2016. szeptember 1., csütörtök

Körtés-fehér csokoládés mousse torta



Egyszerűn ez a mousse torta a kedvencemmé vált <3



Hozzávalók (22 cm):
Piskóta:
  • 40 g cukor + 15 g mandula
  • 3 tojássárága + 1 tojásfehérje + 40 g cukor
  • 2 tojásfehérje + 20 g cukor
  • 5 ek liszt


Körtezselé:
  • 3 körte
  • 2 g citromsav
  • 13 g zselatin + 0,5 dl víz


Fehér csokoládé mousse:
  • 5 tojássárgája + 1,2 dl habtejszín
  • 200 g fehér csokoládé
  • 5 dl habtejszín + 100 g cukor
  • 15 g zselatin + 0,5 dl víz


Csokoládékrém:
  • 0,8 dl habtejszín
  • 3 g zselatin
  • 80 g tejcsokoládé


Elkészítés:
  1. A cukrot karamellizáljuk meg.
  2. Adjuk hozzá a mandulát, és kavarjuk össze.
  3. Majd törjük apróra.
  4. A tojást a cukorral kavarjuk habosra.
  5. A tojásfehérjét a cukorral verjük kemény habbá.
  6. A habosra kavart tojáshoz adjuk hozzá a lisztet, és kavarjuk csomómentesre, majd adjuk hozzá a karamellizált mandulát is.
  7. És forgassuk hozzá a keményre vert tojáshabot.
  8. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntsük, majd előmelegített sütőben, 180 °C-on süssük 15-20 percig.
  9. A körtét turmixoljuk le.
  10. Adjuk hozzá a citromsavat, hogy ne barnuljon tovább.
  11. A zselatint forró vízben olvasszuk fel.
  12. Adjunk hozzá pár kanál körtét, kavarjuk csomómentesre, majd így öntsük hozzá.
  13. Öntsük sütőpapírral bélelt tortaformába, és fagyasszuk ki.
  14. A tojássárgájára öntsük rá a felforralt habtejszínt, és kavarjuk össze.
  15. Adjuk hozzá az olvasztott fehér csokoládét, és kavarjuk csomómentesre.
  16. A zselatint forró vízben olvasszuk fel.
  17. Adjunk hozzá pár kanál krémet, kavarjuk csomómentesre, majd így adjuk a többihez.
  18. A habtejszínt a cukorral verjük kemény habbá.
  19. Majd forgassuk a krémhez.
  20. A krém felét öntsük a tészta tetejére.
  21. Helyezzük rá a körtezselét, és fedjük be a maradék krémmel, és tegyük hűtőbe minimum 2 órára.
  22. A forró tejszínben olvasszuk fel a zselatint.
  23. Majd öntsük a csokoládéra, és kavarjuk csomómentesre.
  24. Ezt a krémet öntsük a megdermedt mousse tetejére, és tegyük egy éjszakára hűtőbe.
  25. Másnap óvatosan vágjuk körbe, és vegyük le a tortakarikát.



Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2 óra + hűtés
Sütési idő: 15-20 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat:)

20 megjegyzés:

  1. Boldog szülinapot! Nagyon szép a torta, itt irigykedek magamban :D

    VálaszTörlés
  2. Szeretném megkérdezni, hogy hány cm-es tortaformában készült?

    VálaszTörlés
  3. Boldog 22. Születésnapot kedves Szandika!

    VálaszTörlés
  4. A körezselét fagyosan vagy kiolvasztva kell belerakni a krémbe. Válaszodat előre is köszönöm, Reni

    VálaszTörlés
  5. Gondolom kiolvasztva,mennyi idő kell a kiolvadásig?Köszönöm,Reni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Reni!
      Elnézést a késői válaszért. Nem baj, ha egy kicsit fagyos a zselé, de a lényeg, hogy megdermedjen.

      Törlés
  6. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  7. Szia. Azt szeretném kérdezni, hogy milyen zselét ajánlasz hozzá, HorvátRozis jó? Illetve melyik tejszínnel jobb, állati vagy növényi? Válaszod és a receptet is köszönöm!!! Üdv: Niki

    VálaszTörlés
  8. Szia. Azt szeretném kérdezni, hogy milyen zselét ajánlasz hozzá, HorvátRozis jó? Illetve melyik tejszínnel jobb, állati vagy növényi? Válaszod és a receptet is köszönöm!!! Üdv: Niki

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Niki! A rozis tökéletes, és csakis állati tejszínt!!! Sokkal finomabb lesz minden:)

      Törlés
  9. Szia. 14es pontban elvesztem. Miután felforraltam a tejszín forró öntsem asárgájára?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Igen, és aztán add hozzá a fehér csokit

      Törlés
  10. Szia, mitol lesz a karamell Neked olyan finom morzsas? Nekem melegen a karamell meg folyekony, osszekevertem mandulaval s mire mozsarba toltom megkot :(
    A masik hibam,h csomokas lett a feher krem. Pedig mindent hevitettem. Mire mindent osszekevertem, gumis darabok lettek benne :( Zselatin vagy csoki. Es biztos gyorsabban kell dolgozzak kov.leg.
    Amugy nagy kedvencem az oldal es sok tortat mar megsuttem (a csaladom oromere ;) ). Isten eltessen Szandi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nem látok választ ehhez a kérdéshez,pedig nekem is ez a gondom a karamellel. Még sohasem sikerült :(

      Törlés
  11. Kedves Szandi! Hétvégén elkészítettem ezt a tortát (igaz, az alapja más lett, egy mogyoró "piskótát" sütöttem hozzá), és mindenki a csodájára járt, tökéletes lett, és hihetetlenül finom is! Egyébként ez a második süti, amit Tőled készítettem. Ezek után szeretnék hálás köszönetet mondani azért, amiért a rendkívül percíz, tökéletes arányokkal összeállított receptjeidet megosztod. Eztán bátran kipróbálom akármelyik receptedet, mivel tudom, hogy meg lehet bízni bennük, tökéletes minden alkotásod! Szóval nagy-nagy hála és köszönet!!!

    VálaszTörlés
  12. Még egy kérdésem lenne: A mousse krémekben mind van tojás sárgája. Ez az "ízélmény" miatt van, esetleg az állag miatt? Csak azért kérdezem, hogy esetleg elhagyható-e adott esetben(mondjuk amikor a hűtés nem biztosítható olyan precízen, biztonsági okokból...).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsa!
      Köszönöm szépen a kedves szavakat, nagyon örülök, hogy ennyire ízlett:))

      Sokkal krémesebb lesz a tojássárgájától, de nyugodtan elhagyhatod, attól még finomak lesznek a krémek:)

      Törlés