Oldalak

2015. október 23., péntek

Karamellás-sütőtökös torta / Caramel-pumpkin cake



Ezt a tortát már másodjára készítettem el, azonban nem hasonlítanak kicsit sem, ugyanis az elsőnek az alja keksz volt, ami nekem annyira nem jött be, így arra gondoltam, hogy piskótával is elkészítem!:)

Hozzávalók (26 cm):
Piskóta:
  • 100 g cukor+ 40 g a habba
  • 155 g liszt
  • 20 g holland kakaó
  • 0,75 dl olaj
  • 0,75 dl tej
  • 2 tojás
  • 10 g sütőpor

Krém:

  • 174 g cukor
  • 60 g méz
  • 100 g tej
  • 100 g habtejszín (1)
  • 80 g tojássárgája
  • 290 g habtejszín (2)
  • 5 g habfixáló
  • 48 g víz
  • 10 g zselatin
  • 500 g sütőtök



  • baracklekvár


Díszítés:

  • 50 g fehér csokoládé


Elkészítés:
  1. Melegítsük a sütőt 200°C-ra, majd alufóliával takarjuk le a sütőtököt, és süssük 1 órán át, végül takarjuk ki, és süssük még további 30-60 percig.
  2. Minden hozzávalót készítsünk elő: 
  3. A lisztet, kakaót és a sütőport keverjük össze. 
  4. A tojásfehérjét verjük kemény habbá.
  5. A tojássárgáját, az olajat, a tejet és a cukrot egy külön tálban keverjük homogénre.
  6. Majd adjuk hozzá a kakaós, sütőporos lisztet, és habverővel keverjük csomómentesre.
  7. Végül a keményre vert tojáshabot forgassuk a tésztához.
  8. Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntsük (csak az alján legyen sütőpapír), és a sütő oldalára a tésztát óvatosan húzzuk fel (kb 1 cm-t). 
  9. Előmelegített sütőben, 175°C-on süssük kb 30 percig. (TŰPRÓBA!)
  10. Ha kihűlt, vágjuk ketté, majd kenjük meg baracklekvárral, majd 4 evőkanál karamellel.
  11. A krémhez a tejet, a habtejszínt (1) és a mézet forraljuk fel.
  12. A cukrot karamellizáljuk meg, majd három részletben adjuk hozzá a tejes keveréket.
  13. A tojássárgáját tegyük egy tálba, majd kezdjük el verni, miközben lassan csurgatjuk hozzá a karamellt.
  14. A habtejszínt (2) a habfixálóval verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk hozzá a karamellt.
  15. A zselatint a vízzel olvasszuk fel, majd adjuk a krémhez.
  16. A sütőtököt törjük össze, majd óvatosan kavarjuk a krémhez.
  17. Végül öntsük a tészta tetejére.
  18. Egy éjszakára tegyük hűtőbe.
  19. Másnap reszeljünk a tetejére fehér csokoládét.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 3-3,5 óra + hűtés
Sütési idő: 30 perc
Sütési hőfok: 175°C

Jó étvágyat hozzá!:)


------------------------

Ingredients (26 cm):
Sponge:

  • 100 g sugar + 40 g to the egg white
  • 155 g flour
  • 20 g cocoa
  • 0,75 dl oil
  • 0,75 dl milk
  • 2 eggs
  • 10 g baking powder

Cream:

  • 174 g sugar
  • 60 g honey
  • 100 g milk
  • 100 g whipping-cream(1)
  • 80 g egg-yolk
  • 290 g whipping cream(2)
  • 5 g whip it (stabilizer for whipping cream)
  • 48 g water
  • 10 g gelatin
  • 500 g pumpkin



  • appricot jam


Decoration:

  • 50 g white chocolate


Directions:
  1. Preheat the oven into 200°C, cover the pumpkin with aluminium foil, and bake it for 1 hour, then uncover, and bake it for 30-60 minutes.
  2. Mix the flour, cocoa, and baking powder.
  3. Beat the egg whites with 40 g sugar until stiff.
  4. In a separate bowl add the egg-yolks, 100 g sugar, milk and oil.
  5. Mix the egg-yolks mixture with electric mixer, then add the flour mixture, and beat until smooth.
  6. Then gently fold the egg whites with hand whisk, but one tablespoon at a time.
  7. Line you tin with baking paper, then pour the sponge into this tin.
  8. In preheated oven, in 175°C bake it for 30 mins.
  9. If it cooled down, cut into two pieces, and cover with appricot jam and 4 tablespoon caramel.
  10. Bring to the boil the milk, whipping cream (1) and honey.
  11. Pour the sugar into a heavy-based frying pan, then heat until the sugar has dissolved, and it become caramel.
  12. Then add the hot milk mixture in 3 times, and stir it until they are thoroughly melted.
  13. Beat the egg-yolks, then add the caramel, and beat until few minutes.
  14. Beat the whipping cream (2) with the stabilizer until stiff, then gently fold to the caramel.
  15. Mix the water with the gelatin, warm up, then add to the cream.
  16. Whisk the pumpkin, then gently fold to the cream.
  17. Pour to the sponge.
  18. Refrigerate overnight.
  19. Decorate with white chocolate.
Difficulty: medium
Prep time: 3-3,5 hour + refrigeration
Baking time: 30 mins
Baking temperature: 175°C

Bon appétit!:)

6 megjegyzés:

  1. Kicsi módosításokkal elkészítettem.
    http://sutilabor.blogspot.hu/2015/11/karamellas-sutotokos-torta.html
    Nagyon finom lett. Köszönöm a receptet

    VálaszTörlés
  2. Csodálatosan tudsz sütni és fényképezni is. Reméltem azomban, hogy több angol nyelvü receptet találok nálad. Becsöppentem egy családba a fiam által, ahol a menyemnek egyik sógora angol és szeretne kipróbált magyar recepteket angolul, vagy svédül. Én svédül tudok ugyan de angolul nem nagyon és sütni sem sütök. Recept fordítása elég macerás és a Google nem valami jól fordít se svédre se angolra magyarról. Ha esetleg tudnál nekem ajállani más kimondottan magyar receptblogot, ahol a blogtulajdonos saját maga fordít angolra és nem a gépi fordításra hagyja, nagyon megköszönném. Itt úgy süti mint minden féle ételreceptröl van szó, úgymint fött ételek, lekvárok, savanyúságok, kencék stb...
    Üdvözlettel Gizella Stockholmból

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm!:)
      Valóban még sajnos nincs túl sok angolra lefordított receptem, de igyekszek fordítgatni:)
      Egy nagy kedves blogger kollegina vezeti magyarul és angolul is a blogját: http://habtejszin.blogspot.com/
      Ezt a blogot is egy magyar hölgy vezeti: http://www.ziziadventures.com/
      Hirtelen más nem jut sajnos az eszembe, de remélem tudtam segíteni:)
      Üdvözlettel: Szandi

      Törlés
    2. Aranyos vagy, nagyon szépen köszönöm !!! Én is tudok egyet, ha esetleg neked is van többre szükséged : http://cookingmania.hu/receptek/

      Még égyszer nagyon szépen köszönöm a segítséget. Annak ellenére hogy több mint 50 éve élek svédországban, a magyar konyha után fözök leginkább. Most fogom a fiamnak leírni (kézzel)a receptjeimet, svédül, hogy a menyem aki svéd, is tudja követni, mert szeretik a magyar ételeket. Hozzád pedig hetente bekukucskálok, mert az én receptjeim már kissé elavutak, rég voltam fiatal és a tieid pedig olyan jó ízléssel vannak komponálva, hogy nem tudom mellékelni, hogy be ne nézzek egy kis segítségért.
      Üdvözlettel Gizella

      Törlés
    3. Nagyon szívesen, én is köszönöm a linket:)

      Elhiszem, hogy szeretik, szerintem is nagyon finomak a magyar ételek:)
      Nagyon örülök, hogy tetszenek a receptek, és adnak egy kis segítséget:)
      Üdvözlettel: Szandi

      Törlés