 db lapzselatin


Málnazselé:

  • 120 g málna
  • 6 ek cukor
  • 5 g zselatin
  • 2 ek víz


Csokikrém:

  • 100 g tejcsokoládé/étcsokoládé
  • 10 g vaj
  • 95 g habtejszín
  • (ha tejcsokoládéval készül, akkor 5 g zselatin+2 ek víz)


Elkészítés:
  1. Gőz fölött a vajat és a csokit olvasszuk meg.
  2. A tojásokat és a cukrot habverővel verjük fehéredésig.
  3. Adjuk hozzá a lisztet és a kakaót, majd kavarjuk jól el.
  4. Végül adjuk hozzá az olvasztott csokit.
  5. Öntsük a tésztát a tortaformába, majd előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 20 percig.
  6. Ha kihűlt a tészta, tegyük vissza rá a tortakarikát. (Ha szükséges vágjuk le a szélét, hogy egyenes legyen a tészta.)
  7. 4 db lapzselatint áztassunk hideg vízbe.
  8. A joghurt felét a cukor felével, a vaníliás cukor felével és az olvasztott fehér csokival kavarjuk össze.
  9. Verjük kemény habbá a habtejszín felét a habfixáló felével, majd óvatosan forgassuk a joghurthoz.
  10. A kicsavart lapzselatint 4 ek meleg vízben olvasszuk el, és kavarjuk a krémhez. 
  11. Majd öntsük a brownie tetejére, és tegyük be a hűtőbe 1 órára.
  12. A málnát a cukorral tegyük fel főni, majd pár perc után adjuk hozzá a zselatint, és főzzük össze. (Ha nem szeretnénk zselatint beletenni, akkor adjunk még hozzá cukrot, és főzzük tovább.)
  13. Öntsük a megdermedt joghurtkrém tetejére, és ismét tegyük vissza a hűtőbe.
  14. A maradék 4 db lapzselatint áztassuk hideg vízbe
  15. A joghurt másik felét a cukor másik felével, a vaníliás cukor másik felével és  az összetört málnával kavarjuk össze.
  16. Verjük kemény habbá a habtejszín másik felét a habfixáló másik felével, majd óvatosan forgassuk a joghurthoz.
  17. A kicsavart lapzselatint 4 ek meleg vízben olvasszuk el, és kavarjuk a málnás krémhez.
  18. Majd öntsük a málnazselé tetejére, és tegyük ismét hűtőbe 1-2 órára.
  19. Vízgőz felett a csokoládét vajjal olvasszuk össze, majd kavarjuk hozzá a tejszínt.
  20. (Ha tejcsokoládéból készítjük, akkor érdemes zselatint is tenni bele, hogy biztosan megkössön, ehhez a zselatint a vízzel kavarjuk össze, és melegítsük addig, amíg épp elolvad, majd kavarjuk a csokoládéhoz.)
  21. Végül öntsük a torta tetejére, és egy éjszakára, min. 4-5 órára helyezzük hűtőbe.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2 óra + hűtés
Sütési idő: 20 perc
Sütési hőfok: 180°C

A recept megtalálható az Egy szakács naplója blogon is!

-------------------------------------------



One of my favourite cake.:)

Ingredients (25 cm):
Brownie:
  • 100 g milk/dark chocolate
  • 110 g butter
  • 220 g sugar
  • 80 g flour
  • 30 g cocoa (unsweetened)
  • 2 eggs
Cream:

  • 640 g nature yogurt
  • 80 g white chocolate 
  • 230 g sugar
  • 28 g vanilla sugar
  • 5 dl whipping cream
  • 10 g whip it (stabilizer for the whipping cream)
  • 200 g raspberry
  • 8 gelatin sheet
  • 8 tablespoon water


Raspberry jelly:

  • 120 g raspberry
  • 6 tablespoon sugar
  • 5 g gelatin
  • 2 tablespoon water


Chocolate cream:

  • 100 g milk chocolate
  • 10 g butter
  • 95 g whipping cream
  • 5 g gelatin
  • 2 tablespoon water
Directions:
  1. Melt the chocolate and the butter in water bath.
  2. Whisk the eggs with the sugar until you get a light yellow cream.
  3. To the eggy mousse gently fold the flour and the coca.
  4. Then add the melted chocolate and stir until smooth.
  5. Pour the batter into the prepared pan.
  6. In a preheated oven, in 180°C bake it for 20 mins.
  7. (We are going to make the cream in two parts)
  8. Put 4 gelatin sheet into cold water.
  9. Mix the half of the yogurt, half of the sugar, half of the vanilla sugar and the melted white chocolate.
  10. Whisk the half of the whipping cream with the half of the stabilizer until stiff, then gently fold to the cream.
  11. Put the gelatin sheet into hot water (4 tablespoon), then add to the cream.
  12. Pour to the top of the brownie, then refrigerate for 1 hour.
  13. Simmer the raspberry with the sugar, then add the melted gelatin-water mix and cook for 1-2 minutes.
  14. Pour to the top of the cream, and put back to the fridge.
  15. Put the leftover 4 gelatin sheet into cold water.
  16. Mix the leftover yogurt, leftover sugar, leftover vanilla sugar and the raspberry.
  17. Whisk the leftover whipping cream with the leftover stabilizer until stiff, then gently fold to the cream.
  18. Put the gelatin sheet into hot water (4 tablespoon), then add to the cream.
  19. Then pour to the top of the raspberry jelly, and put back to the fridge at least 1-2 hour.
  20. Melt the chocolate with the butter in water bath, then add the whipping-cream.
  21. Melt the gelatin with the water, then add to the chocolate.
  22. Then pour to the top of the cake, and refrigerate overnight (at least 4-5 hours).
Difficulty: medium
Prep time: 2 hours + refrigeration
Baking time: 20 mins
Baking temperature: 180°C

44 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik, hogy ilyen csíkos! Szívesen megkóstolnám :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszii:)) Nekem is nagy kedvenc benne, hogy csíkos:)

      Törlés
  2. Imadom minden osszetevojet,jelentkezem egy szeletert :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már küldöm is :P Nagyon aranyos vagy:))

      Törlés
  3. Gyönyörű torta és biztos nagyon finom is. Még csak most találtam a blogodra, úgyhogy ha már korábban megválaszoltad a kérdéseket, bocsi:
    1. A lapzselatin miért jobb, mint a többi zselatin? (Ha jobb, persze). A legtöbb sütireceptben ezt használják és soha nem tudom, hogy helyettesíthetem-e "poros" zselatinnal
    2. A habtejszín, amit használsz állati eredetű? Eddig kb háromszor próbálkoztam vele, de a végén mindig vajköpülés lett az eredmény...
    3. A sima tortaforma jobb, mint a kapcsos?
    4. Az utolsó kérdésem lehet hülyeség, de felteszem. Ha a receptben megadott cukormennyiség az én ízlésemnek sok és kevesebbet teszek a tésztához, ez változtat valamit a torta végeredményén?

    Köszönöm szépen a válaszokat és várom az újabb recepteket!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Réka!

      Köszönöm szépen!:)
      Esetleg azért lehet jobb, mert könnyebb vele dolgozni, és kevésbé lehet kiérezni az ízét. De igazából én mikor mit használok, attól függően, hogy mi van itthon. Nyugodtan helyettesítheted porral is.

      Igen állatit, leginkább Parmalatot vagy Meggle márkájút. Eddig milyen márkájút használtál?

      Sima tortaforma alatt mit értesz? Olyat, mint amilyet én használok ebben a videóben? Ezt azért szeretem, mert én döntöm el, hogy mekkora tortát sütök, valamint nagyon jó magas és egyenes az oldala, ami krémes sütiknél nagyon fontos.
      A kapcsosat akkor szoktam használni, amikor nagyon híg a tészta, és az állíthatóból kifolyik.

      A brownienál nem változtat, ha a cukor mennyiséget lecsökkented, viszont a piskótánál én nem merném variálni..

      Ha még kérdésed, írj nyugodtan, remélem tudok segíteni:)

      Szandi

      Törlés
    2. Szia Szandi!

      Köszönöm a válaszokat :) Piskótánál tartom a cukormennyiséget, bár sokszor így sem jön össze, ezért mostanában olajos piskótát sütök, az szépen feljön.

      A tortaformánál nem láttam, hogy a tied állítható :) A teljesen egyszerű tortakarikára gondoltam, hogy az jobb-e mint a kapcsos tortaforma. A Miele Főzőiskola youtube videóit szoktam nézegetni és ott a cukrász megmutatja, hogyan szokta a sütőpapírt "ráépíteni" a tortaforma aljára, így egyáltalán nem folyik ki a tészta belőle. Habtejszínben talán Okéval próbálkoztam utoljára. Mamám mindig azt mondta, hogy a habverőt tojásfehérjénél és tejszínnél sem szabad mozgatni, ha már keményedik, mert összetörik a hab. Ezt próbálom is tartani, mégis a tejszínemet sikerül túlverni, valahogy soha nem tudom mikor kell abbahagyni, mikor éri el azt az állagot, amikor jó.

      Törlés
    3. Én is inkább az olajos piskótákat preferálom mostanában, mert legalább nem esik össze:)

      Őszintén szólva én mindig mozgatom, mint ahogy a videóban is látható, nekem így mindig sikerül szépen felverni:)
      De ha belegondolsz, a nagy robotgépek feje is mozog a tálban miközben veri a habot.

