2017. március 28., kedd

Eszterházy torta




Ha egy könnyedebb, tejszínes Eszterházy tortát kerestek, akkor mindenképpen próbáljátok ki ezt:)

A legtöbb helyen vajas krémmel készítik, de mivel mi nem szeretjük a vajas krémeket, így elkészítettem a saját, tejszínes verziómat. Persze nyugodtan lecserélhetitek a tejszínt vajra, akkor egy masszívabb krémet fogtok kapni:)

Hozzávalók (21 cm):
Tészta:

  • 6 tojásfehérje
  • 100 g cukor
  • 250 g dió


Krém:

  • 6 tojássárgája
  • 4 dl tej
  • 65 g étkezési keményítő
  • 200 g cukor
  • 2 ek rum
  • 1 ek vanília aroma
  • 100 g dió
  • 2 dl habtejszín
  • 1 cs. express zselatin fix


Díszítés:

  • 100 g fehér csokoládé + 3-4 ek habtejszín
  • 10 g tejcsokoládé
  • 1 dl habtejszín + 30 g cukor


Elkészítés:
  1. A tojásfehérjét kezdjük el verni.
  2. Amikor elkezdett habosodni, adjuk hozzá a cukrot, és verjük kemény habbá.
  3. Óvatosan forgassuk hozzá az apróra darált diót.
  4. Öt darab 21 cm-es lapot sütünk. Sütőpapírra is felrajzolhatjuk a köröket, de nekem könnyebb volt úgy, hogy a tortakarikát rátettem a sütőlapra, a habot eloszlattam, majd levettem a karikát.
  5. Előmelegített sütőben, 200°C-on süssük 10 percig.
  6. A tojássárgáját egy kevés tejjel kavarjuk össze, majd adjuk hozzá a keményítőt, és kavarjuk csomómentesre.
  7. Adjuk hozzá a cukrot, a rumot,  a vanília aromát, valamint a többi tejet.
  8. Folyamatos kevergetés mellett főzzünk belőle sűrű pudingot.
  9. Adjuk hozzá az apróra darált diót, és hagyjuk teljesen kihűlni.
  10. A habtejszínt zselatin fix-szel verjük kemény habbá.
  11. A tejszínt, valamint a kihűlt pudingot óvatosan forgassuk össze.
  12. A krémből egy keveset tegyünk félre, majd a maradékot osszuk négy fele, és rakjuk össze a tortát.
  13. Egy éjszakára tegyük hűtőbe.
  14. Másnap óvatosan vegyük le a tortakarikát.
  15. Vékonyan kenjük körbe a tortát a félretett krémmel.
  16. Az oldalát vonjuk be darált dióval.
  17. A fehér csokoládét tejszínnel olvasszuk össze.
  18. Kenjük le vele a torta tetejét.
  19. Olvasztott tejcsokoládéval húzzunk köröket, majd egy fogpiszkálóval mintázzuk.
  20. Keményre vert habtejszínnel díszíthetjük.


Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2 óra + sütés + hűtés
Sütési idő: 5 x 10 perc
Sütési hőfok: 200°C (alsó-felső)

Jó étvágyat hozzá!:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése