2014. december 20., szombat

Mozart torta



Szülinapra készült. Sajnos nem tudok képet mutatni a szeletről, de így kell elképzelni: tészta, krém, marcipán, nutella, krém, tészta, krém.
Visszajelzések alapján nagyon finom volt!:)
A hozzávalókat 18 cm-es tortához írom, ha a szokásos 26 cm-est csináljátok, akkor duplázzátok meg a mennyiséget!
A piskóta Kiskukta receptje alapján készült. A torta töltelékének ötletét köszönöm Mohának!:)
A díszítéshez én 30 g marcipánból golyókat készítettem, és azokat bevontam csokival.

Hozzávalók (18 cm-es torta):
Tészta:

  • 50 g cukor + 20 g a habba
  • 80 g liszt
  • 10 g kakaó
  • 37 ml tej
  • 37 ml olaj
  • 1 tojás
  • 4 g sütőpor


Krém:

  • 4 tojás
  • 150 g cukor
  • 1 üveg zöld mandula aroma
  • 2 púpozott ek liszt
  • 2 dl tej
  • 100 g vaj



  • marcipán
  • 130 g nutella



Elkészítés:

1.  A tésztához minden hozzávalót készítsünk elő:
  • A lisztet, kakaót és a sütőport keverjük össze. 
  • A tojássárgáját, az olajat, a tejet és a cukrot egy külön tálban keverjük homogénre.
  • Majd adjuk hozzá a kakaós, sütőporos lisztet, és habverővel keverjük csomómentesre.
  • A tojásfehérjét kezdjük el verni, majd adjuk hozzá a cukrot és verjük kemény habbá.
  • Végül a keményre vert tojáshabot forgassuk a tésztához.
  • Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntsük (csak az alján legyen sütőpapír), és a sütő oldalára a tésztát óvatosan húzzuk fel (kb 1 cm-t). 
  • Előmelegített sütőben, 175°C-on süssük kb 30 percig. (TŰPRÓBA!)
2.  Míg sül a tészta, készítsük el a krémet:
  • A tojást, a cukrot, az aromát, a lisztet és a tejet keverjük csomómentesre, és állandó kevergetés mellett sűrűsítsük be.
  • Ha langyosra hűlt, adjuk hozzá a puha vajat, és hűtsük le teljesen.
3.  A marcipánt nyújtsuk 18 cm átmérőjű körré.
4.  A tésztát vágjuk ketté, és az alsó lapot vékonyan kenjük meg a krémmel, majd helyezzük rá a marcipánt, és kenjük meg olvasztott nutellával.
5.  Hogy megfagyjon a nutella, tegyük be a hűtőbe kb félórára.
6.  A hűtőből kivett tésztát kenjük meg krémmel.
7.  Majd helyezzük rá a tortalapot, és a tetejét illetve az oldalát is vonjuk be a maradék krémmel.
8.  Olvasztott csokival díszíthetjük. 


Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2-2,5 óra
Sütési idő: kb 30 perc
Sütési hőfok: 175°C

Jó étvágyat hozzá!

2 megjegyzés: