Oldalak

2019. december 15., vasárnap

Epres fehér csokoládés máktorta


Ezt az Epres fehér csokoládés máktortát még nyáron készítettem, de valamiért nem jutott rá sor, hogy megvágjam a videót, így a blogra sem került fel. De persze akár most télen is kezdjetek hozzá bátran, hisz bármilyen fagyasztott gyümölcsből elkészíthetitek.

Ha gondotok akad a zselatin felolvasztásával, a habtejszín felverésével, vagy a mousse torták összeállításával, akkor csatlakozzatok a SÜTIAKADÉMIA tanulóihoz, akiknek megosztom az elmúlt több, mint 10 év tapasztalatát, a tippjeimet, trükkjeimet. Valamint  a webshopban meg tudjátok vásárolni a videókban használt eszközöket is.

Hozzávalók (24 cm):
Mákos alap:

  • 3 tojás
  • 80 g vaj
  • 150 g mák
  • 50 g liszt
  • 100 g cukor
Fehér csokoládés krém:
  • 100 g fehér csokoládé + 0,6 dl habtejszín
  • 2,4 dl habtejszín
  • 100 g cukor
  • 8 g zselatin

Epres krém:
  • 400 g eper
  • 5 dl habtejszín
  • 200 g cukor
  • 12 g zselatin

Csokoládézselé:
  • 100 g tejcsokoládé
  • 1 dl habtejszín
  • 4 g zselatin


Elkészítés:
  1. A tojássárgáját az olvasztott vajjal kavarjuk össze.
  2. Adjuk hozzá a mákot, valamint a lisztet.
  3. A tojásfehérjét a cukorral verjük kemény habbá.
  4. Majd két részletben adjuk hozzá a mákos keverékhez, és óvatosan forgassuk össze.
  5. Öntsük sütőpapírral bélelt tortaformába.
  6. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 20 percig.
  7. A kockára tört fehér csokoládéra öntsük rá a felforralt tejszínt, és kavarjuk simára.
  8. A habtejszínhez adjuk hozzá a cukrot, és verjük kemény habbá. (nem baj, ha nem kőkemény!)
  9. Öntsük hozzá a felolvasztott csokoládét, és kavarjuk össze.
  10. A felolvasztott zselatinhoz adjunk pár kanál krémet, olvasszuk el benne, majd így öntsük a többi krémhez.
  11.  A tortakarikát állítsuk 2 cm-rel kisebbre, majd helyezzük a mákos alapra,
  12. Öntsük rá a krémet, majd tegyük hűtőbe legalább 2 órára.
  13. Ha megdermedt a krém, óvatosan vágjuk körbe, és vegyük le róla a tortakarikát.
  14. Az epret turmixoljuk össze.
  15. A habtejszínhez adjuk hozzá a cukrot, és verjük kemény habbá.
  16. Adjuk hozzá a pürésített gyümölcsöt, és kavarjuk össze.
  17. A felolvasztott zselatinhoz adjunk pár kanál krémet, olvasszuk el benne, majd így öntsük a többi krémhez.
  18. Öntsük a fehér csokoládés krém tetejére, és tegyük hűtőbe minimum 2 órára.
  19. A felforralt tejszínhez adjuk hozzá a kockára tört tejcsokoládét, és olvasszuk fel benne.
  20. A felolvasztott zselatint adjuk hozzá.
  21. Öntsük a megdermedt krém tetejére, és tegyük egy éjszakára hűtőbe.
  22. Másnap óvatosan vágjuk körbe, és vegyük le róla a tortakarikát.
  23. Díszítsük ízlés szerint.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2 óra + hűtés
Sütési idő: 20 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!:)

2019. november 7., csütörtök

Glutén-, tej- és cukormentes raffaello szelet


Szeretnék kedvezni azoknak is, akik glutén-, tej- és cukormentes étrendet követnek, hogy ők is kedvükre sütizhessenek. 

Hozzávalók (28,5x23 cm):
Alap:

  • 3 tojásfehérje
  • 80 g eritrit
  • 50 g rizsliszt
  • 75 g kókuszreszelék


Krém:

  • 3 tojássárgája
  • 80 g eritrit
  • 30 g tápióka keményítő
  • 4 dl kókusztej


Elkészítés:

  1. A tojásfehérjét kezdjük el verni.
  2. Majd adjuk hozzá az eritritet, és verjük kemény habbá.
  3. Forgassuk hozzá a kókuszreszeléket, és a rizslisztet.
  4. Öntsük sütőpapírral bélelt tortaformába.
  5. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük kb 20 percig.
  6. A krémhez, a tojássárgáját, az eritrittel és a tápióka keményítővel kavarjuk össze, majd adagoljuk hozzá a kókusztejet, és kavarjuk csomómentesre.
  7. Főzzünk belőle pudingot.
  8. Oszlassuk el a tetején a krémet.
  9. Szórjuk meg kókuszreszelékkel.
  10. Tegyük hűtőbe néhány órára, hogy a krém összeálljon, mert frissen kicsit kocsonyás, de ha lehűl, szépen szeletelhetővé válik.

Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1 óra
Sütési idő: 20 perc
Sütési hőfok: 180°C


2019. szeptember 14., szombat

Diós szilvatorta



Ha egy különleges őszies tortára vágytok, készítsétek el bátran ezt a mutatós Diós szilvatortát. Akár más gyümölccsel is belevághattok!



Hozzávalók (22 cm):
Diós alap:

  • 2 tojás
  • 5 ek tej
  • 75 g liszt
  • 75 g dió
  • 5 g sütőpor
  • 125 g cukor


Fehér csokoládés krém:

  • 100 g fehér csokoládé + 1 dl habtejszín
  • 6 dl habtejszín
  • 130 g cukor
  • 4+8 g zselatin


Szilvazselé:

  • 700 g szilva
  • 130 g cukor
  • 1 ek rumaroma
  • 6+6 g zselatin


Elkészítés:

  1. A tojássárgáját kavarjuk habosra a cukorral.
  2. Adjuk hozzá a tejet.
  3. A tojásos keverékhez adjuk hozzá a lisztet, a sütőport és a darált diót, majd kavarjuk össze.
  4. Verjük kemény habbá a tojásfehérjét.
  5. És óvatosan forgassuk a diós alaphoz.
  6. Öntsük sütőpapírral bélelt tortaformába.
  7. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 20-25 percig. (tűpróba)
  8. Ha kihűlt, vágjuk két részre.
  9. A kockára tört fehér csokoládéra öntsük rá a felforralt habtejszínt, és olvasszuk el benne.
  10. A habtejszínt (6 dl) a cukorral verjük kemény habbá.
  11. Majd forgassuk hozzá a felolvasztott csokoládét.
  12. A krém egyharmadát tegyük külön tálba, a maradék kétharmadot pedig tegyük hűtőbe.
  13. A felolvasztott zselatinhoz (4 g) adjunk pár kanál krémet, olvasszuk el benne, majd így adjuk a többi krémhez.
  14. Öntsük a piskótalapra, és tegyük hűtőbe, legalább 1,5 órára.
  15. A szilazseléhez a szilvához adjuk hozzá a cukrot, valamint a rumot, és főzzük puhára.
  16. Botmixerrel pürésítsük.
  17. A szilvakrémet is osszuk két egyenlő részre, majd a feléhez adjuk hozzá a felolvasztott zselatint (6 g).
  18. Öntsük a fehér csokoládés rétegre, és 1 órára tegyük hűtőbe.
  19. A félretett kétharmad krémhez adjuk hozzá a felolvasztott zselatint (8 g), majd osszuk két részre.
  20. Öntsük a szilvazselére a felét.
  21. Helyezzük rá a piskótalapot.
  22. Öntsük rá a megmaradt krémet, és helyezzük hűtőbe legalább 3 órára.
  23. A szilvakrém félretett feléhez is adjuk hozzá a felolvasztott zselatint (6 g).
  24. Majd öntsük a krém tetejére, és egy éjszakára tegyük hűtőbe.
  25. Másnap óvatosan vágjuk körbe, és vegyük le róla a tortakarikát.



Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2 óra + hűtés
Sütési idő: 20-25 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!

2019. szeptember 7., szombat

Körtés mascarpone torta




Ezt a Körtés mascarpone tortát a születésnapomra készítettem a kolléganőimnek. Nagyon gyorsan elkészíthető, hiszen sütés mentes, és tényleg pikkpakk süti.



Hozzávalók (24 cm):
Kekszes alap:

  • 215 g zabkeksz
  • 6 ek tej


Mascarpone krém:

  • 150 g fehér csokoládé + 1 dl habtejszín
  • 4 dl habtejszín
  • 150 g cukor
  • 500 g mascarpone
  • 350 g natúr joghurt
  • 12 g zselatin


Körtezselé:

  • 500 g körte
  • 60 g cukor
  • 0,5 kk citromsav/pár csepp citromlé
  • 10 g zselatin


Elkészítés:

  1. A darált zabkekszhez adjuk hozzá a tejet.
  2. Nyomkodjuk a tortaforma aljába.
  3. A kockára tört fehér csokoládéra öntsük rá a felforralt habtejszínt, majd olvasszuk el benne.
  4. A habtejszínhez adjuk hozzá a mascarponét, valamint a cukrot, és verjük kemény habbá.
  5. Adjuk hozzá a felolvasztott fehér csokoládét.
  6. Forgassuk hozzá a joghurtot.
  7. A felolvasztott zselatinhoz adjunk pár kanál krémet, kavarjuk össze, majd így öntsük a többi krémhez.
  8. Pár gyors mozdulattal kavarjuk össze.
  9. Öntsük a kekszalap tetejére.
  10. Amíg elkészül a körtezselé, tegyük hűtőbe.
  11. A felkockázott körtét a cukorral, és egy késhegynyi citromsavval, vagy pár csepp citromlével főzzük össze.
  12. Amint kicsit megpuhult, kapcsoljuk le alatta, és turmixoljuk össze.
  13. Adjuk hozzá a felolvasztott zselatint.
  14. Kanalazzuk a krém tetejére. Ha nem szeretnétek, hogy hullámos legyen a körtezselé, akkor legalább 2 órára tegyétek hűtőbe, hogy megdermedjen a fehér csokis krém.
  15. Majd egy éjszakára tegyük hűtőbe.
  16. Másnap óvatosan vágjuk körbe, és húzzuk le róla a tortakarikát.
  17. Végül ízlés szerint díszítsük.

Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1 óra + hűtés

Jó étvágyat hozzá!:)

2019. augusztus 30., péntek

Számtorta


Nagyon régóta terveztem már számtortát sütni, és az, hogy 25-én lettem negyedévszázados, pont tökéletes alkalom volt 😄

A piskóta hozzávalóit egyben adom meg, de én két részletben csináltam, így egyszerre egy 5 tojásos piskótát készítettem.

Nekem a krém kb negyede kimaradt, így abból és a lehulló piskótából akár pohárkrémet is készíthettek.



Hozzávalók:
Piskóta:

  • 10 tojás
  • 10 ek cukor
  • 10 ek liszt
  • 10 g sütőpor


Krém:

  • 250 g fehér csokoládé
  • 5 dl habtejszín
  • 500 g mascarpone
  • 20 g zselatin fix


Díszítés:

  • csokoládé
  • gyümölcs


Elkészítés:
  1. A kockára tört csokoládéra öntsük rá a felforralt tejszínt, és kavarjuk csomómentesre.
  2. Fedjük be folpackkal, és tegyük hűtőbe egy éjszakára, hogy visszahűljön.
  3. Másnap kezdjük el verni, majd amikor el kezdett keményedni, adjuk hozzá a zselatin fixet, és azzal is verjük pár mp-ig.
  4. Majd adjuk hozzá a mascarponét, és verjük keményedésig.
  5. A piskótát én két részletben készítettem el.
  6. A tojásfehérjét a cukorral verjük kemény habbá.
  7. Adjuk hozzá a tojássárgáját, lazán pár mozdulattal forgassuk össze.
  8. Majd adjuk hozzá a lisztet, valamint a sütőport, és óvatosan forgassuk egyneművé.
  9. Oszlassuk el sütőpapírral bélelt tortaformába.
  10. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 12 percig.
  11. Ha kihűlt, vágjuk ki a számokat.
  12. A krémet töltsük habzsákba, és nyomjuk körbe az alsó lapot.
  13. Helyezzük rá a második réteg piskótát, és azt is nyomjuk körbe a krémmel.
  14. Végül díszítsük körbe csokoládékkal és gyümölcsökkel.


Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2-3 óra + hűtés
Sütési idő: 2x12 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!:)

2019. augusztus 12., hétfő

Meggyes fehér csokoládés mousse torta



Ha egy könnyed tortára vágytok, készítsétek el bátran ezt a Meggyes fehér csokoládés mousse tortát, melynek az alapja olyan, mint a Rákóczi túrós sütinek. De nyugodtan készíthetitek akár brownieval, mint pl a Snickers tortánál van; mákos alappal, mint a Narancsos joghurttortánál; piskótával, mint a Szedres túrótortánál; vagy akár keksszel, mint a Tripla csokoládés joghurttortánál van, így egy sütés mentes tortát kapva. 



Hozzávalók (22 cm):
Linzeralap:

  • 100 g liszt
  • 50 g vaj
  • 30 g porcukor
  • 3 g sütőpor
  • 1 tojássárgája
  • 1 ek tejföl


Meggyzselé:

  • 3 dl meggylé
  • 4 ek cukor
  • 40 g vaníliás pudingpor
  • 150 g meggy


Fehér csokoládés mousse:

  • 100 g fehér csokoládé + 0,6 dl habtejszín
  • 2,4 dl habtejszín
  • 90 g cukor
  • 5 g zselatin


Étcsokoládés réteg:

  • 100 g étcsokoládé
  • 0,8 dl habtejszín


Elkészítés:
  1. A liszthez adjuk hozzá a porcukrot, a sütőport, valamint a vajat, és morzsoljuk el benne.
  2. Adjuk hozzá a tojássárgáját, illetve a tejfölt, és dolgozzuk össze.
  3. Nyújtsuk ki a tésztát sütőpapíron. Én úgy csináltam, hogy miután kinyújtottam, ráhelyeztem a 22 cm-es tortakarikát, és a kilógó tésztát leszedtem.
  4. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 15-20 percig, végezzünk tűpróbát.
  5. A meggyléhez adjuk hozzá a cukrot, és a pudingport, kavarjuk csomómentesre, majd főzzük sűrűre.
  6. A tűzről levéve kavarjuk hozzá a meggyet.
  7. Oszlassuk el a linzertészta tetején.
  8. A kockára tört csokoládéra öntsük rá a felforralt tejszínt, és kavarjuk csomómentesre.
  9. A habtejszínt a cukorral verjük kemény habbá.
  10. Majd óvatosan forgassuk a fehér csokoládéhoz.
  11. A zselatint olvasszuk fel forró vízben.
  12. Adjunk hozzá pár kanár krémet, kavarjuk össze, majd így öntsük a többi krémhez.
  13. Öntsük a megdermedt meggyzselé tetejére, és tegyük hűtőbe 1 órára.
  14. A kockára tört étcsokoládéra öntsük rá a felforralt tejszínt, és olvasszuk el benne.
  15. Öntsük a megdermedt fehér csokoládékrémre, és tegyük egy éjszakára hűtőbe.
  16. Másnap óvatosan vágjuk körbe, és vegyük le róla a tortakarikát.




Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1,5 óra + hűtés
Sütési idő: 15-20 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá! :)

2019. július 14., vasárnap

Karamelltorta


Karamelltorta elkészítését videón is megtekintheted:


Hozzávalók (24 cm):
Piskóta:

  • 4 tojás
  • 175 g cukor + 70 g a habba
  • 286 g liszt
  • 20 g kakaó
  • 1,3 dl tej
  • 1,3 dl olaj
  • 14 g sütőpor
Karamell: 

  • 400 g cukor
  • 5 dl habtejszín

Krém: 

  • 2 dl tej
  • 120 g cukor
  • 17 g étkezési keményítő
  • 3 tojássárgája
  • 220 g szoba-hőmérsékletű vaj (szigorúan vaj!!)
  • 200 g karamell
  • 2 dl habtejszín
Elkészítés:

  1. A lisztet, kakaót és a sütőport keverjük össze. 
  2. A tojássárgáját, az olajat, a tejet és a cukrot egy külön tálban keverjük homogénre.
  3. Majd adjuk hozzá a kakaós, sütőporos lisztet, és habverővel keverjük csomómentesre.
  4. A tojásfehérjét kezdjük el verni, majd adjuk hozzá a cukrot és verjük kemény habbá.
  5. Végül a keményre vert tojáshabot forgassuk a tésztához.
  6. Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntsük (csak az alján legyen sütőpapír), és a sütő oldalára a tésztát óvatosan húzzuk fel (kb 1 cm-t). 
  7. Előmelegített sütőben, 175°C-on süssük kb 40-45 percig. (tűpróba!)
  8. Ha kihűlt, vágjuk négyfelé, és az alsó lap köré tegyük vissza a tortakarikát.
  9. A krémhez a tejet melegítsük fel.
  10. A tojássárgájához adjuk hozzá a cukrot, valamint az étkezési keményítőt. majd adjunk hozzá 4 ek meleg tejet.
  11. Ezt a tojásos egyveleget adjuk a melegedő tejhez és közepes lángos főzzük sűrűre.
  12.  Ezt a "pudingot" öntsük egy mély tálba és hűlésig keverjük kézihabverővel.
  13.  A szoba-hőmérsékletű vajat kanalanként adjuk a krémhez, és kavarjuk simára.
  14. A karamellhez a cukrot kezdjük el karamellizálni egy vastag falú lábasban.
  15. Adjuk hozzá a forró tejszínt, és olvasszuk el benne a megkeményedett karamellt.
  16. A karamellből adjunk a krémhez 200 g-ot 2-3 részletben, és azzal is keverjük el jól.
  17. A habtejszínt verjük kemény habbá.
  18. Óvatosan forgassuk hozzá a kihűlt karamellás krémet.
  19. A piskótát kenjük meg a krém negyedével.
  20. Helyezzük rá a következő piskótát, kenjük meg krémmel, majd csorgassunk a tetejére karamellt.
  21. Fedjük be ezt is piskótával, melyet kenjünk le krémmel, végül fedjük be az utolsó lappal.
  22. A maradék karamellt oszlassuk el a tetején, és tegyük egy éjszakára a hűtőbe. Ha nem elég kemény a karamell, főzzük tovább.
  23. Másnap óvatosan vágjuk körbe, és húzzuk le róla a tortakarikát.
  24. Kenjük körbe a félretett krém egy részével, majd díszítsük körbe a tortát.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2 óra + hűtés
Sütési idő: kb 45 perc
Sütési hőfok: 175°C

Jó étvágyat hozzá!

2019. május 6., hétfő

Rákóczi túrós




Hozzávalók (37x25 cm):
Tészta:

  • 300 g liszt
  • 100 g porcukor
  • 150 g vaj
  • 1 tojássárgája
  • 10 g sütőpor
  • 2 ek tejföl


Túrókrém:

  • 1 kg túró
  • 250 g cukor
  • 3 tojássárgája
  • 2 ek tejföl
  • 10 g vaníliás cukor


Tojáshab:

  • 2 tojásfehérje
  • 280 g cukor
  • 0,5 dl víz



  • baracklekvár


Elkészítés:
  1. A liszthez adjuk hozzá a porcukrot, a sütőport, valamint a vajat, és morzsoljuk el benne.
  2. Adjuk hozzá a tojássárgáját, valamint a tejfölt, és dolgozzuk össze.
  3. Tegyük a hűtőbe, míg elkészítjük a krémet.
  4. A túróhoz adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgáját, valamint a tejfölt, és botmixerrel krémesítsük.
  5. A tésztát, a hűtőből kivéve nyújtsuk ki. Én ezt a méretre vágott sütőpapíron hajtottam végre, így pont megfelelő méretűre tudtam nyújtani.
  6. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 15 percig.
  7. A sütőből kivéve, még melegen simítsuk a tetejére a túrókrémet.
  8. Majd süssük további 25 percig.
  9. Ez idő alatt készítsük el a habot a tetejére.
  10. A vízből és 200 g cukorból főzzünk kavargatás nélkül sűrű szirupot.
  11. A tojásfehérjét a maradék cukorral verjük kemény habbá.
  12. Majd állandó habverés közben csurgassuk hozzá a cukorszirupot, és verjük a habot, amíg langyosra hűl, és elég kemény lesz. Ha esetleg nem főztük volna elég sűrűvé a szirupot, és nem akarna keményedni a hab, akkor tegyük vízgőz felé a tojáshabot, és úgy verjük keménnyé.
  13. Töltsük nyomózsákba, és rácsozzuk be a torta tetejét.
  14. 80°C-on szárítsuk a habot 20 percig, légkeveréses programon.
  15. Ha kihűlt a tészta, a lyukakat töltsük meg baracklekvárral.



Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 2 óra
Sütési idő: 15 + 25 + 20 perc
Sütési hőfok: 180°C és 80°C

2019. április 6., szombat

Narancsos joghurttorta





Hozzávalók (24 cm):
Mákos alap:

  • 3 tojás
  • 80 g vaj
  • 150 g mák
  • 50 g liszt
  • 100 g cukor
Joghurtkrém:
  • 200 g fehér csokoládé
  • 1 dl habtejszín
  • 600 g joghurt
  • 3 dl habtejszín
  • 150 g cukor
  • 8-8 g zselatin

Narancszselé:
  • 2-2 dl narancslé
  • 6-6 g zselatin

Díszítés: 
  • 1 dl habtejszín
  • 40 g cukor

Elkészítés:


  1. A tojássárgáját az olvasztott vajjal kavarjuk össze.
  2. Adjuk hozzá a mákot, valamint a lisztet.
  3. A tojásfehérjét a cukorral verjük kemény habbá.
  4. Majd két részletben adjuk hozzá a mákos keverékhez, és óvatosan forgassuk össze.
  5. Öntsük sütőpapírral bélelt tortaformába.
  6. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 20 percig.
  7. A kockára tört csokoládéra öntsük rá a felforralt tejszínt (1 dl), és kavarjuk simára.
  8. Adjuk hozzá a natúr joghurtot.
  9. A hideg habtejszínhez (3 dl) adjuk hozzá a cukrot, és verjük kemény-félkemény habbá.
  10. Majd forgassuk a fehér csokoládés krémhez.
  11. Osszuk két egyenlő részre, az egyik felét tegyük hűtőbe.
  12. A zselatint (8 g) olvasszuk fel a forró vízben.
  13. Adjunk hozzá pár kanál krémet, kavarjuk össze, majd így öntsük a többi krémhez.
  14. Öntsük a mákos alap tetejére.
  15. Tegyük hűtőbe 1-2 órára.
  16. A zselatint (6 g) olvasszuk fel a forró narancslében (2 dl).
  17. Hűtsük langyosra, majd öntsük a megdermedt krém tetejére, és tegyük vissza a hűtőbe további 1-2 órára.
  18. A zselatint (8 g) ismét olvasszuk fel a forró vízben.
  19. Adjunk pár kanállal a félretett krémből, majd így öntsük a többihez.
  20. Öntsük a megdermedt narancszselé tetejére, és tegyük hűtőbe ismét 1-2 órára.
  21. A zselatint (6 g) olvasszuk fel a forró narancslében (2 dl).
  22. Hűtsük langyosra, majd öntsük a megdermedt krém tetejére, és tegyük a hűtőbe egy éjszakára, hogy teljesen megdermedjen.
  23. Másnap óvatosan vágjuk körbe, és vegyük le a tortakarikát.
  24. Cukorral keményre vert habtejszínnel díszítsük körbe, és egy-egy cikk naranccsal dobjuk fel.




Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1,5 óra + hűtés
Sütési idő: 20 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!

2019. március 2., szombat

Raffaello torta





Hozzávalók (22 cm):
Piskóta:

  • 3 tojás
  • 150 g cukor + 60 g a habba
  • 260 g liszt
  • 1,15 dl tej
  • 1,15 dl olaj
  • 12 g sütőpor
Krém:
  • 200 g fehér csokoládé + 1 dl habtejszín
  • 200 g krémsajt
  • 50 g kókuszreszelék
  • 6 dl habtejszín
  • 200 g cukor
  • 6 g zselatin + 0,5 dl víz


Elkészítés:

  1. A lisztet és a sütőport keverjük össze.
  2. A tojássárgáját, az olajat, a tejet és a cukrot egy külön tálban keverjük homogénre.
  3. Majd adjuk hozzá a sütőporos lisztet, és keverjük csomómentesre.
  4. A tojásfehérjét kezdjük el verni, majd adjuk hozzá a cukrot és verjük kemény habbá.
  5. Végül a keményre vert tojáshabot forgassuk a tésztához.
  6. Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntsük (csak az alján legyen sütőpapír), és a sütő oldalára a tésztát óvatosan húzzuk fel (kb 1 cm-t).
  7. Előmelegített sütőben, 175°C-on süssük kb 40 percig. (tűpróba!)
  8. Ha kihűlt, vágjuk négyfelé, és az alsó lap köré tegyük vissza a tortakarikát.
  9. A kockára tört csokoládéra öntsük rá a felforralt tejszínt, és olvasszuk el benne.
  10. Adjuk hozzá a krémsajtot, valamint a kókuszreszeléket, és kavarjuk simára.
  11. A lehűtött tejszínt a cukorral verjük kemény habbá.
  12. Óvatosan forgassuk a krémhez.
  13. A zselatint forró vízben olvasszuk fel.
  14. Adjunk pár kanál krémet a zselatinhoz, kavarjuk össze, majd így forgassuk a többi krémhez.
  15. Osszuk a krémet 4,5 részre.
  16. A piskótát kenjük meg 1 rész krémmel.
  17. Felváltva mehet rá a piskóta és a krém, majd fedjük be az utolsó lappal, és legalább 5-6 órára tegyük hűtőbe.
  18. Másnap óvatosan vágjuk körbe, és vegyük le róla a tortakarikát.
  19. A megmaradt krémből egy kevéssel, vékonyan kenjük körbe.
  20. A maradék krémet tegyük habzsákba, és készítsünk a tetejére rózsákat.
  21. Az oldalát rakjuk ki mandulaszeletekkel.


Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 2 óra + hűtés
Sütési hőfok: 175°C
Sütési idő: kb 40 perc

Jó étvágyat hozzá!:)

2019. február 17., vasárnap

Roppanós kókuszos keksz




Hozzávalók (38 db):

  • 200 g cukor
  • 200 g vaj
  • 1 tojás
  • 1 ek vanília aroma
  • 120 g kókuszreszelék
  • 5 g sütőpor
  • 200 g liszt


Közepébe:

  • lekvár/csoki/nutella/magvak


Elkészítés:

  1. A cukrot és a puha vajat kavarjuk krémesre.
  2. Adjuk hozzá a tojást.
  3. Majd adjuk hozzá a vanília aromát, a kókuszreszeléket, a sütőport, valamint a lisztet, és gyúrjuk össze.
  4. Félórára tegyük hűtőbe.
  5. Formázzunk diónyi gombócokat, és tegyük egymástól távol, mert szét fognak terülni.
  6. Kissé lapítsuk szét.
  7. Én almalekvárral dobtam fel, ezért csináltam egy kis mélyedést a közepébe. De tehettek bele akár nutellát, csokit, magvakat, de hagyhatjátok töltelék nélkül is.
  8. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 15 percig, és hagyjuk teljesen kihűlni, mert melegen még puha.


Jó étvágyat hozzá!:)

Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1 óra
Sütési idő: 15 perc
Sütési hőfok: 180°C


2019. január 5., szombat

Snickers torta





Hozzávalók (22 cm):
Brownie:
  • 75 g tej/étcsokoládé
  • 80 g vaj
  • 165 g cukor
  • 2 tojás
  • 60 g liszt
  • 20 g kakaó (keserű)
Mogyoróvajas mousse:
  • 180 g cukrozott mogyoróvaj + 1 dl habtejszín
  • 3 dl habtejszín
  • 100 g cukor
  • 7 g zselatin + 0,5 dl víz

Karamell:
  • 200 g cukor
  • 1,5 dl habtejszín
  • 50 g mogyoró

Tejcsokoládés mousse:
  • 150 g tejcsokoládé + 1 dl habtejszín
  • 3 dl habtejszín
  • 100 g cukor
  • 7 g zselatin + 0,5 dl víz

Elkészítés:
  1. A browniehoz gőz fölött a vajat és a csokoládét olvasszuk meg.
  2. A tojásokat és a cukrot habverővel verjük fehéredésig.
  3. Adjuk hozzá a lisztet és a kakaót, majd kavarjuk el jól.
  4. Végül adjuk hozzá az olvasztott csokoládét.
  5. Öntsük a tésztát a tortaformába, majd előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 20 percig.
  6. Ha kihűlt a tészta, tegyük vissza rá a tortakarikát.
  7. A cukrozott mogyoróvajra öntsük rá a forró tejszínt, és kavarjuk simára.
  8. A habtejszínt a cukorral verjük kemény habbá. (Ha cukormentes a mogyoróvajunk, akkor adjunk több cukrot a habtejszínhez.)
  9. Óvatosan forgassuk a habtejszínt a mogyoróvajhoz.
  10. A zselatint olvasszuk fel a forró vízben.
  11. A megolvasztott zselatinhoz adjunk pár kanál krémet, kavarjuk össze, majd így forgassuk a többi krémhez.
  12. Öntsük a brownie alap tetejére, és tegyük hűtőbe 1,5-2 órára.
  13. A cukrot karamellizáljuk meg.
  14. Adjuk hozzá a felforralt habtejszínt, és főzzük addig, amíg a megkeményedett karamell darabok elolvadnak.
  15. Adjuk hozzá a mogyorót.
  16. Öntsük a megdermedt krém tetejére. Mivel forró a karamell, így meg fogja kicsit olvasztani a krémet, és egy kevés fel fog jönni a tetejére, de ne aggódjatok, ez a kész tortán egyáltalán nem észrevehető.
  17. Majd míg elkészül a másik krém, tegyük hűtőbe.
  18. A kockára tört csokoládéra öntsük rá a felforralt tejszínt, és kavarjuk simára.
  19. A habtejszínt a cukorral verjük kemény habbá.
  20. Majd óvatosan forgassuk a megolvasztott csokoládéhoz.
  21. A zselatint olvasszuk fel a forró vízben.
  22. A megolvasztott zselatinhoz adjunk pár kanál krémet, kavarjuk össze, majd így forgassuk a többi krémhez.
  23. Öntsük a karamell tetejére, és tegyük egy éjszakára a hűtőbe.
  24. Másnap durvára darált mogyoróval díszíthetjük.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 1,5 óra + hűtés
Sütési idő: 20 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!:)