Oldalak

2016. január 27., szerda

Snickerses pavlova



A pavlovát nem csak gyümölccsel készíthetitek el, hanem a népszerű Snickers csoki változatban is. Ne hagyjátok ki!:)

Elkészítése


Hozzávalók (24 cm): 

  • 150 g tojásfehérje
  • 300 g cukor
Krém:

  • 2 dl habtejszín
  • 180 g krémsajt
  • 100 g mogyoróvaj
  • 60 g cukor
Tetejére:
  • nutella
  • mogyoró
Karamell:
  • 50 g cukor
  • 25 g habtejszín


Elkészítés:

  1. A sütőpapírra rajzoljunk egy 24 cm-es kört.
  2. A tojásfehérjét a cukorral kavarjuk habosra, majd vízgőz felett kézi habverővel verjük addig, amíg felmelegszik a hab.
  3. Majd vegyük le a vízgőzről, és elektromos habverővel verjük kihűlésig.
  4. Töltsük habzsákba.
  5. A megrajzolt kör közepére tegyünk egy gombócot, és azt nyomjuk körbe, amíg elérünk a kör széléig.
  6. Majd az utolsó körre tegyünk még két réteg habot, így megmagasítva a szélét.
  7. Csillagcsővel díszítsük körbe.
  8. Előmelegített sütőben, 120°C-on süssük 1 óra 10 percig.
  9. Majd résnyire nyitott ajtónál hagyjuk teljesen kihűlni.
  10. A habtejszínt verjük kemény habbá.
  11. A krémsajtot a cukorral és a mogyoróvajjal kavarjuk össze, majd forgassuk hozzá a keményre vert habtejszínnel.
  12. A krémet kanalazzuk a pavlova közepére.
  13. Szórjuk meg mogyoróval.
  14. Csíkozzuk be nutellával.
  15. A cukrot karamellizáljuk, majd adjuk hozzá a felforralt tejszínt, és olvasszuk össze.
  16. Végül a tetejére csurgassuk a karamellt.

Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 2 óra + hűlés
Sütési idő: 1 óra 10 perc
Sütési hőfok: 120°C

Jó étvágyat hozzá!:)

2016. január 24., vasárnap

Málnás-karamellás mousse torta





Szerintem a málna meg a karamell nagyon izgalmas párosítás. Először mikor kigondoltam a fejemben kicsit féltem tőle, aztán végiggondoltam, hogy a karamell a gyümölcsökkel nagyon finom, így hozzá is láttam. (Na meg mivel a család sem ellenkezett... :D )
Próbáljátok ki ti is bátran!:)

Hozzávalók (22 cm):
Piskóta:

  • 3 tojás
  • 3 ek cukor
  • 3 ek liszt
  • 1,5 ek kakaó
  • fél tk sütőpor


Málna mousse:

  • 3 tojássárgája
  • 100 g cukor
  • 250 g málna
  • 4 dl habtejszín
  • 10 g zselatin
  • 5 ek víz


Karamell mousse:

  • 235 g cukor
  • 1,5 dl zsíros tej
  • 3 tojássárgája
  • 50 g cukor
  • 4 dl habtejszín
  • 10 g zselatin
  • 5 ek víz
Glaze:
  • 70 g cukrozott sűrített tej
  • 30 g méz
  • 60 g fehér csokoládé
  • 2 lapzselatin
Elkészítés:
  1. A piskótához a tojásfehérjét a cukorral verjük kemény habbá.
  2. Forgassuk hozzá a tojássárgáját.
  3. Majd adjuk hozzá a lisztes, sütőporos, kakaós keveréket, és forgassuk össze.
  4. Öntsük sütőpapírral bélelt tortaformába.
  5. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 15 percig.
  6. Ha kihűlt a tortalap vágjuk körbe, majd helyezzük vissza a tortakarikát.
  7. A málna moussehoz a málnát villával törjük össze.
  8. A tojássárgáját a cukorral kavarjuk habosra, majd adjuk hozzá a málnát.
  9. A habtejszínt verjük kemény habbá.
  10. A zselatint a vízben olvasszuk el, adjunk hozzá 1-2 ek felvert habtejszínt, majd kavarjuk össze a málnás keverékkel.
  11. Majd a kemény habtejszínt forgassuk hozzá.
  12. Öntsük a tortalap tetejére, és tegyük hűtőbe 1-2 órára.
  13. A karamell moussehoz a cukrot karamellizáljuk meg.
  14. Közben forraljuk fel a tejet, és adjuk 2-3 részletben a karamellhez.
  15. A tojássárgáját a cukorral kavarjuk habosra, majd a karamellöntetet adjuk hozzá, és kavarjuk össze.
  16. A habtejszínt verjük kemény habbá.
  17. A zselatint a vízben olvasszuk el, adjunk hozzá 1-2 ek felvert habtejszínt, majd kavarjuk össze a karamellás keverékkel.
  18. Öntsük a málna mousse tetejére, és tegyük hűtőbe 2-3 órára.
  19. A glazehez a lapzselatint áztassuk hideg vízbe.
  20. A sűrített tejet a mézzel főzzük össze, majd adjuk hozzá a kockára tört fehér csokoládét, és olvasszuk el benne.
  21. Adjuk hozzá a kicsavart lapzselatint, és kavarjuk össze. Ha szükséges melegítsünk még rajta, hogy teljesen elolvadjon a lapzselatin.
  22. Egy kicsit hagyjuk hűlni, majd öntsük a karamell mousse tetejére. (Az én mousseomat kicsit feloldotta, így én azzal óvatosan összekavartam úgy, hogy ne sértsem meg a karamell mousset)
  23. Egy éjszakára tegyük hűtőbe.
  24. Másnap óvatosan vágjuk körbe, és távolítsuk el a tortakarikát.
  25. Szeletelésnél a kést mártsuk meleg vízbe, majd óvatosan először a glazet vágjuk el, aztán pedig az egész szeletet. 


Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 1 óra + hűtés
Sütési idő: 15 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!:)

2016. január 22., péntek

Málnás sajttorta





Hozzávalók (26 cm-es tortaformához):
Keksz:
  • 365 g zabkeksz (Győri Édes)
  • 70 g olvasztott vaj (én teavajat tettem bele)

Sajtkrém:

  • 1125 g Philadelphia natúr krémsajt (9 db 125 g)
  • 375g cukor
  • 4 tojás
  • 180 g málna
Elkészítés:
  1. A zabkekszet aprítsuk morzsává és adjuk hozzá az olvasztott vajat, majd kavarjuk homogénre, és nyomkodjuk bele a tortaformába.
  2. 180 °C-on 10 percig süssük elő.
  3. A krémsajtot pár másodpercig habosítsuk.
  4. Adjuk hozzá a cukrot, majd keverjük össze.
  5. A krém közepébe üssünk egy tojást és a habverővel keverjük addig, amíg homogén nem lesz.
  6. Ugyanígy járjunk el a másik három tojással.
  7. Osszuk két egyenlő részre a krémet.
  8. Az egyik feléhez adjuk hozzá a málnát, és kavarjuk össze.
  9. Ha kihűlt a kekszalap, öntsük rá először a málnás krémet, majd óvatosan kanalazzuk rá a krém másik felét.
  10. Óvatosan üssük a munkalaphoz a tortaformát, és a feljövő buborékokat szúrjuk ki egy fogpiszkálóval.
  11. Az alját és az oldalát 3-4 rétegben burkoljuk alufóliával. Ahol van a széle az alufóliának, ott kössük meg egy madzaggal, hogy a víz ne folyjon be.
  12. Forraljunk vizet, majd egy nagyobb tepsibe öntsük bele. (Nem kell sokat beleönteni, kb 0,5l!!)
  13. Majd helyezzük bele a sajttortánkat.
  14. Előmelegített sütőben, 165°C-on süssük 70 percig, 30 perc elteltével a tetejét fedjük be alufóliával és így süssük tovább.
  15. Hagyjuk kihűlni és egy éjszakára tegyük hűtőbe.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2 óra
Sütési idő: 10 perc és 70 perc
Sütési hőfok: 180°C majd 165°C



Jó étvágyat hozzá!:)

2016. január 21., csütörtök

Karamellás-fehér csokoládés mousse torta - Sütés mentes





Nagyon szeretem ezt a fajta keksztortát, mindig nagy sikert aratok itthon vele. 
Most egy újabb változatot hoztam nektek:)



Hozzávalók (26 cm):
Kekszalap:

  • 315 g darált háztartási keksz
  • 3 ek kakaó
  • 1,5 dl tej
  • 70 g cukor
  • 135 g vaj


Mogyorós karamell:

  • 250 g cukor
  • 2 dl habtejszín
  • 110 g sós mogyoró


Csokoládé réteg:

  • 100 g tejcsokoládé
  • 0,5 dl habtejszín


Fehér csokoládés mousse:

  • 180 g fehér csokoládé
  • 3 tojássárgája
  • 70 g cukor
  • 4 dl habtejszín
  • 10 g zselatin


Csokoládé réteg:

  • 200 g tejcsokoládé
  • 50 g étcsokoládé
  • 2 dl habtejszín
  • 50 g vaj

Csokoládé rózsa:
  • 100 g étcsokoládé
  • 5 ek habtejszín
Elkészítés:

  1. A tésztához a vajat, a tejet és a cukrot melegítsük addig, míg homogénre olvad. 
  2. A tűzről levéve adjuk hozzá a kakaós darált kekszet, majd kavarjuk össze.
  3. A tortaformát béleljük ki vele úgy, hogy legyen pereme is, majd tegyük be a hűtőbe, amíg elkészül a karamell.
  4. A karamellhez a cukrot karamellizáljuk meg, majd öntsük hozzá a felforralt tejszínt, és a megkeményedett karamell darabokat olvasszuk el benne. (Ha nagyon kemény lenne, akkor öntsetek még hozzá tejszínt, és lazulni, hígulni fog!)
  5. A tűzről levéve keverjük hozzá a mogyorót és simítsuk a kekszalap tetejére, majd tegyük vissza a hűtőbe.
  6. A csokoládé réteghez a csokoládét tördeljük apró darabokra, öntsük rá a forró tejszínt, és kavarjuk homogénre.
  7. Öntsük a karamellrétegre, majd tegyük vissza a hűtőbe.
  8. fehér csokoládés moussehoz a csokoládét olvasszuk meg vízgőz felett.
  9. A tojássárgáját a cukorral kavarjuk habosra, majd adjuk hozzá az olvasztott csokoládét.
  10. 0,5 dl habtejszínt melegítsük langyosra, adjuk hozzá a zselatint, és olvasszuk el benne, majd adjuk a tojásos keverékhez. (Ha összecsomósodna, nyugodtan botmixerrel törjük össze.)
  11. A maradék habtejszínt verjük kemény habbá, és forgassuk a keverékhez.
  12. Majd öntsük a csokoládé rétegre, és tegyük hűtőbe minimum 2 órára.
  13. A csokoládé réteghez a csokoládét tördeljük apró darabokra, öntsük rá az olvasztott vajat, valamint a forró tejszínt, és kavarjuk homogénre.
  14. Majd öntsük a megdermedt mousse tetejére.
  15. Tegyük egy éjszakára hűtőbe.
  16. Másnap óvatosan vágjuk körbe, és távolítsuk el a tortakarikát.
  17. A csokoládé rózsákhoz a csokoládéhoz adjuk hozzá a forró tejszínt, és kavarjuk csomómentesre.
  18. Töltsük habzsákba, majd hagyjuk, hogy langyosra hűljön a krém.
  19. Végül díszítsük körbe a tortát.

Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2,5 óra + hűtés

Jó étvágyat hozzá!:)

2016. január 13., szerda

Császármorzsa




Egyik kedvenc vacsoránk! Régebben Anya készítette nekünk, most már ezt is átvettem tőle:)



Hozzávalók:

  • 150 g búzadara
  • 10 g liszt
  • 3,7 dl tej
  • 4 tojás
  • 150 g cukor


Sütés:

  • 60 g vaj
Tálalás:
  • lekvár
  • porcukor


Elkészítés:

  1. A búzadarát a liszttel kavarjuk össze, majd keverjük hozzá a tejet, és hagyjuk egy órán át állni.
  2. Az egy óra elteltével a tojássárgáját a cukorral kavarjuk habosra, majd öntsük hozzá a búzadarás keveréket, és kavarjuk össze.
  3. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd forgassuk a tojásos keverékhez.
  4. Egy nagy serpenyőben a vajat olvasszuk meg, majd öntsük bele a masszát.
  5. Folyamatosan kevergetve süssük addig, amíg darabjaira esik.
  6. Porcukorral meghintve, lekvárral fogyasszuk.


Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1,5 óra



Jó étvágyat hozzá!:)

2016. január 5., kedd

Almás-szedres sütemény /Hamis crumble/



Ez a süti eredetileg angol crumblenek indult, de nekem menet közben nem tetszett a tészta állaga, ezért tettem bele tojást, és így már nem mondható crumblenek, tehát elneveztem egyszerűen almás-szedres süteménynek.
Egyébként ezt a receptet egy angol erasmusos sráctól kaptam, aki az International Dinnerre ezt a süteményt készítette el. Amint megkóstoltam, azonnal el is kértem tőle a receptet!:)

Az elkészítését videón is megtekinthetitek:

Ha egy átlagos méretű tepsiben készítitek el, akkor duplázzátok meg ezt az adagot!

Hozzávalók (kis tepsi):
Tészta:

  • 300 g liszt
  • 175 g cukor
  • 175 g vaj
  • 1 tojás



  • vaj kikenéshez


Gyümölcsök:

  • 500 g vékonyra szeletelt alma
  • 225 g szeder (az enyém fagyasztott volt, de hagytam kiolvadni)
  • 50 g cukor


Tetejére:

  • 2-3 tk barna cukor/sötét nádcukor


Elkészítés:

  1. A lisztet a cukorral keverjük össze, majd kockánként adjuk hozzá a vajat, és morzsoljuk el benne.
  2. Adjuk hozzá a tojást, és dolgozzuk össze.
  3. A tálat vajazzuk ki.
  4. Halmozzuk az almaszeleteket a tál aljára.
  5. Szórjuk meg a tetejét cukorral.
  6. Oszlassuk el a tetején a szedreket.
  7. A tésztából csináljunk golyókat, kissé lapítsuk el, és szorosan tegyük a gyümölcsökre.
  8. Szórjuk meg nádcukorral a tetejét.
  9. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 50 percig.


Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1,5 óra
Sütési idő: 50 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!:)