Oldalak

2016. szeptember 9., péntek

Őrség zöld aranya - 2016 országtorta



Valahol olvastam, hogy ezt a tortát nehéz elkészíteni, és valóban nem könnyű, de inkább rettentően időigényes, szóval csak az fogjon hozzá, akinek van türelme minden lépést megcsinálni. :D
De egyébként finom lett, mindenképpen különleges ízvilág.

Az eredeti recepttől néhol eltértem, mennyiséget csökkentettem (hol tudatosan, mert tisztában voltam vele, hogy pl nem lesz annyi zselatinra szükség, mint amennyit írt, hol pedig már utólag, hogy nektek ne kelljen többet venni, mint amit felhasználtok a tortánál), és nektek már azokat a mennyiségeket írom le, amennyi elegendő. Valamint azokat a hozzávalókat, amik egy átlagos háziasszonynak a konyhájában nem fellelhető kicseréltem egy hagyományosra, mint pl. glükóz helyett mézet használtam, invert cukor helyett pedig sima kristálycukrot.

Valamint a glazingnek a felét bőven elég elkészíteni, az enyém az túl vastag lett szerintem..Így a receptben már eleve féladagot írok.



Hozzávalók (24 cm):
Tökmagos réteg:

  • 75 g tökmag
  • 50 g cukor
  • 18 g víz
  • 25 g tökmagolaj
  • 70 g fehér csokoládé
  • 30 g ostya (én édes fagyitölcsért tettem bele)


Zselatinmassza:

  • 25 g zselatin
  • 125 g víz


Málnazselé:
  • 200 g málna
  • 30 g cukor
  • 25 g zselatinmassza


Tökmagos piskóta:

  • 120 g tojás
  • 128 g cukor
  • 1 csipet só
  • 48 g joghurt
  • 72 g liszt
  • 3 g sütőpor
  • 48 g darált mandula
  • 58 g tökmagolaj


Fehér csokoládés mousse:

  • 200 g tejszín (1)
  • 1 vaníliarúd kikapart magja / 1 csomag van. cukor
  • 40 g zselatinmassza
  • 220 g fehér csokoládé
  • 480 g tejszín (2)


Tökmagos glazing:

  • 25 g víz
  • 50 g cukor
  • 50 g méz (glükózszirup)
  • 33 g sűrített tej
  • 20 g zselatinmassza
  • 50 g fehér csokoládé
  • 32 g tökmagolaj


Elkészítés:
  1. A tökmagot 180°C-on pirítsuk 12 percig, melyet legalább 3x mozgassunk át.
  2. A pirított tökmagot aprítsuk össze.
  3. A cukrot a vízzel főzzük fel, majd ha elérte a 108°C-ot, adjuk a tökmaghoz, és aprítsuk össze ismét.
  4. Adjuk hozzá a tökmagolajat, és turmixoljuk át megint.
  5. A tökmag pralinéhoz adjuk hozzá az olvasztott fehér csokoládét, és botmixerrel keverjük össze.
  6. Majd adjuk hozzá a hántolt ostyát, mely nálam apróra tört édes fagyitölcsér.
  7. És simítsuk a sütőlemez aljára, majd fagyasszuk ki.
  8. A vizet és a zselatint olvasszuk össze.
  9. A málnát kezdjük el főzni, majd adjuk hozzá a cukrot, és főzzük tovább.
  10. Forrás után 1-2 perccel botmixerrel turmixoljuk össze.
  11. Adjuk hozzá a zselatinmasszát, és turmixoljuk össze ezzel is.
  12. Öntsük a sütőpapírral bélelt tortaformába, és fagyasszuk ki ezt is.
  13. A tojást, a cukrot és a csipet sót tegyük robotgépbe, és kezdjük el habosítani.
  14. Adjuk hozzá a joghurtot.
  15. Majd keverjük hozzá a sütőporos lisztet, valamint a darált mandulát.
  16. Végül adjuk hozzá a tökmagolajat.
  17. Előmelegített sütőben, 160°C-on süssük 20-25 percig.
  18. A tejszínt (1) a vaníliarúddal, vagy vaníliás cukorral, valamint a zselatinmasszával kezdjük el melegíteni.
  19. Majd öntsük a fehér csokoládéra, és kavarjuk össze.
  20. Hűtsük langyosra.
  21. A tejszínt (2) verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk össze a fehér csokoládés krémmel.
  22. A piskótára öntsük rá a mousse 1/3-át, majd tegyük rá a kifagyasztott pralinét.
  23. Kenjük le ismét a krém 1/3-ával, és helyezzük rá a málnazselét.
  24. Végül vonjuk be a maradék krémmel, és tegyük minimum 2 órára hűtőbe.
  25. A glazinghez a vizet, a cukrot, a mézet, valamint a sűrített tejet forraljuk fel.
  26. Majd öntsük a fehér csokoládéhoz, és keverjük el.
  27. Adjuk hozzá a zselatinmasszát és a tökmagolajat.
  28. Majd öntsük a torta tetejére és tegyük egy éjszakára hűtőbe.




Nehézség: nehéz
Sütési idő: 20-25 perc
Sütési hőfok: 160°C
Elkészítési idő: több óra

Jó étvágyat hozzá!:)

16 megjegyzés:

  1. Gratulálok, hogy nekifutottál, nekem ebben a melegben tuti nem lenne hozzá idegem :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Óh köszönöm szépen :D Nagy kihívás volt nekem is:D

      Törlés
  2. Mennyei lett :) nagyon ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  3. Szia! Te milyen fehércsokit használtál hozzá? :) Nem vagyok nagy fehércsoki fogyasztó így nem tudom melyik lenne jó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Én a tescoban kapható arany csomagolásút szoktam, kb 170 ft, és nagyon finom :)
      De jó az aldis valamint lidl-ben kapható is.

      Törlés
  4. Szia!
    Látom, hogy a málnás és tökmagos réteget 24cm-es formában készítetted, de a piskóta szélesebb, azt 26 cm-es formában sütötted?
    Amúgy gyönyörű a torta, a napokban tervezem elkészíteni édesapám születésnapjára:)
    Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Nem, az egész torta 24 cm-es, a málnás tökmagos réteg pedig 20-22, attól függ, hogy Te hogy szeretnéd:)
      Köszönöm szépen:)

      Törlés
  5. Szia Szandi!
    Elkészítettem a tortát nemrég Anyukám születésnapjára viszont ellentétben a tieddel, a sok zselatintól nemhogy krémes nem lett, hanem gumiszerűvé vált az egész. Szerinted mi lehetett a gond? Köszönöm,
    Kriszta

    VálaszTörlés
  6. Szia Szandi!
    Én tavaly készítettem el először ezt a tortát barátnőmnek, de azt kell, hogy mondjam, isteni lett. Idén már előre leadták a rendelést, úgyhogy megint ezt fogom elkészíteni. Pepecselős, de megéri a fáradozásokat. Nagyon köszönöm én is ezt a fantasztikus receptet. Timi :)

    VálaszTörlés
  7. Szia! Most készítettem el a tortát. Nekem a praliné teljesen száraz lett. Kellett még raknom hozzá egy kis olajat és sűrített tejet adtam még hozzá, hogy valamennyire összeálljon. Lehet az volt a baj, hogy a tökmagot szinte lisztszerűvé aprította a gépem. Viszont a legnagyobb bajom (mint mindig) a ha tejszín. Egyszerűen nem tudom megfelelő keménységű verni. Félek, hogy mire jó lenne kicsapódik a vaj, így abbahagyom mielőtt teljesen kemény lenne. Mondjuk tapasztalatom szerint az állati hab tejszínt egyébként sem lehet olyan keményre verni, mint a növényit. Oké habtejszint használtam ami 30 %-OS. Ezt tudom csak ebben a kategóriában. Tudsz tanácsot adni? Milyen habtejszint használtál? Köszi a választ! Anikó

    VálaszTörlés
  8. Kedves Szandi! A zselatinmasszabol az egész tortaba összesen 85 g (25 g a malnazselehez, 40 g a krémhez, 20 g a glazinghoz) kell, a recept elején pedig a zselatinmasszahoz 25 g zselatin és 125 g víz kell, ez így 150 g. A sütés elején osszemelegitem a 125 g vizet a 25 g zselatinnal és ebből kell kivenni a 25, a 40 és a 20 g-ot? Nem baj, hogy megmarad a zselatinmassza fele? Azzal mit lehet csinálni?
    Még annyit szeretnék tudni, hogy darált mandulát és fagytolcsert hol kaphatok?
    Most hétvégén sutnem, ezért fontos lenne, ha van időd, írj légyszi ;) vagy valaki, aki már megsutotte :)
    Köszönöm!!!

    VálaszTörlés
  9. Kedves Konyhatündérek! Megcsináltam, nagyon-nagyon finom lett! Egyszer fogyasztottam cukrászdában ezt a tortát, de volt ennyire ízletes! Annyit változtattam rajta, hogy a moussehez 2 zacskó express zselatin fixet raktam. A málnazseléhez és a glazinghoz 1-1 kis zacskós tortazselét használtam. Tökéletes lett az állaguk! Legközelebb annyit fogok változtatni, hogy kevesebb cukrot fogok hozzá tenni. A glazinghoz a cukrot hozzá sem adtam, és így is elég édes lett. (De ez ízlés kérdése.) A fehér csokoládé jól megadja az édességét!

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm a receptet ma csináltam meg. Nekem a piskóta tovább sült mint 20 perc de végül sikerült ^^

    VálaszTörlés
  11. Szia! Azt szeretném kérdezni, hogy milyen zselatint érdemes hozzá használni? Köszönöm!

    VálaszTörlés