2016. június 20., hétfő

Feketeerdő torta


Szuper feketeerdő torta, melyet nagyon különlegesen díszítettem. Ezt a technikát Patakiné Sztanyik Ritának köszönhetem, aki megengedte, hogy megmutassam nektek is, hogy hogyan készül. :)



Hozzávalók (24 cm):
Piskóta:

  • 4 tojás
  • 175 g cukor + 70 g a habba
  • 286 g liszt
  • 20 g kakaó
  • 1,3 dl tej
  • 1,3 dl olaj
  • 14 g sütőpor


Töltelék:

  • 500 g meggy
  • 3 dl meggylé
  • 2 cs. vaníliás pudingpor
  • 6 ek cukor
  • 4 dl habtejszín
  • 5 ek cukor
  • 1 cs. habfixáló


Díszítés:

  • 3,5 dl habtejszín
  • 5 ek cukor
  • 2 cs. habfixáló



  • 100 g étcsokoládé
  • 14 ek habtejszín


Elkészítés:


  1. A lisztet, kakaót és a sütőport keverjük össze. 
  2. A tojássárgáját, az olajat, a tejet és a cukrot egy külön tálban keverjük homogénre.
  3. Majd adjuk hozzá a kakaós, sütőporos lisztet, és habverővel keverjük csomómentesre.
  4. A tojásfehérjét kezdjük el verni, majd adjuk hozzá a cukrot és verjük kemény habbá.
  5. Végül a keményre vert tojáshabot forgassuk a tésztához.
  6. Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntsük (csak az alján legyen sütőpapír), és a sütő oldalára a tésztát óvatosan húzzuk fel (kb 1 cm-t). 
  7. Előmelegített sütőben, 175°C-on süssük kb 40 percig. (tűpróba!)
  8. Ha kihűlt, vágjuk négyfelé, és az alsó lap köré tegyük vissza a tortakarikát.
  9. A pudingport a meggylével kavarjuk csomómentesre, majd öntsük hozzá a meggyet, és botmixerrel aprítsuk össze.
  10. Főzzünk belőle sűrű pudingot, majd a tűzről levéve adjuk hozzá a cukrot, és hűtsük le teljesen.
  11. A habtejszínt kezdjük el verni a cukorral, majd amikor elkezdett habosodni, adjuk hozzá a habfixálót, és verjük kemény habbá.
  12. Töltsük habzsákba a tejszínhabot és a meggykrémet is, majd körkörösen töltsük meg a lapokat.
  13. Minimum egy órára tegyük hűtőbe.
  14. Óvatosan vágjuk körbe, és vegyük le a tortakarikát.
  15. A habtejszínt kezdjük el verni a cukorral, majd amikor elkezdett habosodni, adjuk hozzá a habfixálót, és verjük kemény habbá.
  16. Vonjuk körbe a tortát, de egy kicsit tegyünk félre.
  17. A kockára tört csokoládéra öntsük rá a felforralt tejszínt, és kavarjuk össze.
  18. Hagyjuk langyosra hűlni, majd csurgassuk le a torta szélén. 
  19. A tetején lévő csokoládét a kanál hátuljával húzzuk a torta közepe felé.
  20. A félretett tejszínhabbal díszítsük körbe a tortát.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2,5 óra + hűtés
Sütési idő: 40 perc
Sütési hőfok: 175°C

Jó étvágyat hozzá!:)

22 megjegyzés:

  1. De tök jól néz ki ez a körbecsokizás! :))

    VálaszTörlés
  2. Jaaaj, megcsináltaaam!! Olyan csúnya lett mint a bűn!!:( Deee, nagyon-nagyon finom!! Köszi a receptet!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ízlett! :) Legközelebb majd szebb lesz, ne aggódj:)

      Törlés
  3. Üdvözöllek! Érdeklődöm, hogy 1 nappal az átadás elött el lehet-e készíteni, díszitéssel együtt a tortát, nem fog-e átnedvesedni a tészta? Köszönöm a választ előre is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Jutka!
      Egy nappal mindenképpen érdemes elkészíteni, annál finomabb lesz:)

      Törlés
    2. Elnézést, hogy csak most válaszolok, már 2 x megcsináltam azóta, és nagyon jól sikerült. A csokoládé díszítés a tetején, és a darált meggy nagyon különlegessé teszi.

      Törlés
  4. Szia! Szeretnem kerdezni, hogy villanysütőben alul-felül sütés vagy legkeveresen kell sütni ? Üdv

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Alul-felül sütésen sütök mindig!

      Törlés
  5. a csokihoz a habtejszint kell felforralni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem! Csak megmelegíteni!

      Törlés
  6. Szia Szandi:) Nem csinálsz majd Eszterházy tortát is? Videó keretein beleül

    VálaszTörlés
  7. Szia Szandi! Nagyon fontos lenne, hogy hány %-os a habtejszín amit használsz. Előre is köszönöm

    VálaszTörlés
  8. Azta nagyon szépek a torták ;-)
    Lányomnak lesz a szülinapja és keresem a tortát hogy mit is kéne sütni neki.Nagyon sok szép választék van !!!Csak nem tudom'hogy eltudnám e késziteni én is ilyen szépre ;-(.Ja a kislányom 10 éves lesz♥.NAGYON ÜGYES VAGY SOK SIKERT A TOVÁBBIAKHOZ.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen:)
      Biztos menni fog!

      Törlés
  9. A férjem 50. szülinapjára ezt a tortát választottam. Nagyon finom lett, csak ajánlani tudom mindenkinek.😊👍

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ízlett:) Isten éltesse az ünnepeltet!

      Törlés
  10. Szia Szandi!
    Sajnos csak 3-ba tudtam elvágni a tortát, mert nem emelkedett meg annyira..es még igy is az egyik rész, teljesen felmorzsolódott, nagyon csuny lett, próbáltam középre tenni, gy már jobban nézett ki. Aztán megforditottam, es tökéletes lett..mind ízben, mind kinézetben szuper�� köszönöm a receptet ��

    VálaszTörlés
  11. Szia Szandi! Angliaban probalom megcsinalni baratom 35. Szulinapjara. Remelem menni fog. Annyira jol nez ki, nagyon ugues vagy. Kb mennyire lesz magas a torta?

    VálaszTörlés
  12. Szia! Megcsináltam anyukám 50. szülinapjára és nagyon jól sikerült, olyan mutatós lett! Sajnos csak háromba mertem vágni a piskótát, mert nagyon morzsolódott, és kevesebb cukrot raktam bele. Már több tortareceptedet kipróbáltam, és sosem csalódtam ;) csak így tovább!

    VálaszTörlés