2015. június 7., vasárnap

Epres-csokoládés joghurttorta







Emlékeztek még a Málnás-csokoládés joghurttortára? Na ez annak a "tesója", annyi különbséggel, hogy málna helyett eperrel készült:) Talán ez így még finomabb...próbáljátok ki, megéri!:)
Sajnos szeletről már nem tudtam képet csinálni, mert tesóm születésnapjára sütöttem a tortát, és a nagy család rögtön "el is pusztította". :P

A tetejét kandírozott rózsaszirommal díszítettem, ami nagyon feldobta. Érdemes kipróbálni!:)


Hozzávalók (25 cm-es tortaforma):
Brownie:
  • 100 g tej/étcsoki
  • 110 g vaj
  • 220 g cukor
  • 80 g liszt
  • 30 g kakaó(keserű!)
  • 1 ek vaníliaaroma
  • 2 db tojás
  • 1/2 kávéskanál sütőpor
Krém:

  • 640 g natúr joghurt
  • 80 g fehér csokoládé
  • 230 g cukor
  • 28 g vaníliás cukor
  • 5 dl habtejszín
  • 1 cs. habfixáló
  • 200 g eper
  • 8 db lapzselatin


Eperzselé:

  • 220 g eper
  • 10 ek cukor
  • 6 g zselatin
  • 2 ek víz


Csokikrém:

  • 100 g tejcsokoládé/étcsokoládé
  • 10 g vaj
  • 95 g habtejszín
  • (ha tejcsokoládéval készül, akkor 5 g zselatin+2 ek víz)


Elkészítés:
  1. Gőz fölött a vajat és a csokit olvasszuk meg.
  2. A tojásokat és a cukrot habverővel verjük fehéredésig.
  3. Adjuk hozzá a lisztet, kakaót, sütőport és a vaníliaaromát, majd kavarjuk jól el.
  4. Végül adjuk hozzá az olvasztott csokit.
  5. Öntsük a tésztát a tortaformába, majd előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 20 percig.
  6. Ha kihűlt a tészta, tegyük vissza rá a tortakarikát. (Ha szükséges vágjuk le a szélét, hogy egyenes legyen a tészta.)
  7. 4 db lapzselatint áztassunk hideg vízbe.
  8. A joghurtot a cukorral, a vaníliás cukorral és az olvasztott fehér csokival kavarjuk össze.
  9. Verjük kemény habbá a habtejszínt a habfixálóval, majd óvatosan forgassuk a joghurthoz.
  10. Osszuk két egyenlő részre a krémet, az egyiket tegyük be a hűtőbe.
  11. A kicsavart lapzselatint 4 ek meleg vízben olvasszuk el, és kavarjuk a krémhez. 
  12. Majd öntsük a brownie tetejére, és tegyük be a hűtőbe 1 órára.
  13. Az epret a cukorral tegyük fel főni, majd pár perc után adjuk hozzá a zselatint, és főzzük össze. (Ha nem szeretnénk zselatint beletenni, akkor adjunk még hozzá cukrot, és főzzük tovább.)
  14. Öntsük a megdermedt joghurtkrém tetejére, és ismét tegyük vissza a hűtőbe.
  15. A maradék 4 db lapzselatint áztassuk hideg vízbe.
  16. A félretett krémhez kavarjuk hozzá az összetört epret.
  17. A kicsavart lapzselatint 4 ek meleg vízben olvasszuk el, és kavarjuk az epres krémhez.
  18. Majd öntsük az eperzselé tetejére, és tegyük ismét hűtőbe 1-2 órára.
  19. Vízgőz felett a csokoládét vajjal olvasszuk össze, majd kavarjuk hozzá a tejszínt.
  20. (Ha tejcsokoládéból készítjük, akkor érdemes zselatint is tenni bele, hogy biztosan megkössön, ehhez a zselatint a vízzel kavarjuk össze, és melegítsük addig, amíg épp elolvad, majd kavarjuk a csokoládéhoz.)
  21. Végül öntsük a torta tetejére, és egy éjszakára, min. 4-5 órára helyezzük hűtőbe.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2 óra + hűtés
Sütési idő: 20 perc
Sütési hőfok: 180°C


Jó étvágyat hozzá!

3 megjegyzés:

  1. Szia, sajnos lapzselatin helyett port hasznaltam es a krembe osszeugrott, olyan nagy db.zselatin mocsingok lettek :( Igy utolag gondolom nem veletlen a lapzselatin hasznalata. Jartal mar igy? Mi a kulonbseg a ket zselatin kozott? Lehet tenni vmit?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Nyugodtan csereberélhető a kétféle zselatin. Azért ugorhatott össze, mert nem volt hőkiegyenlítés, tehát a forró zselatint egyből a hideg krémhez öntötted. Legközelebb kis adagokban adj a krémből a zselatinhoz, 1-2 ek-t, majd így öntsd hozzá, és akkor nem fog összeugrani.
      Mivel így nem is fogja szerintem megkötni a krémedet, én megpróbálnám felolvasztani egy kevés krémben a zselatint, és megpróbálnám újból összekeverni. Remélem még megmenthető:)

      Törlés
  2. szia, fehér csoki helyett mit ajánlanál? köszi

    VálaszTörlés