      Törlés
  4. Szia en holnap szeretnem megcsinalni de egy vmit nem ertek.A tetejen a csokihoz irsz 95g habtejszint az pontosan mennyi?200ml?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Nem, kb 1 dl. Azért írtam grammban, mert ml-ben nem tudtam volna pontosan megadni.

      Törlés
  5. Szia! Nagyon tetszik a torta, szeretném én is elkészíteni! 18 cm-es formához felezhetem a fenti mennyiséget? vagy nagyon lapos lesz? Köszi előre is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Nyugodtan felezd a mennyiségeket, nem lesz lapos:)
      Szandi

      Törlés
    2. Köszi szépen! Végül a 25 cm-es formában készítettem, és milyen jól tettem! :) nagyon finom torta! A teteje nem lett ilyen sima, kissé repedezett sajnos, de az ízéből ez nem vont le! :)

      Törlés
    3. Nagyon örülök, hogy ízlett!:))
      Majd legközelebb sima lesz:)

      Törlés
  6. Kedves Szandi! Nekem 26-os formám van, ugye nem lesz lapos, ha ebben készítem el? Köszönöm a válaszod!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Rózsa!
      Ne aggódj, nem lesz lapos!:)

      Törlés
    2. Hálás köszönet a gyors válaszért, nem csak finomat készítettél, de gondoskodó, másokra figyelő is vagy!

      Törlés
    3. Nagyon szívesen!:)
      Ó nagyon szépen köszönöm, hihetetlenül jól esik, hogy így gondolod!:)

      Törlés
  7. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  8. Szia Szandi!

    Ha a krémből ki szeretném hagyni a fehér csokit, hogyan módosulnak az arányok? Esetleg tudnál javasolni valamit helyette, vagy egy másik krémet ?
    köszönöm szépen! :)
    szuperek a receptjeid!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Nyugodtan kihagyhatod, nem szükséges mással helyettesíteni, és az arányokat sem kell megváltoztatnod:)
      Köszönöm szépen:)

      Törlés
    2. Köszönöm a választ, közben elkészült, minden a recepted szerint és el voltak tőle ájulva a családtagok!

      Törlés
    3. Nagyon örülök, hogy ízlett:)

      Törlés
  9. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  10. Mit javasolsz annak akinek nincs tortakarikája? Amúgy nagyon jól néz ki..és meg is szeretnem csinalni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm:)
      Fúha..őszintén anélkül ezt nem lehet, mert folyik minden réteg sajnos..

      Törlés
  11. Ja amúgy nagyon szép vagy, a sütik is nagyon finomak, sokat már el is készítettem..örülök, hogy ennyit foglalkozol velünk, és remélem egyszer megvalósul az álmod!! Ezer puszi<3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyos vagy, köszönöm szépen <3

      Törlés
  12. Csinálnál istenifinom édess3get tortakarika használata nélkül, tejszín lehet benne:)

    VálaszTörlés
  13. Nekem is jó lenne egy ilyen recept😘

    VálaszTörlés
  14. Szia:)Mit csináljak, hogyha nincs tortakarikám, és nagyon meg szeretném csinálni ..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia:) Esetleg egy jénaiba tudod elkészíteni, vagy tepsiben. De mindenképpen kell valami köré, ami megfogja a krémet.

      Törlés
  15. Tortakarika helyett lehet valami mást használni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Esetleg egy jénaiba tudod elkészíteni, vagy tepsiben. De mindenképpen kell valami köré, ami megfogja a krémet.

      Törlés
    2. En kartonbol szoktam vagni pl. Muzlis doboz, megfelelo meretet, a megsult, kihult piskota kore celluxozom es johetnek a kremek, amig nem tudunk beruhazni erre vagy csak meg nem talaltuk meg az igazit!

      Törlés
  16. Lehet főzőtejszínt használni habtejszín helyett?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem!! Semmiképp sem. A főzőtejszínek 10-20%-os zsírtartalmúak, míg a habtejszínek minimum 30%. És azok nem sütikbe valók.

      Törlés
  17. Kellemes ünnepeket mindenkinek! Gondolom most nagyon elfoglalt vagy..de mikorra várható új vidi? Esetleg csinálsz puncstortát, vagy valami könnyűtortát? Puszi: Luca

    VálaszTörlés
  18. Szia Szandi! Nekem az alja (brownie) egy picit ragacsos lett, nem tudom mitől lehet:( Tudnál segíteni,hogy legközelebb ne legyen ilyen?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Hogy készítetted? Még melegen az enyém is ragacsos, aztán pedig megszilárdul.

      Törlés