2017. március 31., péntek

Mindenmentes vegán epres zabsüti




Életem első mindenmentes, tehát glutén-, laktóz-, tojás- és cukormentes, plusz még vegán sütije :) Remélem tetszeni fog <3

Minden alapanyagot (az epren kívül) a debreceni Fitt Markettől kaptam (http://fittmarketdebrecen.hu/)

Ahhoz, hogy tényleg laktózmentes legyen, a kakaópor helyett karobport tegyetek a sütibe, de akár el is hagyhatjátok :)


Hozzávalók (20x25 cm):
Chiás eperlekvár:

  • 300 g fagyasztott eper
  • 20 g eritrit
  • 15 g chia mag


Tészta:

  • 75 g kesudió
  • 150 g zabpehely
  • 20 g kakaó /laktózérzékenyeknek karobpor, de nyugodtan el is hagyhatjátok/
  • 30 g eritrit
  • 1 dl mandulatej


Elkészítés:
  1. A fagyasztott epret az eritrittel főzzük össze. Én nagyjából összenyomkodtam az epret, de hagytam benne darabokat is.
  2. Adjuk hozzá a chia magot, és főzzük még 1-2 percig, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. A kesudiót és a zabpelyhet aprítsuk össze. Az, hogy mennyire apróra daráljátok az ízlésetektől függ.
  4. Ezt az őrleményt öntsük át egy nagyobb edénybe.
  5. Adjuk hozzá az eritritet, a kakaót /karobport/, és kavarjuk össze.
  6. Majd adjuk hozzá a mandulatejet is.
  7. A 3/4-ét simítsuk bele a tepsibe.
  8. A chias eperlekvárt oszlassuk el a tetején.
  9. A maradék tésztát morzsoljuk a lekvár tetejére, de nem kell, hogy mindenhol befedje.
  10. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 20 percig.



Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 40 perc
Sütési idő: 20 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!:)




9 megjegyzés:

  1. Kedves Szandi!
    Remélem nem haragszol meg egy apró megjegyzésért, csak hogy hiteles legyen a minden memtesség. A laktóz érzékenyeken kívül a tejfehérje allergiások sem fogyaszthatnak tejtermékeket, illetve sokkal több sajnos az ő étrendjükben a megszorítás. Ahhoz hogy ők is megehessék ezt a finom sütit kakaóport karob porral kell helyettesíteniük (mert minden kakaó és csokoládé tartalmú étel tartalmaz tejfehérjét). Így számukra is mindenmentes lehet a ez a sütemény.
    További szép napot kívánok!
    Üdv, Barbi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elnezest,hogy en is belekotyogok, de kakaonal gondolom Nem a Nesquik Kakaoporra, hanem a sima holland kakaoporra gondol, ami nem tartalmaz laktozt és tudtommal tejfeherjet sem. A keseru csokolade pedig egyiket sem.

      Törlés
    2. Elnezest,hogy en is belekotyogok, de kakaonal gondolom Nem a Nesquik Kakaoporra, hanem a sima holland kakaoporra gondol, ami nem tartalmaz laktozt és tudtommal tejfeherjet sem. A keseru csokolade pedig egyiket sem.

      Törlés
  2. Kedves Szandi!
    Remélem nem haragszol meg egy apró megjegyzésért, csak hogy hiteles legyen a minden memtesség. A laktóz érzékenyeken kívül a tejfehérje allergiások sem fogyaszthatnak tejtermékeket, illetve sokkal több sajnos az ő étrendjükben a megszorítás. Ahhoz hogy ők is megehessék ezt a finom sütit kakaóport karob porral kell helyettesíteniük (mert minden kakaó és csokoládé tartalmú étel tartalmaz tejfehérjét). Így számukra is mindenmentes lehet a ez a sütemény.
    További szép napot kívánok!
    Üdv, Barbi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Barbi!
      Egyáltalán nem haragszom, sőt nagyon hálás vagyok, hogy írtál, köszönöm szépen!:)
      Úgy látszik nem sikerült kellőképpen körbejárnom a témát, de legközelebb ezt már tudni fogom:)
      A receptet azonnal javítom eszerint! Még egyszer köszönöm:)
      További szép napot!
      Szandi

      Törlés
  3. Szia! Olyan kérdésem van, ha a chia magot kihagyom belőle, akkor tegyek helyette be mást, vagy úgy is "jó" lesz? :) Válaszod előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  4. Szia ! A kesudiot helyettesithetem rendes dióval? Az íze ugyan olyan jó lehet ? Köszönöm előre is. Legyen szép napod! Anna

    VálaszTörlés
  5. Bocsánat, hogy belekotyogok. Kesudió helyett szerintem lehet belerakni sima diót, de az íze nem fogja megközelíteni az eredetit ebben az esetben.
    Valamint a chia mag a zselésítő, sűrítő szerepét tölti be, helyette szerintem pektinnel (vagy végső esetben keményítővel ez a legolcsóbb megoldás) is kivitelezhető.

    VálaszTörlés