Oldalak

2016. március 29., kedd

Meggyes clafoutis avagy meggyes tejespite





A tegnapi csokis meggyes fondant tortából maradt ki 350 g meggy, így ma reggel elkezdtem keresgélni meggyes recepteket. Akkor találtam rá a clafoutis receptekre. Már régebben is kinéztem ezt a francia édességet, de valahogy megfeledkeztem róla. Most jött el az ideje!:)
Anyáéknak nagyon ízlett, így máskor is fogok ilyet sütni, akár más gyümölccsel is.
Könnyű,nyári finomság!!:)
+Anya fagyival ette, véleménye szerint úgy még finomabb!:)

Figyelem: Jól záródó tortaformába öntsük, mert kifolyhat!!


Hozzávalók (26 cm-es tortaforma/pitetál):
  • 4 tojás
  • 110 g cukor
  • 4 dl tej
  • 1 cs. van.cukor
  • 120 g liszt
  • 3 g sütőpor
  • 300 g meggy

Elkészítés:
  1. A tojást, a cukrot és a van.cukrot kavarjuk habosra.
  2. Egy tálban a lisztet és sütőport keverjük össze, majd szitáljuk bele.
  3. Adagoljuk hozzá a tejet és keverjük simára.
  4. Sütőpapírral kibélelt/kivajazott tepsibe öntsük bele, majd a kimagozott meggyeket szórjuk bele.
  5. Előmelegített sütőben 180°C-on (alul-felül) süssük kb 45-50 percig, amíg a széle aranybarna nem lesz. (Nem tudom nekem miért tartott ilyen sokáig, lehet a sütőpor miatt..de lehet, hogy elég lenne 40-45 perc is)
  6. Ne ijedj meg, ha túlságosan megnő, mert ahogy kiveszed össze fog esni, és kb akkora lesz, mint amekkora a képen az enyém.
  7. Ízlés szerint porcukorral meghintve tálaljuk!

Elkészítési idő: kb 1 óra 10 perc
Sütési idő: 45-50 perc
Sütési hőfok: 180°C
Nehézség: könnyű

Eredeti recept: ITT

Jó étvágyat hozzá!:)

2016. március 26., szombat

Mézes-fahéjas szelet





Idén húsvétra ezt a finomságot készítettem.
A tészta receptjét kaptam, de sajnos nem volt az igazi, így majdhogynem át kellett variálnom teljesen, de így tökéletes lett!:)

Hozzávalók (35x28 cm):
Fahéjas tészta:

  • 400 g liszt
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 10 g fahéj
  • 130 g cukor
  • 75 g méz
  • 125 g vaj
  • 6 ek tej


Sárga piskóta:

  • 4 tojás
  • 4 ek cukor
  • 4 ek liszt


Kakaós piskóta:

  • 4 tojás
  • 4 ek cukor
  • 3 ek liszt
  • 1 ek kakaó


Krém:

  • 1,4 liter zsíros tej
  • 1 ek vanília aroma
  • 225 g méz
  • 100 g búzadara
  • 80 g keményítő
  • 150 g vaj
  • 300 g porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor


Díszítés:

  • 120 g tejcsokoládé
  • 7 ek habtejszín
  • 20 g fehér csokoládé


Elkészítés:

  1. A fahéjas tésztához a lisztet, a szódabikarbónát, a fahéjat és a cukrot kavarjuk össze.
  2. A mézet és a vajat olvasszuk össze, majd öntsük a lisztes keverékhez, adjuk hozzá a tejet, és dolgozzuk össze.
  3. Osszuk három egyenlő részre.
  4. Nyújtsuk ki, és előmelegített sütőben, 180°C-on 7 perc alatt süssük meg egyesével a tepsi hátulján.
  5. A sárga piskótához a tojásfehérjét a cukorral verjük kemény habbá.
  6. Adjuk hozzá a tojássárgáját, óvatosan forgassuk össze.
  7. Majd adjuk hozzá a lisztet is, és forgassuk össze ezzel is.
  8. Simítsuk a tepsibe.
  9. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 10 percig.
  10. A kakaós piskótához a tojásfehérjét a cukorral verjük kemény habbá.
  11. Adjuk hozzá a tojássárgáját, óvatosan forgassuk össze.
  12. Majd adjuk hozzá a lisztet és a kakaót, és forgassuk össze ezzel is.
  13. Simítsuk a tepsibe.
  14. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 10 percig.
  15. A krémhez a tejet a vanília aromával és a mézzel főzzük össze, majd adjuk hozzá a búzadarát, és ezzel is forraljuk fel.
  16. A keményítőhöz egy külön tálban adjunk a forró tejből, kavarjuk csomómentesre, és adjuk a többi tejhez, majd főzzük sűrűre.
  17. A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral kavarjuk habosra, majd adjunk hozzá a forró krémből pár kanállal, kavarjuk csomómentesre, majd adjuk a többi krémhez.
  18. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  19. Majd osszuk négy egyenlő részre a krémet.
  20. Végül rakjuk össze a süteményt: tegyük alulra a kakaós piskótát, kenjük meg krémmel, erre rakjuk rá a sárga piskótát, kenjük meg krémmel, majd fahéjas lap, krém, fahéjas lap, krém és végül fahéjas lap jön.
  21. A díszítéshez a tej illetve fehér csokoládét vízgőz felett olvasszuk meg.
  22. A tejcsokoládéhoz kavarjuk hozzá a forró tejszínt, majd öntsük a tészta tetejére.
  23. A fehér csokoládét töltsük habzsákba, és csíkozzuk be a tetejét, majd egy fogpiszkálóval merőlegesen menjünk végig a vonalakon váltakozó irányból.
  24. Egy éjszakán át hagyjuk puhulni a rétegeket.


Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 3 óra + hűlés
Sütési idő: 3x7 perc + 2x10 perc
Sütési hőfok: 180°C



Jó étvágyat hozzá!:)

2016. március 19., szombat

Áfonyás zabkeksz



Úgy gondolom, hogy ez a zabkeksz igazán alakbarátra sikerült, így ha valaki ízesebbet=édesebbet szeretne, nyugodtan tegyen bele még több cukrot.

Hozzávalók (kb 12 darab):

  • 200 g darált zabpehely
  • 0,5 kk sütőpor
  • 0,5 kk szódabikarbóna
  • 100 g vaj
  • 1 tojás
  • 90 g méz (ha édesebbre szeretnétek, nyugodtan tehettek bele többet, vagy akár cukorral is készíthetitek)
  • 4 ek narancslé
  • kék áfonya


Elkészítés:

  1. A darált zabpelyhet a sütőporral, és a szódabikarbónával kavarjuk össze.
  2. Majd kavarjuk hozzá az olvasztott vajat.
  3. Adjuk hozzá a tojást, majd a mézes és a narancslevet.
  4. Formáljunk golyókat, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe.
  5. Tegyünk a tetejére pár szem kék áfonyát.
  6. Egy pohár talpával lapítsuk kb 1 cm vastagra.
  7. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 12-15 percig.


Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 30 perc
Sütési idő: 12-15 perc
Sütési hőfok: 180°C



Jó étvágyat hozzá!:)

2016. március 17., csütörtök

Epres panna cotta levendulás almasziruppal


Lehetőségem volt kipróbálni a Bálint Csemege legújabb termékét, a gyógynövényes almaszirupot levendula ízben. 
Fantasztikus az íze, és nagyon jól lehet használni cukor és méz helyett is!
Én most panna cottát készítettem, és ezzel édesítettem. Nagyon-nagyon finom lett!
Biztos, hogy sok sütit fogok vele még készíteni!:)



Hozzávalók (5 pohár):

  • 2,5 dl zsíros tej
  • 5 dl habtejszín
  • 5 ek almaszirup - jelenesetben levendulás
  • 12 g zselatin


Eperszósz:

  • 240 g eper (fagyasztott is lehet)
  • 4 ek almaszirup - jelenesetben levendulás


Elkészítés:

  1. A tejet, a tejszínt és az almaszirupot öntsük egy lábasba, és lassú tűzön főzzük fel.
  2. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a zselatint, és olvasszuk el benne.
  3. Szűrjük le, majd osszuk el a poharakban.
  4. Tegyük hűtőbe 3-4 órára.
  5. Az epret és az almaszirupot főzzük össze, majd kanalazzuk a megdermedt krémre, és tegyük hűtőbe még minimum 1 órára.


Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 20 perc + hűtés



Jó étvágyat hozzá!:)

2016. március 15., kedd

Narancsos túrótorta



Korábban már láthattok ehhez hasonló tortát, de úgy gondoltam, hogy újítok egy kicsit, és elkészítem sokkal mutatósabban. Így egy kicsit időigényesebb, de ugyanolyan egyszerű:)



Hozzávalók (26 cm):
Piskóta:
  • 2 tojás
  • 100 g cukor + 40 g a habba
  • 155 g liszt
  • 20 g kakaó
  • 75 ml tej
  • 75 ml olaj
  • 8 g sütőpor
Túrókrém:
  • 500 g túró
  • 250 g cukor
  • 100 g fehér csokoládé
  • 5 dl habtejszín
  • 1 cs. habfixáló
  • 0,5 dl narancslé
  • 10 g zselatin
  • 1 dl víz

Narancszselé:
  • 2,5 dl narancslé
  • 8 g zselatin

Csokoládékrém:
  • 180 g étcsokoládé
  • 1,5 dl habtejszín
  • 37 g vaj
Díszítés:
  • 0,5 dl habtejszín
  • 1 ek cukor
  • 50 g csokoládé
  • kandírozott narancs

Elkészítés:
  1. piskótához minden hozzávalót készítsünk elő: 
  2. A lisztet, kakaót és a sütőport keverjük össze. 
  3. A tojássárgáját, az olajat, a tejet és a cukrot egy külön tálban keverjük homogénre.
  4. Majd adjuk hozzá a kakaós, sütőporos lisztet, és habverővel keverjük csomómentesre.
  5. A tojásfehérjét a cukorral verjük kemény habbá.
  6. Végül a keményre vert tojáshabot forgassuk a tésztához.
  7. Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntsük (csak az alján legyen sütőpapír), és a sütő oldalára a tésztát óvatosan húzzuk fel (kb 1 cm-t). 
  8. Előmelegített sütőben, 175°C-on süssük kb 20 percig. (TŰPRÓBA!)
  9. Ha kihűlt a piskóta, tegyük vissza a tortakarikát.
  10. túrókrémhez a túrót a cukorral törjük össze.
  11. Kavarjuk hozzá az olvasztott fehér csokoládét.
  12. A habtejszínt kezdjük el verni, majd adjuk hozzá a habfixálót, és verjük kemény habbá.
  13. Forgassuk a túróhoz.
  14. Adjuk hozzá a narancslevet, és forgassuk össze.
  15. Osszuk két egyenlő részre.
  16. 0,5 dl forró vízben olvasszunk fel 5 g zselatint.
  17. Adjunk hozzá pár kanál krémet, és kavarjuk csomómentesre, majd öntsük a krémhez, és forgassuk össze.
  18. Öntsük a piskótára, és tegyük hűtőbe 1-2 órára.
  19. narancszseléhez a forró narancsléhez adjuk hozzá a zselatint, és kavarjuk csomómentesre.
  20. Majd öntsük a megdermedt túrókémre, és tegyük hűtőbe 1 órára.
  21. másik réteg túrókrémhez 0,5 dl forró vízben olvasszunk fel 5 g zselatint.
  22. Adjunk hozzá pár kanál krémet, és kavarjuk csomómentesre, majd öntsük a krémhez, és forgassuk össze.
  23. Öntsük a megdermedt narancszselére, és tegyük hűtőbe 1-2 órára.
  24. A kockára tört csokoládéra öntsük rá az olvasztott vajat és a forró tejszínt, hagyjuk pár percig hűlni, majd kavarjuk csomómentesre.
  25. Öntsük a túrókrémre, és tegyük egy éjszakára hűtőbe.
  26. díszhez a csokoládét egyenletesen kenjük el a sütőpapíron, szórjuk meg kandírozott naranccsal, vágjuk fel, majd hagyjuk visszadermedni.
  27. A tortát óvatosan vágjuk körbe, és vegyük le a tortakarikát.
  28. A habtejszínt a cukorral verjük kemény habbá, majd kanalazzuk a torta tetejére.
  29. Minden habra tegyünk egy-egy csokoládé háromszöget.

Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 2,5 óra + hűtés
Sütési idő: 20 perc
Sütési hőfok: 175°C

Jó étvágyat hozzá!:)

2016. március 14., hétfő

Répatorta





Már többször elkészítettem ezt a fantasztikus tortát, de most egy új krémmel töltöttem:)



Hozzávalók (25 cm):
Tészta:
  • 4 tojás
  • 1,5 dl olaj
  • 400 g rétesliszt
  • 1,5 cs. sütőpor
  • 1 cs. van.cukor
  • 300 g cukor
  • 350 g reszelt sárgarépa
Krém:
  • 200 g krémsajt
  • 4 ek cukor
  • 4 ek narancslé
  • 100 g fehér csokoládé
  • 3 dl habtejszín
  • 1 cs. habfixáló
  • 5 g zselatin
  • 0,5 dl víz

Díszítés: 
  • marcipán répa

Elkészítés:
  1. A tojássárgáját a cukorral, van.cukorral és az olajjal kavarjuk össze.
  2. Adjuk hozzá a reszelt sárgarépát, majd a sütőporos lisztet.
  3. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd kavarjuk a masszához.
  4. Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntsük bele.
  5. Előmelegített sütőben 180°C-on süssük kb 45 percig. (Tűpróba!)
  6. A krémsajtot, a cukrot és a narancslevet kavarjuk össze.
  7. Adjuk hozzá az olvasztott fehér csokoládét. (Ha összecsomósodna, nyugodtan turmixoljuk össze!)
  8. A habtejszínt kezdjük el verni, ahogy keményedik, adjuk hozzá a habfixálót, és verjük kemény habbá.
  9. Forgassuk óvatosan hozzá.
  10. 0,5 dl forró vízben olvasszunk fel 5 g zselatint.
  11. Adjunk hozzá pár kanál krémet, és kavarjuk csomómentesre, majd öntsük a krémhez, és forgassuk össze.
  12. Egy órára tegyük hűtőbe.
  13. A kihűlt tésztát vágjuk ketté.
  14. A krém egyharmadával kenjük meg, majd tegyük rá a tészta tetejét.
  15. A maradék krém felével vonjuk be a tetejét és az oldalát.
  16. A megmaradt krémet töltsük habzsákba, és díszítsük körbe a tortát.
  17. Majd rakjuk körbe a répákkal.
Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 2-3 óra
Sütési idő: 45 perc
Sütési hőfok: 180°C


Jó étvágyat hozzá!:)

2016. március 12., szombat

Japán sajttorta soufflé




Ezt a receptet YouTube-on találtam, és úgy gondoltam, hogy kipróbálom. Nagyon finom könnyed torta lett, de szerintem ez inkább a madártejre hasonlít:)
Érdemes ezt a mennyiséget megduplázni, ha valaki 18 cm-es tortát készít, mint én. Ha pedig 24-26 cm-est készítesz, akkor ezeknek a mennyiségeknek a 4x-ét vedd.



Hozzávalók (18 cm):

  • 3 tojás
  • 125 g fehér csokoládé
  • 125 g krémsajt


Elkészítés:

  1. A fehér csokoládét olvasszuk meg vízgőz felett.
  2. Adjuk hozzá a krémsajtot, és ezzel is olvasszuk össze.
  3. Vegyük le a vízgőzről, és a kavarjuk hozzá a tojássárgáját.
  4. A tojásfehérjét verjük kemény habbá.
  5. Három részletben forgassuk a csokoládés keverékhez.
  6. Béleljük ki a tortaformát sütőpapírral.
  7. Az oldalához kerülő sütőpapírt vékonyan kenjük le olajjal, majd tegyük a tortaformába.
  8. Öntsük bele a tésztát.
  9. Vonjuk be a külsejét két réteg alufóliával.
  10. Tegyük egy nagyobb tepsibe, és öntsük fel felforralt vízzel (kb 0,5 liter).
  11. Előmelegített sütőben, 170°C-on süssük 15 percig, majd vegyük 160°C-ra, süssük még 15 percig, végül kapcsoljuk le a sütőt, és hagyjuk benne még 15 percig.
  12. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  13. Porcukorral szórjuk meg.


Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1,5 óra + hűlés
Sütési idő: 3x15 perc
Sütési hőfok: 170°C, 160°C

Jó étvágyat hozzá!:)



Forrás: ITT

2016. március 6., vasárnap

Pain perdu - avagy francia édes bundás kenyér




Hozzávalók:

  • 8 toast kenyér
  • 1 tojás
  • 1,5 dl tej
  • 1 ek cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 0,5 tk fahéj
  • nutella
  • 1 kis kocka vaj


Elkészítés:

  1. A tojást a tejjel kavarjuk össze, majd adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és a fahéjt.
  2. A serpenyőben olvasszuk fel a vajat.
  3. Forgassuk meg a kenyeret a tojásos tejben, és tegyük az olvasztott vajra.
  4. Kanalazzunk rá nutellát.
  5. Fedjük be egy másik szelet kenyérrel.
  6. Süssük mindkét oldalát aranybarnára.


Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 20 perc

Jó étvágyat hozzá!:)