2015. augusztus 30., vasárnap

Barackpálinkás karamell torta - 2015 országtorta







Mikor megkóstoltam az idei országtortát, már tudtam, hogy én ezt el fogom készíteni!:)
Készítsétek el bátran, nagyon finom!:)

Mivel már nem lehet venni sárgabarackot, így én helyette az idei házi sárgabarack dzsemünket használtam. 

A zselatinmasszának kb a fele nekem megmaradt úgy is, hogy az eredeti recepthez képest én csak a felét csináltam meg (50 g zselatint), így akár 25 g-mal is meg lehet nyugodtan csinálni!


Hozzávalók (22 cm):
Karamellizált mandula:

  • 25 g cukor
  • 10 g víz
  • 80 g szeletelt mandula


Tészta:

  • 96 g mandulaliszt (darált mandulát használtam)
  • 70 g cukor (1)
  • 195 g tojás
  • 40 g vaj
  • 53 g étcsokoládé
  • 25 g cukor (2)
  • 80 g tojásfehérje
  • 70 g karamellizált mandula


Pálinkás krém:

  • 25 g barackpálinka
  • 20 g víz
  • 70 g sárgabarack dzsem
  • 2 g citromsav


Zselatinmassza:

  • 50 g zselatin
  • 250 g víz


Sárgabarackkrém:

  • 250 g sárgabarack dzsem
  • 30 g zselatinmassza
  • (ha nem dzsemből készíted, akkor 3 g X58 Pektin+20 g porcukor)


Karamell mousse:

  • 232 g cukor
  • 82 g méz
  • 135 g tej
  • 135 g habtejszín (1)
  • 115 g tojássárgája
  • 390 g habtejszín (2)
  • 70 g zselatinmassza
  • 1 cs. habfixáló


Karamell glazing:

  • 45 g cukor
  • 23 g víz
  • 45 g méz
  • 30 g sűrített tej
  • 45 g fehér csokoládé
  • 21 g zselatinmassza


Elkészítés:

  1. A karamellizált mandulához a cukrot és a vizet tegyük fel főni, és kevergetés nélkül hagyjuk, hogy a cukor megkaramellizáljon. Amikor elkezdődik a folyamat, akkor vegyük lejjebb a lángot, nehogy megégjen.
  2. Majd kavarjuk bele a mandulát, és törjük durvára.
  3. (A tésztát érdemes két részletben készíteni, így nem kell elvágni, és biztosan egyenlő lesz)
  4. A tésztához a cukrot (1) az egész tojással és a mandulaliszttel kavarjuk habosra.
  5. A vajat és az étcsokoládét vízgőz felett olvasszuk meg, majd kavarjuk a tojásos keverékhez.
  6. A tojásfehérjét a cukorral (2) verjük kemény habbá, majd a karamellizált mandulával együtt keverjük a csokoládés masszához.
  7. Sütőpapírral bélelt tortakarikába öntsük bele.
  8. Előmelegített sütőben, 170°C-on süssük 20 percig.
  9. A pálinkás krémhez a barackdzsemet, a pálinkát és a vizet főzzük 3-4 percig, majd kavarjuk hozzá a citromsavat.
  10. A kihűlt tészta köré tegyük vissza a tortakarikát, és kenjünk meg a pálinkás krém felével.
  11. A zselatinmasszához a zselatint a vízzel olvasszuk össze.
  12. A barackkrémhez  a dzsemet forraljuk fel, majd ha 60°C-ra hűlt, keverjük hozzá a felolvasztott zselatinmasszát.
  13. Majd öntsük a pálinkás krémmel lekent tésztára.
  14. Helyezzük rá a másik tésztát, és kenjük le a megmaradt pálinkás krémmel.
  15. Amíg elkészül a karamell mousse, tegyük hűtőbe.
  16. A karamell moussehoz a tejet, a habtejszínt (1) és a mézet forraljuk fel.
  17. A cukrot karamellizáljuk meg, majd három részletben adjuk hozzá a tejes keveréket.
  18. A tojássárgáját tegyük egy tálba, majd ha a karamell eléri a 102°C-ot, akkor kezdjük el verni habverővel a sárgáját, és amikor 105°C-os lesz, akkor lassan csurgassuk hozzá a karamellt.
  19. Adjuk hozzá a felolvasztott zselatinmasszát, és verjük kihűlésig.
  20. A habtejszínt (2) a habfixálóval verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk hozzá.
  21. Öntsük a tészta tetejére, és tegyük minimum 3 órára a hűtőbe.
  22. A karamell glazinghoz a vizet és a mézet forraljuk fel.
  23. A cukrot karamellizáljuk meg, majd öntsük hozzá a felforrt keveréket.
  24. Egy tálba tegyük bele a sűrített tejet és a fehér csokoládét, majd 3 részletben adjuk hozzá a karamellt.
  25. Majd kavarjuk hozzá a felolvasztott zselatinmasszát, és öntsük a karamell mousse tetejére.
  26. Egy éjszakára tegyük hűtőbe.


Nehézség: közepes/nehéz
Elkészítési idő: 3 óra + hűtés
Sütési idő: 2x20 perc
Sütési hőfok: 170°C

Jó étvágyat hozzá:)

8 megjegyzés:

  1. Gyönyörű! Én még nem kóstoltam, pedig jóatyámnak van házi barackpálinkája elfekvőben otthon, milyen vicces lenne azzal odaállni elé, h apa itt a pálinkád. Hol? Hát a tortában :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm:))
      Nem biztos, hogy értékelné, ha a drága jó pálinkáját elfőznéd :D

      Törlés
  2. Thanks for sharing, nice post!

    Chia sẻ hướng dẫn cách nấu món ăn cho bé với cháo sò huyết nấu với rau gì cho bé ăn dặm hay có nên cho trẻ uống sữa trước khi đi ngủ hay không hay trẻ sơ sinh hay cháo ghẹ nấu với rau gì bà bầu có nên uống, thuốc bà bầu uống có sao không nấu cháo trứng gà với rau gì có ảnh hưởng đến mẹ và thai nhi và bí quyết kinh nghiệm mua trẻ sốt cao về đêm hay mua giấm táo với bài trẻ quấy khóc không rõ nguyên nhân như thế nào.

    VálaszTörlés
  3. Szia Szandi!

    A barackpálinka ízét mennyire lehet érezni? Nagyon kiemelkedik? Meg szeretném csinálni ezt a tortát karácsonyra, de amire azt hittem, hogy barackpálinka, kiderült, hogy szilva...Szerinted nagyon elrontaná? Keressek más tortát? (Nem tudok mást venni, külföldön tartózkodom) :)

    Köszi a segítséget,
    Evelin :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Evelin!

      Egyaltalan nem fog erzodni rajta a palinka, en kifejezetten utalom a palinkat de halistennek sosem ereztem :D
      Szerintem engem meg fognak kovezni, de nyugodtan keszitheted szilvaval, ugyaem fog erzodni :)

      Jo sutest es boldog karacsonyt!:)
      Szandi

      Törlés
  4. Szia!lenne egy kérdésem milyen zselatint használsz? (Horváth rozi jó hozzá? )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Tökéletes, azt használok én is:)

      Törlés
  5. A válaszodat előre is köszönöm szépen!

    VálaszTörlés