Oldalak

2014. december 25., csütörtök

Foci labdás fondant torta



A labdával megszenvedtem, mert először én hülye nem néztem utána, hogy hány szögű minden eleme a labdának, hanem úgy gondoltam, hogy ötszögű mind. Na igen, utána meg csodálkoztam, hogy miért nem illeszkedik?:D Hát azért, mert a fehér az hatszög, a fekete meg ötszög. De a lényeg, hogy összeraktam darabokból:)

Belül pedig csokis krém van meggyel.

2014. december 20., szombat

Mézeskalács



Anyáékkal arra gondoltunk, hogy mi lenne, ha kipróbálnánk egy másik receptet is, így végül a Rupáner bögrés mézesére esett a választás, köszi!:)
Nagyon finom lett, tényleg egyből puha!:)

1 bögre=2,5 dl

Hozzávalók (kb 100 db):

  • 8 bögre liszt (1 kg)
  • 1,5 bögre porcukor
  • 3 teáskanál sütőpor
  • 1 ek mézeskalács fűszerkeverék
  • 300 g vaj
  • 1 bögre méz
  • 3 tojás


Díszítés:

  • 2 tojásfehérje
  • 362 g porcukor
  • 0,2 kávéskanál citromsav
  • (ha szeretnénk, hogy elterüljön az íróka, akkor 1 csészényi mennyiséghez adjunk 1,5-2,5 teáskanál vizet)


Elkészítés:

  1. A lisztet, a porcukrot, a sütőport, és a fűszerkeveréket kavarjuk össze.
  2. Adjuk hozzá az olvasztott vajat, a mézet illetve a tojásokat, és gyúrjuk össze.
  3. Tegyük be a hűtőbe kb félórára-órára.
  4. Lisztezett tepsin nyújtsuk ki 5 mm vastagságúra, és szaggassuk ki.
  5. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 10-11 perc alatt készre.
  6. A tojásfehérjét a porcukorral és a citromsavval verjük kemény habbá, majd töltsük zacskóba, és díszítsük vele az elkészült mézeskalácsokat. 


Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: kb 1,5 óra + díszítés
Sütési idő: 10-11 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!:)

Narancsos túrótorta




Nagyon finom könnyed, krémes torta.
Sajnos nekem a csokiréteg most nem kötött meg, így legközelebb teszek bele egy kis vajat.
Ha 26 cm-es tortát szeretnétek készíteni, akkor duplázzátok meg a mennyiséget.

Hozzávalók (18 cm-es torta):
Tészta:

  • 2 tojás
  • 2 ek liszt
  • 2 ek cukor
  • 1 ek kakaó


Narancsos túrós krém:

  • 3 narancs
  • 250 g túró
  • 200 g cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 3 dl habtejszín
  • 1 cs. habfixáló
  • 2 ek zselatin


Csokikrém: 

  • 100 g csokoládé
  • 1 dl habtejszín


Elkészítés: 


  1. A tészta hozzávalóiból süssünk piskótát.
  2. A krémhez a túrót 2 narancs levével, a cukorral és a vaníliás cukorral törjük össze.
  3. Verjük kemény habbá a tejszínt a habfixálóval, majd óvatosan forgassuk a narancsos túróhoz.
  4. A harmadik narancs levét a zselatinnal keverjük össze, majd melegítsük addig, míg elolvad a zselatin. (Ne forraljuk fel!)
  5. A narancsos zselatint óvatosan keverjük hozzá a krémhez.
  6. A kihűlt piskóta köré tegyük vissza a tortakarikát.
  7. A krémet öntsük rá, és tegyük be a hűtőbe pár órára.
  8. A tejszínt forraljuk fel, majd a tűzről levéve adjuk hozzá a kockára tört csokit, és olvasszuk el benne.
  9. A megdermedt krém tetejére öntsük rá a csokikrémet, és tegyük vissza a hűtőbe további pár órára.
  10. A torta tetejét díszíthetjük pár szelet naranccsal.



Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 30 perc + hűtés
Sütési idő: kb 15 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!:)


Feketeerdő torta



Szintén szülinapra készítettem a Mozart tortával együtt. Erre is azt mondták, hogy nagyon finom volt, és egyből el is fogyott!:)
Ha 26 cm-es tortát szeretnél sütni, akkor az alábbi mennyiségeket duplázd meg.

