Oldalak

2014. január 29., szerda

Ez vagyok én - Szandi:)

Tejszínhab és Barbi is meghívott erre a játékra, aminek nagyon örültem, mert jól esik, hogy rám is gondoltatok!:)
A játék célja, hogy 7 olyan információt osszak meg magamról, amit személyesnek gondolok, és nem tudtatok még rólam. :)


1. Szeretek fényképezni, de csak a sütiket, mert ők úgy maradnak, ahogy beállítottam őket :D
2. Őszintén szólva szörnyű a memóriám, talán 1-2 olyan recept van, amit meg tudok csinálni fejből, a többihez szükségem van segítségre. (Teljesen mindegy hányszor készítem el :D) Sajnos ez tanulás szempontjából is nehézséget okoz, talán ezért is vagyok matekos. :)
3. Imádom a vizet, a tengert. Legszívesebben mindig lubickolnék.
4. Nagyon szeretek filmezni, rengeteg filmet láttam már. - a rossz memóriámnak köszönhetően akár többször is megnézhetem őket, mert úgysem emlékszem a végére. :D
5. Külföldön szeretnék majd a későbbiekben élni, de előtte Pestre felköltözni - majd a mesterképzést szeretném ott elvégezni.
6. Szeretek játszani, például tegnap még hóembert is építettünk a húgommal. Vagy a barátom szavaival élve, az 5 perces hülyeségeimmel felvidítok mindenkit. :D
7. Nagyon szeretnék utazni, a világot bejárni, remélem lesz rá lehetőségem a későbbiekben. :)

A játék szabályai:1. Linkeld be azt a bloggert a blogodba, aki felkért.2. Ossz meg magadról hét különleges/hétköznapi dolgot.3. Kérj fel további 7 embert ugyanerre, nevezd meg és linkeld be őket a blogodba.4. Egy hozzászólásban értesítsd őket a blogjukon, hogy kiválasztottad őket.

És akikre én kíváncsi lennék:
Ági 
Praliné Zsuzsi

Coffeinmentes
Tina
Nyammm
Katucikonyha
Nudleee

2014. január 24., péntek

Citromos pite




Már nagyon régóta terveztem krémes citromos pitét, és most jött el az ideje az elkészítésére.
A barátom és szerintem tökéletes savanykás volt, míg apa szerint a fele mennyiség is elég lenne a citromból. De ettől függetlenül ízlett mindenkinek!:)



Hozzávalók:
Tészta (25 cm-es pite):
    • 200 g liszt
    • 50 g cukor
    • 100 g vaj
    • 0,5 tk sütőpor
    • csipet só
    • 1 tojás
    Citromos krém:
    • 1,5 dl citromlé
    • 1 db citrom lereszelt héja
    • 4 tojás
    • 150 g cukor
    • 160 g vaj
    Elkészítés:
    1. A lisztet, cukrot, sütőport és a sót keverjük össze, majd a vajat morzsoljuk bele.
    2. Adjuk hozzá a tojást és gyúrjuk össze.
    3. Nyújtsuk ki, majd béleljünk ki egy 25 cm átmérőjű pitetálat, úgy, hogy legyen pereme is.
    4. Szurkáljuk meg az alját villával, majd egy sütőpapírt helyezzünk a tészta tetejére és szórjunk rá rizst vagy száraz babot.
    5. Előmelegített sütőben 180°C-os süssük 15 percig, majd a sütőpapír és rizs nélkül további 10 percig süssük.
    6. A krémhez a citromlevet, lereszelt héját, a tojást és a cukrot keverjük simára, majd vízgőz felett főzzük sűrűre.
    7. Miután levettük a vízgőzről adjuk hozzá a vajat és keverjük simára.
    8. Majd a krémet öntsük a kihűlt tészta tetejére.
    9. A pitét tegyük hűtőbe kb 4 órára, hogy kellően megfagyjon a citromos krém.


    Nehézség: könnyű
    Sütési idő: 25 perc
    Sütési hőfok: 180°C
    Elkészítési idő: 1 óra + 4 óra hűtés

    Jó étvágyat hozzá!:)

    2014. január 4., szombat

    Mintás piskótatekercs




    Már olyan régen készültem mintás piskótatekercs elkészítésére, de eddig sosem jutottam el odáig, de ma erre éheztem, így úgy gondoltam, hogy most vagy soha, megcsinálom. :D
    A mintázást nagyon élveztem, én előre megrajzoltam a sütőpapírra a mintát ceruzával, így könnyebb dolgom volt - persze arra az oldalára mintáztam amelyikre nem rajzoltam!!
    Mivel nem láttam az előrerajzolt mintát ezért a sütőpapírt a világos munkalapra raktam, ott mintáztam majd visszahelyeztem a tepsibe, ne aggódjatok nem fog szétfolyni!

    Hozzávalók (2 rúd):
    Mintázás:
    • 1 tojásfehérje
    • 30 g cukor
    • 30 g vaj
    • kakaópor vagy ételfesték
    • 35 g liszt


    Tészta:
    • 12 tojás
    • 1 cs. sütőpor
    • 12 ek cukor
    • 12 ek liszt

    • lekvár


    Elkészítés:
    1. A mintázáshoz a vajat olvasszuk meg és keverjük a cukorral habosra, majd adjuk hozzá a tojásfehérjét, a kakaót és a lisztet és keverjük csomómentesre.
    2. Habzsákkal (vagy zacskóval) rajzoljuk meg a mintát a sütőpapírra, majd míg elkészítjük a piskótát helyezzük hűtőbe.
    3. A tészta hozzávalóiból készítsünk piskótát, majd kanalazzuk a minta tetejére.
    4. Előmelegített sütőben 180°C-on süssük kb 30 percig. (TŰPRÓBA!)
    5. A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd vágjuk ketté és kenjük meg lekvárral a tésztát, majd tekerjük fel.


    Nehézség: könnyű
    Elkészítési idő: 1 óra
    Sütési idő: 30 perc
    Sütési hőfok: 180°C

    Jó étvágyat hozzá!:)

    Forralt boros trüffel


    Mivel nincs igazi téli idő, ezért egy kis télies hangulatot próbáltam becsempézni a forralt boros trüffel személyében. :)
    Nekünk nagyon ízlett!:) Csak ugye vigyázzatok, ha bekaptatok egy kis trüffelt, már ne üljetek a volán mögé!
    A receptet köszönöm Praliné Paradicsomnak!

    Hozzávalók ( kb 25 db-hoz):

    • 50 g vörösbor
    • 1 ek méz
    • 0,5 kk forralt bor fűszerkeverék
    • 100 g étcsokoládé (70%-os)
    • 25 g tejcsokoládé (persze lehet csak étcsoki is, csak mi nem annyira vagyunk odáig az étcsokiért!)
    • 13 g vaj

    Bevonás:

    • csoki
    • kakaópor


    Elkészítés:

    1. A bort, a mézet és a fűszerkeveréket kavarjuk össze és melegítsük fel addig, hogy éppen ne érje el a forráspontot.
    2. Hagyjuk langyosra hűlni.
    3. A csokit olvasszuk meg vízgőz felett, majd a tűzről levéve adjuk hozzá a langyos bort 3-4 adagban.
    4. Ha simára kavartuk adjuk hozzá a puha vajat, majd tegyük hűtőbe, míg habzsákkal adagolható állagúra hűl.
    5. Majd sütőpapírra nyomjunk kis halmokat és ismét tegyük vissza a hűtőbe félóra-órára.
    6. A hűtőből kivéve formázzunk belőle golyókat és helyezzük légmentesen záródó dobozba egy éjszakára.
    7. Másnap reggel a bevonáshoz melegítsük fel a csokit. (Temperálni kellene, de még nincs maghőmérőm, így egyszerűen csak felolvasztottam.)
    8. Egy villa segítségével vonjuk be csokival a golyókat, majd forgassuk meg kakaóporban és helyezzük sütőpapírra. 
    9. Ha elkészültek akkor egy szitán keresztül szórjuk le a felesleges kakaóport a trüffelről.


    Nehézség: közepes

    Jó étvágyat hozzá!:)