Oldalak

2016. március 15., kedd

Narancsos túrótorta



Korábban már láthattok ehhez hasonló tortát, de úgy gondoltam, hogy újítok egy kicsit, és elkészítem sokkal mutatósabban. Így egy kicsit időigényesebb, de ugyanolyan egyszerű:)



Hozzávalók (26 cm):
Piskóta:
  • 2 tojás
  • 100 g cukor + 40 g a habba
  • 155 g liszt
  • 20 g kakaó
  • 75 ml tej
  • 75 ml olaj
  • 8 g sütőpor
Túrókrém:
  • 500 g túró
  • 250 g cukor
  • 100 g fehér csokoládé
  • 5 dl habtejszín
  • 1 cs. habfixáló
  • 0,5 dl narancslé
  • 10 g zselatin
  • 1 dl víz

Narancszselé:
  • 2,5 dl narancslé
  • 8 g zselatin

Csokoládékrém:
  • 180 g étcsokoládé
  • 1,5 dl habtejszín
  • 37 g vaj
Díszítés:
  • 0,5 dl habtejszín
  • 1 ek cukor
  • 50 g csokoládé
  • kandírozott narancs

Elkészítés:
  1. piskótához minden hozzávalót készítsünk elő: 
  2. A lisztet, kakaót és a sütőport keverjük össze. 
  3. A tojássárgáját, az olajat, a tejet és a cukrot egy külön tálban keverjük homogénre.
  4. Majd adjuk hozzá a kakaós, sütőporos lisztet, és habverővel keverjük csomómentesre.
  5. A tojásfehérjét a cukorral verjük kemény habbá.
  6. Végül a keményre vert tojáshabot forgassuk a tésztához.
  7. Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntsük (csak az alján legyen sütőpapír), és a sütő oldalára a tésztát óvatosan húzzuk fel (kb 1 cm-t). 
  8. Előmelegített sütőben, 175°C-on süssük kb 20 percig. (TŰPRÓBA!)
  9. Ha kihűlt a piskóta, tegyük vissza a tortakarikát.
  10. túrókrémhez a túrót a cukorral törjük össze.
  11. Kavarjuk hozzá az olvasztott fehér csokoládét.
  12. A habtejszínt kezdjük el verni, majd adjuk hozzá a habfixálót, és verjük kemény habbá.
  13. Forgassuk a túróhoz.
  14. Adjuk hozzá a narancslevet, és forgassuk össze.
  15. Osszuk két egyenlő részre.
  16. 0,5 dl forró vízben olvasszunk fel 5 g zselatint.
  17. Adjunk hozzá pár kanál krémet, és kavarjuk csomómentesre, majd öntsük a krémhez, és forgassuk össze.
  18. Öntsük a piskótára, és tegyük hűtőbe 1-2 órára.
  19. narancszseléhez a forró narancsléhez adjuk hozzá a zselatint, és kavarjuk csomómentesre.
  20. Majd öntsük a megdermedt túrókémre, és tegyük hűtőbe 1 órára.
  21. másik réteg túrókrémhez 0,5 dl forró vízben olvasszunk fel 5 g zselatint.
  22. Adjunk hozzá pár kanál krémet, és kavarjuk csomómentesre, majd öntsük a krémhez, és forgassuk össze.
  23. Öntsük a megdermedt narancszselére, és tegyük hűtőbe 1-2 órára.
  24. A kockára tört csokoládéra öntsük rá az olvasztott vajat és a forró tejszínt, hagyjuk pár percig hűlni, majd kavarjuk csomómentesre.
  25. Öntsük a túrókrémre, és tegyük egy éjszakára hűtőbe.
  26. díszhez a csokoládét egyenletesen kenjük el a sütőpapíron, szórjuk meg kandírozott naranccsal, vágjuk fel, majd hagyjuk visszadermedni.
  27. A tortát óvatosan vágjuk körbe, és vegyük le a tortakarikát.
  28. A habtejszínt a cukorral verjük kemény habbá, majd kanalazzuk a torta tetejére.
  29. Minden habra tegyünk egy-egy csokoládé háromszöget.

Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 2,5 óra + hűtés
Sütési idő: 20 perc
Sütési hőfok: 175°C

Jó étvágyat hozzá!:)

41 megjegyzés:

  1. Szépséges! Irigyellek, hogy ilyen tökéletes rétegeket tudsz csinálni :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen!:)
      Óó :D Azért még van hova fejlődnöm :D

      Törlés
  2. Ez valami mennyei lehet! :) Köszi a receptet, a hagyományos húsvéti ételek mellé, ezt fogom sütni. :)))

    VálaszTörlés
  3. Szia! Megszeretném kérdezni, hogy a narancslé alatt mit értesz? / Fanta, 100% narancs / Várom válaszod! Köszi szépen! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Nyugodtan használhatsz 100%-os narancslevet, vagy pedig frissen facsartat is.:)

      Törlés
  4. A tortaforma kicsi vagy nagy? Hány centi az ámérője?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 26 cm-es
      A hozzávalók mellé mindig odaírom:)

      Törlés
  5. Megcsináltam ♡ tortaversenyen aranyat kapott és ezt NEKED köszönhetem :D
    a túrókrém valami mennyei finom ♡
    Köszönöm hogy megosztod velünk receptjeid ,hogy mi is megsüsshesük ♡

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Megkérdezhetem, hogy milyen versenyen indultál a tortámmal?

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    3. Szia. Palotási tortafesztiválon :) A facen is rá tudsz keresni,ott láthatod kik voltak a zsűriben, milyen csodás alkotások érkeztek cukrászoktól illetve hobbi cukrászoktól :) idén bolt a 3.verseny :) jövő májusban örülnék ha ott találkozhatnánk :) volt nevező az ország több pontjából is,sőt szlovákiából is :D Tavaly pedig Ausztriából is,szóval nincs távolság akadály :D

      Törlés
  6. Szia! Azt szeretném kérdezni, hogy te milyen fajta/márkájú zselatint használsz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Horváth Rozisat, elnézést a késői reakcióért, elbújt a hozzászólásod.

      Törlés
  7. Szia! Elkészítettem születésnapra, egyszerűen fantasztikus! Ez volt a második tortám, de igazán jól sikerült! (bár nem lett ilyen szép mint a tied :) ) Köszönöm a receptet! :)

    VálaszTörlés
  8. Kedves Szandi!Szeretném megkérdezni,milyen habtejszìnt hasznålsz?Ill. hogy a Cappy Orange-mix jò lesz-e a narancszseléhez?Hétvégére szeretném elkészìteni ezt a tortåt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsu!
      Meggle vagy Parmalatot használok, de a lényeg, hogy állati legyen.
      Persze jó lesz az is:)

      Törlés
  9. Szia. Segítségedre lenne szükségem. Ezt a tortát szeretném a hétvégére megcsinálni. Csak nekem 32 cm es sziv alaku torta formám van. És hogy mennyivel növeljem az adagokat hogy jó legyen?

    VálaszTörlés
  10. Szia. Segítségedre lenne szükségem. Ezt a tortát szeretném a hétvégére megcsinálni. Csak nekem 32 cm es sziv alaku torta formám van. És hogy mennyivel növeljem az adagokat hogy jó legyen?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Huha szív alakúra még nem váltottam át. Piskótát sütöttél már benne? Ha igen akkor vedd annak az 1/3at (ugye egy réteg kell belőle) és a piskóta mennyiséget hasonlítsd össze az enyémmel, és azzal a váltószámmal szorozd fel a krém mennyiséget.
      Remélem tudtam segíteni:)

      Törlés
  11. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  12. Szia Szandi! Erdeklodnek,hogy milyen.csokoladet hasznalsz? Probaltam par fehercsokit, de nem igazan olvad fol tokeletesen goz folott! Hulala.tejszint.hasznalok...valtsak?? :-) Udv: Bogi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Én a Tescoban kapható arany csomagolásút, ami kb 170 ft-ba kerül.
      Igen, mindenképpen! Növényiről állatira, mert sokkal finomabb lesz! Parmalat vagy Meggle habtejszínt használok, de mindegyik jó, ami min 30%-os.