Hozzávalók (18 cm-es):
Tészta:

  • 100 g cukor + 40 g a habba
  • 155 g liszt
  • 20 g kakaó
  • 75 ml olaj
  • 75 ml tej
  • 8 g sütőpor
  • 2 tojás


Tejszínes krém:

  • 2 dl habtejszín
  • 4 púpos ek cukor
  • 1 cs. habfixáló


Meggykrém:

  • 0,5 üveg magozott meggybefőtt
  • ízlés szerint cukor
  • 1 cs. vaníliás puding


Díszítéshez:

  • 2 dl habtejszín
  • 4 púpos ek cukor
  • 1 cs. habfixáló
  • csoki


Elkészítés:

1.  A piskótához minden hozzávalót készítsünk elő:
  • A lisztet, kakaót és a sütőport keverjük össze. 
  • A tojássárgáját, az olajat, a tejet és a cukrot egy külön tálban keverjük homogénre.
  • Majd adjuk hozzá a kakaós, sütőporos lisztet, és habverővel keverjük csomómentesre.
  • A tojásfehérjét kezdjük el verni, majd adjuk hozzá a cukrot és verjük kemény habbá.
  • Végül a keményre vert tojáshabot forgassuk a tésztához.
  • Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntsük (csak az alján legyen sütőpapír), és a sütő oldalára a tésztát óvatosan húzzuk fel (kb 1 cm-t). 
  • Előmelegített sütőben, 175°C-on süssük kb 50 percig. (TŰPRÓBA!)
2.  Míg megsül a piskóta, készítsük el a meggykrémet.
  • Először is tegyünk félre 10 szép szem meggyet a díszítéshez.
  • A befőttet öntsük egy lábasba, majd botmixerrel aprítsuk össze a meggyet.
  • A pudingot a meggy levével keverjük csomómentesre, majd állandó kevergetés mellett adjuk hozzá a meggyhez, és sűrűsítsük be.
  • Végül hűtsük le.
3.  A habtejszínt a cukorral és a habfixálóval verjük kemény habbá.
4.  A kihűlt piskótát vágjuk 3 fele, és az alsó lap köré tegyük vissza a tortakarikát.
5.  A meggykrémet és a tejszínkrémet tegyük 1-1 zacskóba, és körkörösen töltsük meg a tésztát (1 kör tejszín, 1 kör meggykrém...).
6.  A maradék tejszínkrémmel fedjük be a harmadik tortalap tetejét, és tegyük be a hűtőbe kb 3 órára.
7.  A díszítéshez a tejszínt a cukorral és a habfixálóval verjük kemény habbá, és kenjük le a torta oldalát.
8.  Csokiforgáccsal díszíthetjük az oldalát.
9.  A maradék tejszínkrémből nyomjunk rózsákat a torta tetejére, és a közepére tegyünk 1-1 szem meggyet.

Fogyasztásig hűtőben tároljuk!


Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 4,5-5 óra
Sütési idő: 50 perc
Sütési hőfok: 175°C

Jó étvágyat hozzá!:)

Mozart torta



Szülinapra készült. Sajnos nem tudok képet mutatni a szeletről, de így kell elképzelni: tészta, krém, marcipán, nutella, krém, tészta, krém.
Visszajelzések alapján nagyon finom volt!:)
A hozzávalókat 18 cm-es tortához írom, ha a szokásos 26 cm-est csináljátok, akkor duplázzátok meg a mennyiséget!
A piskóta Kiskukta receptje alapján készült. A torta töltelékének ötletét köszönöm Mohának!:)
A díszítéshez én 30 g marcipánból golyókat készítettem, és azokat bevontam csokival.

Hozzávalók (18 cm-es torta):
Tészta:

  • 50 g cukor + 20 g a habba
  • 80 g liszt
  • 10 g kakaó
  • 37 ml tej
  • 37 ml olaj
  • 1 tojás
  • 4 g sütőpor


Krém:

  • 4 tojás
  • 150 g cukor
  • 1 üveg zöld mandula aroma
  • 2 púpozott ek liszt
  • 2 dl tej
  • 100 g vaj



  • marcipán
  • 130 g nutella



Elkészítés:

