Oldalak

2015. május 30., szombat

Epres joghurtos-tejszínes charlotte torta






Végre az eper ára kezd lejjebb menni, így eljött annak is az ideje, hogy finoom könnyed sütiket hozzak nektek:)
Idén ezzel a mutatós Charlotte tortával kezdtem. Remélem nektek is úgy fog ízleni, mint nekünk!
Apát idézve: Életem legfinomabb sütije!

Hozzávalók:
Tészta:
  • 12 tojás
  • 1 cs. sütőpor
  • 12 ek cukor
  • 12 ek liszt

  • lekvár
Krém:
  • 500 g eper
  • 5 dl habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 500 g natúr joghurt
  • 220 g cukor
  • 20 g zselatinpor
  • 5 ek víz

Elkészítés:
  1. A tojásfehérjét a cukorral verjük kemény habbá, majd forgassuk hozzá a tojássárgáját, végül a sütőporral összekevert lisztet.
  2. Előmelegített sütőben 180°C-on süssük kb 30 percig. (TŰPRÓBA!)
  3. A sütőből kivéve vágjuk ketté még melegen és kenjük meg lekvárral a tésztát, majd tekerjük fel, és vágjunk 1 cm vastag szeleteket.
  4. A tálat folpackkal béleljük ki, és szorosan rakjuk ki piskótatekerccsel.
  5. A joghurtot a cukorral keverjük össze.
  6. A habtejszínt a habfixálóval verjük kemény habbá, majd forgassuk a joghurthoz.
  7. A zselatinport adjuk 5 ek langyos vízhez, és melegítsük addig, míg elolvad a zselatin, de ne forraljuk fel.
  8. Kavarjuk össze 4-5 ek krémmel, majd forgassuk hozzá az egész krémhez. (Ha nagyon összekapná a zselatin, akkor botmixerrel törjük össze.)
  9. Végül adjuk hozzá a felkockázott epret.
  10. Borítsuk a piskótatekerccsel kibélelt tálba.
  11. A tetejét rakjuk ki tekercsekkel.
  12. Legalább egy éjszakára tegyük a hűtőbe.
  13. Másnap borítsuk ki a tálból a tortát, és kenjük meg a tetejét lekvárral.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2 óra + hűtés
Sütési idő: 30 perc
Sütési hőfok: 180 °C

Jó étvágyat hozzá!:)

2015. május 24., vasárnap

Tiramisu



Nagyon finom és gyors desszert. Annyi a hátránya, hogy kb 1 napot a hűtőben kell tartani, meg persze, hogy rum van benne, vagyis nem szabad utána vezetni! :) 

Hozzávalók:
  • 4 egész tojás
  • 340 g cukor
  • 6 ek rum
  • 500 g natúr vajkrém/ sajtkrém
  • babapiskóta
  • kávé
  • 6 dl habtejszín
  • 1 cs. habfixáló
Elkészítés:


  1. A tojást, a cukrot, a rumot és a vajkrémet/sajtkrémet keverjük össze.
  2. Verjük a habtejszínt kemény habbá a habfixálóval.
  3. Majd ezt a két masszát forgassuk össze.
  4. A tál aljára tegyünk egy kis krémet, majd forró kávéba mártott (csak egy pillanatra) babapiskótával rétegezve rakjuk le.
  5. Szórjuk meg a tetejét kakaóval.
  6. Egy éjszakára tegyük a hűtőbe, hogy megpuhuljon a babapiskóta.
Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 30 perc

Jó étvágyat!:)

2015. május 16., szombat

Málnás-csokoládés joghurttorta / Raspberry-chocolate-yogurt cake








Nem igazán tudtam, hogy pontosan milyen nevet adjak ennek a tortának, ugyanis szívem szerint Szexi tortának hívnám, mindenféle finomság és a színvilág miatt is.
Tegnap reggel még nem tudtam, hogy milyen sütit ennék, csak annyit, hogy valami csokisat, gyümölcsöset, könnyűt és finomat, így született meg ez a "fehér csokis-joghurtos-málnás-brownies szexi torta".

Hozzávalók (25 cm-es tortaforma):
Brownie:
  • 100 g tej/étcsoki
  • 110 g vaj
  • 220 g cukor
  • 80 g liszt
  • 30 g kakaó(keserű!)
  • 2 db tojás
Krém:

  • 640 g natúr joghurt
  • 80 g fehér csokoládé
  • 230 g cukor
  • 28 g vaníliás cukor
  • 5 dl habtejszín
  • 1 cs. habfixáló
  • 200 g málna
  • 8 db lapzselatin


Málnazselé:

  • 120 g málna
  • 6 ek cukor
  • 5 g zselatin
  • 2 ek víz


Csokikrém:

  • 100 g tejcsokoládé/étcsokoládé
  • 10 g vaj
  • 95 g habtejszín
  • (ha tejcsokoládéval készül, akkor 5 g zselatin+2 ek víz)


Elkészítés:
  1. Gőz fölött a vajat és a csokit olvasszuk meg.
  2. A tojásokat és a cukrot habverővel verjük fehéredésig.
  3. Adjuk hozzá a lisztet és a kakaót, majd kavarjuk jól el.
  4. Végül adjuk hozzá az olvasztott csokit.
  5. Öntsük a tésztát a tortaformába, majd előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 20 percig.
  6. Ha kihűlt a tészta, tegyük vissza rá a tortakarikát. (Ha szükséges vágjuk le a szélét, hogy egyenes legyen a tészta.)
  7. 4 db lapzselatint áztassunk hideg vízbe.
  8. A joghurt felét a cukor felével, a vaníliás cukor felével és az olvasztott fehér csokival kavarjuk össze.
  9. Verjük kemény habbá a habtejszín felét a habfixáló felével, majd óvatosan forgassuk a joghurthoz.
  10. A kicsavart lapzselatint 4 ek meleg vízben olvasszuk el, és kavarjuk a krémhez. 
  11. Majd öntsük a brownie tetejére, és tegyük be a hűtőbe 1 órára.
  12. A málnát a cukorral tegyük fel főni, majd pár perc után adjuk hozzá a zselatint, és főzzük össze. (Ha nem szeretnénk zselatint beletenni, akkor adjunk még hozzá cukrot, és főzzük tovább.)
  13. Öntsük a megdermedt joghurtkrém tetejére, és ismét tegyük vissza a hűtőbe.
  14. A maradék 4 db lapzselatint áztassuk hideg vízbe
  15. A joghurt másik felét a cukor másik felével, a vaníliás cukor másik felével és  az összetört málnával kavarjuk össze.
  16. Verjük kemény habbá a habtejszín másik felét a habfixáló másik felével, majd óvatosan forgassuk a joghurthoz.
  17. A kicsavart lapzselatint 4 ek meleg vízben olvasszuk el, és kavarjuk a málnás krémhez.
  18. Majd öntsük a málnazselé tetejére, és tegyük ismét hűtőbe 1-2 órára.
  19. Vízgőz felett a csokoládét vajjal olvasszuk össze, majd kavarjuk hozzá a tejszínt.
  20. (Ha tejcsokoládéból készítjük, akkor érdemes zselatint is tenni bele, hogy biztosan megkössön, ehhez a zselatint a vízzel kavarjuk össze, és melegítsük addig, amíg épp elolvad, majd kavarjuk a csokoládéhoz.)
  21. Végül öntsük a torta tetejére, és egy éjszakára, min. 4-5 órára helyezzük hűtőbe.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2 óra + hűtés
Sütési idő: 20 perc
Sütési hőfok: 180°C

A recept megtalálható az Egy szakács naplója blogon is!

-------------------------------------------



One of my favourite cake.:)

Ingredients (25 cm):
Brownie:
  • 100 g milk/dark chocolate
  • 110 g butter
  • 220 g sugar
  • 80 g flour
  • 30 g cocoa (unsweetened)
  • 2 eggs
Cream:

  • 640 g nature yogurt
  • 80 g white chocolate 
  • 230 g sugar
  • 28 g vanilla sugar
  • 5 dl whipping cream
  • 10 g whip it (stabilizer for the whipping cream)
  • 200 g raspberry
  • 8 gelatin sheet
  • 8 tablespoon water


Raspberry jelly:

  • 120 g raspberry
  • 6 tablespoon sugar
  • 5 g gelatin
  • 2 tablespoon water


Chocolate cream:

  • 100 g milk chocolate
  • 10 g butter
  • 95 g whipping cream
  • 5 g gelatin
  • 2 tablespoon water
Directions:
  1. Melt the chocolate and the butter in water bath.
  2. Whisk the eggs with the sugar until you get a light yellow cream.
  3. To the eggy mousse gently fold the flour and the coca.
  4. Then add the melted chocolate and stir until smooth.
  5. Pour the batter into the prepared pan.
  6. In a preheated oven, in 180°C bake it for 20 mins.
  7. (We are going to make the cream in two parts)
  8. Put 4 gelatin sheet into cold water.
  9. Mix the half of the yogurt, half of the sugar, half of the vanilla sugar and the melted white chocolate.
  10. Whisk the half of the whipping cream with the half of the stabilizer until stiff, then gently fold to the cream.
  11. Put the gelatin sheet into hot water (4 tablespoon), then add to the cream.
  12. Pour to the top of the brownie, then refrigerate for 1 hour.
  13. Simmer the raspberry with the sugar, then add the melted gelatin-water mix and cook for 1-2 minutes.
  14. Pour to the top of the cream, and put back to the fridge.
  15. Put the leftover 4 gelatin sheet into cold water.
  16. Mix the leftover yogurt, leftover sugar, leftover vanilla sugar and the raspberry.
  17. Whisk the leftover whipping cream with the leftover stabilizer until stiff, then gently fold to the cream.
  18. Put the gelatin sheet into hot water (4 tablespoon), then add to the cream.
  19. Then pour to the top of the raspberry jelly, and put back to the fridge at least 1-2 hour.
  20. Melt the chocolate with the butter in water bath, then add the whipping-cream.
  21. Melt the gelatin with the water, then add to the chocolate.
  22. Then pour to the top of the cake, and refrigerate overnight (at least 4-5 hours).
Difficulty: medium
Prep time: 2 hours + refrigeration
Baking time: 20 mins
Baking temperature: 180°C

2015. május 6., szerda

Kávés-karamellás szelet




Karamell+kávé=szerelem
Nálunk ez az egyenlet van érvényben:) 
A karamelltorta krémjét használtam fel, illetve Gizi tészta receptjét, amit köszönök szépen!:)

Hozzávalók (20 cm x 30 cm):
Tészta:

  • 300 g liszt
  • 150 g cukor
  • 6 g sütőpor
  • 2 ek kakaó
  • 50 g vaj
  • 1 db tojás
  • 1 dl tej


Karamell:

  • 200 g cukor
  • 2 dl habtejszín
  • 0,5 dl tej
  • 1 csipet só
  • 1 tk vanília aroma
  • 32 g vaj


Karamellkrém:
  • 3 dl tej
  • 180 g cukor
  • 2 ek.  vanília aroma
  • 25 g étkezési keményítő
  • 4 tojássárgája
  • 260 g szoba-hőmérsékletű vaj (szigorúan vaj!!)
  • csipet só
  • 350 g karamell
  • 3 dl habtejszín
  • 1 cs. habfixáló

