Oldalak

2012. február 29., szerda

Mákos guba


Ezt most kivételesen Anya csinálta,mert tanulnom kellett. Múltkor megjegyezte az ebédnél, hogy lassan elfelejt sütni, mert mindig én csinálom a sütiket. Haha Anya..:D
De a lényeg az, hogy milyen lett.. meg kell, hogy mondjam őszintén: nagyon finom lett!! Alig várom már, hogy dél legyen és ehessek újra!;)
Igazából ez Stahl Judit receptje, csak kicsit változtatott Anya rajta.

Hozzávalók:
  • 7 szikkadt kifli (a miénk kb 4 napos volt)
  • 5,5 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 1 bourbon vaníliás cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 5 dl tejszín
  • 15 dkg darált mák
  • 12 dkg porcukor
  • 3 tojássárgája
  • 2-3 dkg vaj + a tepsi kikenéshez még egy kicsi

Sodó:
  • 1 főzés nélküli van. puding
  • 3 ek tejföl
  • 5-6 dl tej
Elkészítés:
  1. A tepsit kenjük ki vajjal.
  2. A tejet, cukrot és a van. cukrokat forraljuk fel.
  3. Adjuk hozzá a tejszínt, és hűtsük le.
  4. Vágjuk karikára a kifliket és szórjuk bele a tepsibe.
  5. A darált mákot keverjük össze a porcukorral, és hintsük meg vele a kifliket.
  6. A tojássárgájákat habverővel vegyítsük össze a tejes keverékkel. Majd öntsük le vele a kifliket.
  7. Mikor már rajta van a tej, akkor egy fakanállal keverjük össze a tepsiben.(Ez azért kell, mert a tej lemossa a mákot az aljára.)
  8. Daraboljuk rá a vajat.
  9. Előmelegített sütőben 200 °C-on süssük 30 percig.
  10. A sodóhoz a van. pudingot egy kevés tejjel kavarjuk csomómentesre.
  11. Adjuk hozzá a tejfölt, majd így is keverjük simára.
  12. Kevergetés mellett adjuk hozzá a többi tejet is.

Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 30 perc + sütés
Sütési idő: 30 perc
Sütési hőfok: 180 °C

Jó étvágyat hozzá!:)

2012. február 22., szerda

Bajor krém




Huhhúú ez igazi finomság. Este 6kor kezdtem el, és mindennel együtt, hűtéssel stb., 9re lettem kész. Egyből oda is nyomtam a családom kezébe és egyből elpusztítottuk. Szerintem a málnakrémmel készítsétek el, és egyétek együtt. Így a legfinomabb. Kinézetileg talán azt változtatnám meg, hogy a málnakrémet alulra tenném, de ez az ízén úgysem változtat.

Hozzávalók (3 adag hosszúkás pohár, 2adag boros pohár):
Alapkrém:
  • 1,5 dl habtejszín
  • 1,5 dl tej
  • 150 g cukor
  • 3 tk étkezési keményítő
  • 4 tojássárgája
  • 3 zselatinlap
  • 3-4 db kis fahéj db

Málnakrém(ebből a mennyiségből 1 adag hosszúkás pohárba nem jutott):
  • 200 g málna
  • 60 g cukor
  • 0,5 tk zselatin

Elkészítés:
  1. A tejet, a tejszínt és a fahéj darabkát kavarjuk össze és forraljuk fel. Még a fahéjt ne vegyük ki, hanem hagyjuk benne, hogy a fahéj aromája átjárja a folyadékot.
  2. A tojássárgáját kavarjuk össze a cukorral és a keményítővel.
  3. Kavarjuk hozzá a tejszínes tejhez és forraljuk fel, de csak kis lángon, addig amíg nem sűrűsödik be. (Már előtte vegyük ki a fahéj darabkát)
  4. A zselatinlapot áztassuk be hideg vízbe, miután kész a krém, csavarjuk ki és kavarjuk el benne csomómentesre.
  5. A poharunkat öblítsük át forró vízzel, nem kell áttörölni.
  6. Tálkákban/poharakban osszuk el egyenlően és hagyjuk, hogy kihűljön. (Én meguntam, és betettem a fagyóba, természetesen megdöntöttem.)
  7. A málnakrémhez a málnát és a cukrot tegyük fel főni, kb 10-15 percig főzzük.
  8. Szűrjük meg a magjától és adjuk hozzá a zselatint.(Nem tudom, hogy így megfagyott volna vagy sem, mert nem volt rá idő-megettük- ezért ha biztosra akarsz menni, zselatinpor helyett 1 db zselatinlapot tegyél bele.)
  9. Ha megfagyott az alapkrém, öntsük rá a málnakrémet.

Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1,5 óra + hűtés

Jó étvágyat!:)

2012. február 14., kedd

Mogyoróvaj



A húgom már régóta mondta,hogy vegyünk mogyoróvajat, de sehol sem kaptunk. Mai napig ki is ment a fejemből, amikor egy oldalon találtam ehhez hasonlót, csak ott cukor nélkül, és egyszerűsége miatt kipróbáltam. Nagyon nagyooon fincsi lett!:)
És hogy mire használhatod fel? pl.: kekszek, akár szendvics(tudjátok a sok amcsi filmben ilyeneket esznek:P)

Hozzávalók:
  • 200 g pörkölt,sótlan mogyoró (nyugodtan növelheted ezt a mennyiséget, nekem sajnos csak ennyi volt itthon)
  • kb 10 g porcukor (akár ezt ki is hagyhatod, nekem így jobban ízlik)

Elkészítés:
  1. A mogyorót aprítsuk nagyon apróra, amennyire csak tudjuk.
  2. Ha már nem tudjuk tovább darálni, öntsük át egy másik tálba. És botmixerrel folytassuk a darálást, míg nem kapjuk meg a kívánt krémességű állapotot. NE adjunk hozzá olajat! Nyugodtan tartsunk szünetet 2 darálás között, nehogy túlmelegedjen a botmixer!
  3. Na most kóstoljuk meg, ha úgy érezzük, tegyünk bele egy kevés porcukrot és krémesítsük még egy kicsit.
  4. És voilá kész a mogyoróvaj!:) Befőttesüvegben tároljuk.

Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: kb 20 perc

Jó étvágyat hozzá!:)

2012. február 13., hétfő

Valentin napra: Szívecskés málnás linzer

Ha nem tudjátok, hogy mit adjatok a párotoknak Valentin napra, akkor süssetek valami finomat!:)

Hozzávalók:
Linzer:
  • 300 g liszt
  • 200 g puha vaj
  • 100 g cukor
  • fél cs. sütőpor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 tojássárgája

Málnalekvár:
  • 140 g málna
  • 100 g cukor
  • fél kiskanál zselatin

Elkészítés:
  1. Keverjük össze a lisztet, sütőport, cukrot és a vaníliás cukrot.
  2. Morzsoljuk bele a vajat. 
  3. Majd adjuk hozzá a tojássárgáját és gyúrjuk össze.
  4. Tegyük be a hűtőbe 1 órára. (Nekem erre nem volt időm, szóval ezt a lépést kihagytam.)
  5. Nyújtsuk ki kb fél cm vastagra, és szaggassuk ki. Minden másodiknak a közepét is.
  6. 180 °C-on süssük kb 6 percig.
  7. A málnalekvárhoz a málnát és a cukrot tegyük oda főni. Főzzük kb 15 percig.
  8. Ha lehúztuk a tűzről, adjuk hozzá a zselatint. Ez azért kell, hogy ne folyjon ki a linzerből.
  9. Kenjük meg a lyuk nélkülit, majd helyezzük rá a lyukas részét.

Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1,5-2 óra
Sütési idő: kb 6 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!:)

2012. február 10., péntek

Zserbó golyók



A barátom anyukája küldött nekem ilyen zserbó golyót, nagyon ízlett, és gondoltam megcsinálom. Ő aszalt sárgabarack nélkül csinálta, nekem mind a kétféleképpen ízlik. A csokiba mártogatás volt a kedvencem. :D
A golyó formálással kicsit elhúztam az időt, de megérte.:)

Hozzávalók (40 db-hoz):
  • 150 g darált dió
  • 150 g darált háztartási keksz
  • 50 g cukor
  • 200 g aszalt sárgabarack
  • 3 ek baracklekvár
  • csokoládé

Elkészítés:
  1. A baracklekvárt és az aszalt sárgabarackot turmixoljuk össze.
  2. Adjuk hozzá a darált kekszet, darált diót és a cukrot.
  3. Gyúrjuk össze, ha nem elég a 3 ek lekvár, akkor adjunk még hozzá.
  4. Formázzunk golyókat. ( Ez tart hosszabb ideig)
  5. A csokoládét olvasszuk meg vízgőz fölött, és mártogassuk bele a zserbó golyókat.
  6. Tegyük hűvös helyre, hogy a csokoládé megfagyjon.

Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 10 perc + golyó formálás (kb 15 perc)

Jó étvágyat hozzá!:)

Forrás: ITT

2012. február 5., vasárnap

Tömény csokicsoda / Chocolate miracle



Fúha ebből az ember nem eszik egyszerre sokat. :D DE nagyon fincsi!:) Ebből az adagból összesen 8 szelet csokicsoda lesz.

Hozzávalók:
Tészta:
  • 6 tojásfehérje
  • 120 g cukor
  • 53 g darált dió
  • 53 g liszt
  • 13 g holland kakaó
  • 13 g étcsoki
  • 13 g tejcsoki

Töltelék:
  • 120 g tejcsoki
  • 120 g étcsoki
  • 160 ml tejszín
  • 20 g nutella

Tetejére:
  • darált mogyoró
  • tejcsoki
  • olaj

Elkészítés:
  1. A piskótához a csokikat finomra vágjuk fel. Adjuk hozzá a lisztet, darált diót és a kakaót.
  2. A tojásfehérjét a cukorral verjük kemény habbá. Majd kavarjuk bele óvatosan a lisztes keveréket.
  3. Sütőpapírral kibélelt tepsibe oszlassuk el a piskóta tésztát, úgy, hogy kb 1 cm vastag legyen. Vigyázzunk arra, hogy a szélei egyenesek legyenek. (nekem nem fedte be az egész tepsit)
  4. 170 °C.on süssük 15-20 percig.
  5. A töltelékhez a csokikat olvasszuk meg gőz felett.
  6. A tejszínt forraljuk fel, és amikor a csoki megolvadt, adjuk hozzá a felforralt tejszínt.
  7. Kavarjuk csomó mentesre, majd tegyük hűvös helyre, hogy teljesen kihűljön.
  8. Ha kihűlt, adjuk hozzá a nutellát, és habverővel habosítsuk.
  9. A tésztát vágjuk 3 részre. ( ez a tésztánk 3 rétege lesz)
  10. Az egyik réteget kenjük meg a krémmel, helyezzük rá a 2. réteget és kenjük meg azt is. Majd helyezzük rá az utolsó részt.
  11. Olvasszuk meg a csokit gőz fölött, adjunk hozzá olajat, hogy ne fagyjon meg olyan hamar.
  12. A tésztát szeleteljük fel, és helyezzük rácsra. Öntsük le a csokival, és az oldalát hintsük meg mogyoróval.


Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2,5 óra
Sütési idő: 20 perc
Sütési hőfok: 170 °C

Jó étvágyat hozzá!:)



-----------------------------------------------------------------------------

Chocolate miracle


Ingredients
Sponge:
  • 6 egg-white
  • 120 g sugar
  • 53 g (grout) walnut
  • 53 g flour
  • 13 g cocoa (non-sugar)
  • 13 g dark chocolate
  • 13 g milk chocolate


Ganache:
  • 120 g dark chocolate
  • 120 g milk chocolate
  • 160 ml whipping-cream
  • 20 g nutella

To the top:
  • peanut
  • milk chocolate
  • oil

Directions

  1. In a bowl combine the chopped chocolates, the flour and the cocoa.
  2. In a separate bowl beat the egg whites with sugars until stiff. Then gently fold the flour mixture into the egg white mixture using a spatula.
  3. Line your tin with baking paper, then spoon the sponge into this tin. (The sponge should be 1 cm high.)
  4. In preheated oven, in 170°C bake for 15-20 minutes.
  5. To the cream, melt the chocolates in a water bath.
  6. Boil the whipping-cream, then add this to the melted chocolate.
  7. Mix together until smooth, then cool it.
  8. If it cooled, add to the ganache the nutella, then mix it with beater.
  9. Cut the sponge into three. (vertically)
  10. Then fill the cake with the ganache.
  11. Slice the cake into eight, then put them to wire rack.
  12. To the top, melt the chocolates with little oil in a water bath.
  13. Spread the slices with the melted chocoate, then decorate with the peanut.



Difficulty: medium
Preparation:2,5 hours
Baking time: 15-20 minutes
Temperature: 170°C

Bon appétit!