      Törlés
  13. Szia Szandi! Erdeklodnek,hogy milyen.csokoladet hasznalsz? Probaltam par fehercsokit, de nem igazan olvad fol tokeletesen goz folott! Hulala.tejszint.hasznalok...valtsak?? :-) Udv: Bogi

    VálaszTörlés
  14. Szia�� Csatos tortaforma jó?

    VálaszTörlés
  15. szia, megszeretném kérdezni, hogy a fehér csoki mennyire érződik ki, illetve helyettesíthető e mással, mert akinek készíteni szeretném a tortát, nem szereti a fehér csokit. köszönöm segítséged, és egyben gratulálok a gyönyörű munkáidhoz.irigykedem :) szép napot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Nem érződik ki, de nyugodtan ki is hagyhatod:)
      Köszönöm szépen:)

      Törlés
  16. Szia, ha friss narancsból szeretném elkészíteni a tortát, 4-5 db elég lenne hozzá? A másik kérdésem hogy zselatin fixből el tudom készíteni a narancszselét? (sajnos csak az van épp) Vagy esetleg keményítővel?
    Előre is köszi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Az a narancs méretétől függ, meg hogy mennyire tudod kifacsarni, így sajnos nem tudom megmondani neked :(
      Nem, a zselatin fix nagyon gyenge, így azt egyáltalán nem ajánlom, csak a Horváth Rozisat. A zselatin fixet én egyedül habtejszínhez szoktam hozzáadni, amikor nincs itthon habfixáló. Rontottam már el vele tortát, egyáltalán nem kötött meg, így nem érdemes vele próbálkozni szerintem :/
      A keményítő sem fogja sajnos megfogni :(

      Törlés
    2. Szia! Nagyon köszi a gyors választ :), reméltem hogy ha keményítővel felfőzöm kicsit a levet akkor jó lesz.Akkor nincs más, beszerzem a zselatint :)

      Törlés
  17. Szia Szandi!
    Megsütöttem :D végül is, nem lett folyós vagy ilyesmi csak nagyon lágy és persze a kinézete a tiédhez képest Ég és a Föld :D De finom! Én külföldön éllek szóval nem olyan hazaias íz kombinációt kaptam de így is finom (tudod itt más a túró a zsélé a csoki) teljesen más ízek:D Nagyon örülök neked nagyon pontosak az arányaid , tuti jó vagy matekból :D Finomak a sütieid. Hát,az van ,h lenne egy külön kérésem nemtudom,h mennyire szoktak ilyet kérni töled de nekem nagy szivességet tennél vele. Ha nagyon szépen megkérlek készítenél egy pucsos sütit videóval ? De ha esetleg nincs hozzá kedved az sem gond csak gondoltam megkérdezem köszi elöre is a válaszod:D

    VálaszTörlés
  18. Szia!Miért nem jó a Hulala tejszín?Én mindenhez azt használom...

    VálaszTörlés
  19. Én is a hulalát használom az legalább megáll. Igaz semmi íze nincs.

    VálaszTörlés
  20. Kedves Szandi!

    Gratulálok a tortáidhoz, csodálatosak, és isteni finomak. Gyakran sütök a receptjeid közül.Most a kislányom születésnapjára szeretnék tortát készíteni, de mindenképpen be kell vonjam marcipánnal. A kérdésem a következő: ha felső rétegnek teszek egy úkabb piskótát a csoki helyett,elbírja-e a krém, vagy túl lágy ahhoz. Esetleg valami módosítással megoldható, hogy bevonható torta legyen? Előre is köszönöm a válaszod!

    VálaszTörlés
  21. Szia Szandi! Megsütöttem a tortát a szülinapomra.Nagyon finom lett. Köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
  22. Kacsó Hajnalka2019. január 3. 7:45

    Szia! :) Ma fogom elkészíteni a tortát, és Dr.Oetker express zselatin van itthon. azzal is lehet csinálni? vagy vegyek normális zselatint? Mert az express zselatint nem kell forro vizbe feloldani. Előre is koszonom a válaszodat :)

    VálaszTörlés
  23. Szia! Kisfiamnak szeretném elkészíteni,de málnás kivitelben. Hogy csináljam? Előre is köszönöm választ.
    Üdv:Bea

    VálaszTörlés