2019. május 6., hétfő

Rákóczi túrós




Hozzávalók (37x25 cm):
Tészta:

  • 300 g liszt
  • 100 g porcukor
  • 150 g vaj
  • 1 tojássárgája
  • 10 g sütőpor
  • 2 ek tejföl


Túrókrém:

  • 1 kg túró
  • 250 g cukor
  • 3 tojássárgája
  • 2 ek tejföl
  • 10 g vaníliás cukor


Tojáshab:

  • 2 tojásfehérje
  • 280 g cukor
  • 0,5 dl víz



  • baracklekvár


Elkészítés:
  1. A liszthez adjuk hozzá a porcukrot, a sütőport, valamint a vajat, és morzsoljuk el benne.
  2. Adjuk hozzá a tojássárgáját, valamint a tejfölt, és dolgozzuk össze.
  3. Tegyük a hűtőbe, míg elkészítjük a krémet.
  4. A túróhoz adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgáját, valamint a tejfölt, és botmixerrel krémesítsük.
  5. A tésztát, a hűtőből kivéve nyújtsuk ki. Én ezt a méretre vágott sütőpapíron hajtottam végre, így pont megfelelő méretűre tudtam nyújtani.
  6. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 15 percig.
  7. A sütőből kivéve, még melegen simítsuk a tetejére a túrókrémet.
  8. Majd süssük további 25 percig.
  9. Ez idő alatt készítsük el a habot a tetejére.
  10. A vízből és 200 g cukorból főzzünk kavargatás nélkül sűrű szirupot.
  11. A tojásfehérjét a maradék cukorral verjük kemény habbá.
  12. Majd állandó habverés közben csurgassuk hozzá a cukorszirupot, és verjük a habot, amíg langyosra hűl, és elég kemény lesz. Ha esetleg nem főztük volna elég sűrűvé a szirupot, és nem akarna keményedni a hab, akkor tegyük vízgőz felé a tojáshabot, és úgy verjük keménnyé.
  13. Töltsük nyomózsákba, és rácsozzuk be a torta tetejét.
  14. 80°C-on szárítsuk a habot 20 percig, légkeveréses programon.
  15. Ha kihűlt a tészta, a lyukakat töltsük meg baracklekvárral.



Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 2 óra
Sütési idő: 15 + 25 + 20 perc
Sütési hőfok: 180°C és 80°C

8 megjegyzés:

  1. Szép estèt!
    Ennek a süteménynek köze nincs a rákóczi túróshoz!
    Nem azért mert én nem így csinálom, hanem mert talán egy egész kicsit konyítok a szakmàhoz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát ez egy elég semmitmondó hozzászólás így indoklás nélkül.

      Törlés
    2. Pedig ez az eredeti Rákóczi túrós lepény receptje ....csak a mazsola lett kihagyva belőle!

      Törlés
    3. Az a baj hogy csak kicsit konyitasz a szakmahoz. Ne futtasd magad!

      Törlés
  2. Klassz recept, remek videó, pontos leírás. Nagyon finom és szép lett a süti, köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  3. En mar nagyon sokar csinaltam es oszinten valva egyik sem volt maskep max hogy volt benne mazsola. Szerintem isteni. Az elso hozzaszolot nem ertem bar aki benne van a szakmaba azok mar legtobben mu dolgokat hasznalnak ezert nem megyek sose cukrazdaba. En szerintem ez a recept tokeletes

    VálaszTörlés
  4. Szia
    Elkészítettem ugyan a habot máshogy csináltam de a többi a te recepted nagyon finom lett mindig tőled készítek süteményt tortát!Eddig mind sikerült!

    VálaszTörlés