  • 1 adag kávé
  • grillázs

Elkészítés:
  1. A tésztához a lisztet, a cukrot, a sütőport és a kakaót keverjük össze, majd morzsoljuk hozzá a vajat.
  2. Adjuk hozzá a tojást és a tejet, majd gyúrjuk össze.
  3. Osszuk négy egyenlő részre.
  4. Lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki a tésztát, majd tegyük a tepsi hátlapjára, és előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 8,5-9 percig.
  5. Még melegen húzzuk le róla a sütőpapírt. (Én a 4 laphoz 2 sütőpapírt használtam, ahogy a tésztáról lehúzzuk a papírt, nyugodtan nyújtsuk ki rajta a következő adag tésztát.)
  6. A karamellhez a cukrot kezdjük el karamellizálni egy vastag falú lábasban, majd adjuk hozzá a forró tejszínt és tejet, majd olvasszuk el benne a karamellt. (Nem kell nagyon hígra főzni, ha sűrűsíteni szeretnénk, akkor egyszerűen csak tovább kell főzni.)
  7. Ha kész, vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a vajat, a vanília aromát és a sót, majd hagyjuk kihűlni.
  8. A krémhez a tejet és a vanília aromát melegítsük fel.
  9. A cukrot és az étkezési keményítőt keverjük össze, majd adjuk hozzá a tojássárgáját és keverjük simára, majd adjunk hozzá 4 ek meleg vaníliás tejet. 
  10. Ezt a tojásos egyveleget adjuk a melegedő tejhez és közepes lángos főzzük sűrűre. 
  11. Ezt a "pudingot" öntsük egy mély tálba és hűlésig verjük habverővel.
  12. A szoba-hőmérsékletű vajat kanalanként adjuk a krémhez, és folyamatosan a habverő legmagasabb fokozatán verjük.
  13. A kihűlt karamellt adjunk a krémhez, és azzal is keverjük jól el.
  14. Tegyük be a hűtőbe, hogy kicsit megdermedjen.
  15. A tejszínt a habfixálóval verjük kemény habbá és fakanállal keverjük hozzá a krémhez.
  16. A lapokat locsoljuk meg forró kávéval, majd a krém negyedével kenjük meg mindegyik lapot. 
  17. A tetejére szórhatunk grillázst.
  18. Fogyasztás előtt egy éjszakára tegyük hűtőbe.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: félnap + hűtés
Sütési idő: 40 perc (4x10 perc)
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!:)

Tészta eredeti receptje: ITT

2015. május 2., szombat

Kakaós csiga




Nagyoon finom, csupa csokis kakaós csiga.

Hozzávalók:
Tészta:
  • 1 kg liszt
  • 50 g élesztő
  • 300 g cukor
  • csipet só
  • 5-6 dl tej
  • 200 g vaj
  • 160 g vaj

Töltelék:
  • 100 g vaj
  • 7 ek holland kakaó
  • 24 ek cukor
  • 1 ek liszt (ez a titok:)

Elkészítés:
  1. Az élesztőt futtassuk fel 1 dl cukros(csipet), sós(csipet) langyos tejben.
  2. A cukros lisztbe morzsoljuk el a vajat (200 g).
  3. Adjuk hozzá az élesztőt és kezdjük el összedolgozni, majd adagoljuk hozzá a tejet. (Csak amennyit felvesz!)
  4. Pihentessük fél órán át, majd gyúrjuk össze, és hagyjuk még további félórára.
  5. Ha letelt az egy óra, nyújtsuk ki kb 2 cm vastagra és kenjük meg puha vajjal(16 dkg) (NE legyen folyós!) és hajtsuk 3x félbe, majd hagyjuk további félórára pihenni.
  6. A kakaót,cukrot és a lisztet keverjük össze.
  7. Nyújtsuk ki a tésztát, kenjük meg olvasztott vajjal és szórjuk meg a kakaós keverékkel. (Én a tésztát félbevágtam, és először csak az egyiket készítettem el, majd a másik felét, mert egyszerre túl nagy lett volna.)
  8. Tekerjük fel és vágjunk kb 1,5-2 cm-es csigákat.
  9. Rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe és hagyjuk még 20 percig pihenni.
  10. Előmelegített sütőben 180°C-on süssük 25 percig.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: kb 3-4 óra
Sütési idő: 25 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!:))

Eredeti recept: ITT