1.  A tésztához minden hozzávalót készítsünk elő:
  • A lisztet, kakaót és a sütőport keverjük össze. 
  • A tojássárgáját, az olajat, a tejet és a cukrot egy külön tálban keverjük homogénre.
  • Majd adjuk hozzá a kakaós, sütőporos lisztet, és habverővel keverjük csomómentesre.
  • A tojásfehérjét kezdjük el verni, majd adjuk hozzá a cukrot és verjük kemény habbá.
  • Végül a keményre vert tojáshabot forgassuk a tésztához.
  • Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntsük (csak az alján legyen sütőpapír), és a sütő oldalára a tésztát óvatosan húzzuk fel (kb 1 cm-t). 
  • Előmelegített sütőben, 175°C-on süssük kb 30 percig. (TŰPRÓBA!)
2.  Míg sül a tészta, készítsük el a krémet:
  • A tojást, a cukrot, az aromát, a lisztet és a tejet keverjük csomómentesre, és állandó kevergetés mellett sűrűsítsük be.
  • Ha langyosra hűlt, adjuk hozzá a puha vajat, és hűtsük le teljesen.
3.  A marcipánt nyújtsuk 18 cm átmérőjű körré.
4.  A tésztát vágjuk ketté, és az alsó lapot vékonyan kenjük meg a krémmel, majd helyezzük rá a marcipánt, és kenjük meg olvasztott nutellával.
5.  Hogy megfagyjon a nutella, tegyük be a hűtőbe kb félórára.
6.  A hűtőből kivett tésztát kenjük meg krémmel.
7.  Majd helyezzük rá a tortalapot, és a tetejét illetve az oldalát is vonjuk be a maradék krémmel.
8.  Olvasztott csokival díszíthetjük. 


Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2-2,5 óra
Sütési idő: kb 30 perc
Sütési hőfok: 175°C

Jó étvágyat hozzá!

2014. december 14., vasárnap

Diós-mákos bejgli



 Csodák csodájára, de ez az 1. bejglink. Eddig mindig mama csinált kalácsot, de idén elhatároztuk, hogy most kipróbáljuk a bejglit. Ebből a mennyiségből 6 db félkilós bejgli lesz.

Hozzávalók:
Tésztához:
  • 90 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 12,5 dkg zsír
  • 10 dkg porcukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dkg só
  • 2 db tojássárgája
  • 1 dl hideg tejszín
  • kb 2 dl víz


Töltelékhez:
  • 85 dkg mák vagy dió
  • 50 dkg kristálycukor
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 0,5 l tej
    (Tehát, ha 3 diósat és 3 mákosat szeretnénk, akkor értelemszerűen 40 dkg dió, 40 dkg mák, 25-25 dkg cukor, 8-8 dkg zsemlemorzsa, és 3-3 dl tej szükséges a töltelékhez!)


Elkészítés:
  1. A lisztbe morzsoljuk bele az élesztőt, zsírt, margarint, tojást, sót, porcukrot. A legvégén pedig a tejszínt és a vizet.
  2. Ha összeállítottuk a tésztát tegyük be a hűtőbe kb 20 percre.
  3. A töltelékhez a tejet a cukorral forraljuk fel. Majd adjuk hozzá a diót vagy a mákot, és azzal is főzzük sűrűre. Vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a zsemlemorzsát.
  4. A tésztát osszuk 6 felé és 25x30 cm-es téglalap alakúra nyújtsuk ki. Nem kell lisztezni sem a tésztát sem a deszkát.
  5. A tölteléket osszuk 6 felé, és kenjük meg vele a tésztát.
  6. Tekerjük fel a bejgli tésztát és kenjük meg tojássárgájával. Ha megszáradt a tojássárgája, kenjük meg tojásfehérjével.
  7. Tegyük hűvösre a tésztát éjszakára, de ne a hűtőbe.
  8. Másnap reggel szurkáljuk meg a tésztát és 180°C-on 25 percig süssük.

Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 1,5óra + pihentetés, sütés
Sütési idő: 25 perc
Sütési hőfok: 180 °C



Jó étvágyat hozzá!:)

Zserbó



Nem az egyszerűségéről híres a zserbó, hanem a fantasztikus ízéről. Nekünk nagyon ízlik, és szerintem nektek is fog. Próbáljátok ki!:)

Hozzávalók:
Tésztához:
  •     850 g liszt
  •     1/2 tk sütőpor
  •     600 g vaj
  •     125 g cukor
  •     3 tojás
  •     25 g élesztő
  •     1 dl tej
Töltelék:
  •     450 g dió
  •     450 g cukor
  •     baracklekvár
Tetejére:
  •     csoki
Elkészítés:
  1.      Tejben egy kis cukorral és sóval felfuttatjuk az élesztőt.
  2.     A lisztet a sütőporral összekeverjük majd a margarint belemorzsoljuk.
  3.     A cukrot a tojásokkal kikeverjük, és hozzáadjuk a liszthez.
  4.     Majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és összedagasztjuk.
  5.     Osszuk a tésztát 4 egyenlő részre, a tölteléket pedig 3 részre.
  6.     Egy adag tésztát kinyújtunk, megkenjük lekvárral és megszórjuk egy adag cukros dióval.
  7.     Az utolsó réteg legyen egy kicsit nagyobb,hogy szépen befedje a lapokat.
  8.     Hagyjuk pihenni 1 órán át.
  9.     Majd 180°C-on 30 percen át sütjük.
  10.     Ha kihűlt a tetejét vonjuk be csokival.

Nehézség: közepes
Sütési hőfok: 180°C
Sütési idő: 30 perc
Jó étvágyat hozzá!:)

2014. december 13., szombat

Mézeskalács - videó

Az ünnepekre készülődve úgy gondoltuk tesómmal, hogy megörökítjük a mézeskalács sütést, és megosztjuk Veletek!





Hozzávalók:
  • 100 g margarin
  • 120 g cukor
  • 250 g méz
  • 24 g sütőpor
  • 500 g liszt
  • 7 g mézeskalács fűszerkeverék
  • 2 tojás

Díszítéshez:
  • 1 tojásfehérje
  • porcukor

Elkészítés:
  1. Olvasszuk fel egy lábasban a margarint,a mézet és a cukrot, majd hagyjuk kihűlni.
  2. A lisztet, a sütőport és a fűszerkeveréket keverjük össze egy tálban.
  3. A kihűlt mézes masszában keverjük el a tojásokat.
  4. Majd dolgozzuk össze a lisztes keverékkel.
  5. 1-2 órára tegyük be a hűtőbe.
  6. Nyújtsuk ki a tésztát kb 5 mm vastagságúra, majd szúrjuk ki a formákkal.
  7. Sütőpapírral bélelt tepsiben süssük 200°C- on kb 7-8 percig.
  8. A tojásfehérjét a cukorral verjük kemény habbá, és díszítsük a mézeskalácsunkat.
  9. Hagyjuk megszáradni, majd dobozban tároljuk.

Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: kb 2 óra
Sütési idő: 7-8 perc
Sütési hőfok: 180 °C

Málnás sajttorta - videó

Egyszerűen nem tudom, tudjuk megunni ezt a fenséges tortát!
Az elkészítéséről készült videó is, remélem tetszeni fog, és tudok vele segíteni!:)


Kókuszcsók - akár a Bounty / Coconut meringues



A megmaradt tojásfehérje tökéletes felhasználása. Csokival borítva pont olyan az íze, mint a népszerű csokinak, a Bountynak! Mennyei:)



Hozzávalók:
  • 5 tojásfehérje
  • 250 g cukor
  • 200 g kókuszreszelék

Elkészítés:
  1. A tojásfehérjét vízgőz felett verjük kemény habbá.
  2. Amint felvertük vegyük le a vízgőzről, majd adagolva a cukrot verjük kemény habbá, hogy szép fényes legyen.
  3. Majd kavarjuk bele a kókuszreszeléket.
  4. Végül kanalazzuk a sütőpapírral bélelt tepsibe.
  5. 100°C-on légkeveréses programon 1 órán át süssük/szárítsuk.

Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1 óra 15 perc
Sütési idő: 1 óra
Sütési hőfok: 100°C

Jó étvágyat hozzá:)

-----------------------------------------------------

If you have a lot of egg white, make this meringue!

Ingredients:

  • 5 egg whites
  • 250 g sugar
  • 200 g coconut


Directions:

  1. Beat the egg white in water bath until stiff.
  2. Remove the egg whites from the water bath, then add the sugar a little at a time, and beat until you have a stiff and bright cream.
  3. Then gently fold the coconut.
  4. Drop by rounded teaspoon onto a pan lined with baking paper.
  5. In a preheated oven, on 100°C bake/dry it for 1 hour. (with fan mode!)



You can dip it in a melted chocolate. Sooo delicious!!

Difficulty: easy
Prep time: 1 hour 15 mins
Baking time: 1 hours
Baking temperature: 100 °C



Bon appétit!:)