2016. január 21., csütörtök

Karamellás-fehér csokoládés mousse torta - Sütés mentes





Nagyon szeretem ezt a fajta keksztortát, mindig nagy sikert aratok itthon vele. 
Most egy újabb változatot hoztam nektek:)



Hozzávalók (26 cm):
Kekszalap:

  • 315 g darált háztartási keksz
  • 3 ek kakaó
  • 1,5 dl tej
  • 70 g cukor
  • 135 g vaj


Mogyorós karamell:

  • 250 g cukor
  • 2 dl habtejszín
  • 110 g sós mogyoró


Csokoládé réteg:

  • 100 g tejcsokoládé
  • 0,5 dl habtejszín


Fehér csokoládés mousse:

  • 180 g fehér csokoládé
  • 3 tojássárgája
  • 70 g cukor
  • 4 dl habtejszín
  • 10 g zselatin


Csokoládé réteg:

  • 200 g tejcsokoládé
  • 50 g étcsokoládé
  • 2 dl habtejszín
  • 50 g vaj

Csokoládé rózsa:
  • 100 g étcsokoládé
  • 5 ek habtejszín
Elkészítés:

  1. A tésztához a vajat, a tejet és a cukrot melegítsük addig, míg homogénre olvad. 
  2. A tűzről levéve adjuk hozzá a kakaós darált kekszet, majd kavarjuk össze.
  3. A tortaformát béleljük ki vele úgy, hogy legyen pereme is, majd tegyük be a hűtőbe, amíg elkészül a karamell.
  4. A karamellhez a cukrot karamellizáljuk meg, majd öntsük hozzá a felforralt tejszínt, és a megkeményedett karamell darabokat olvasszuk el benne. (Ha nagyon kemény lenne, akkor öntsetek még hozzá tejszínt, és lazulni, hígulni fog!)
  5. A tűzről levéve keverjük hozzá a mogyorót és simítsuk a kekszalap tetejére, majd tegyük vissza a hűtőbe.
  6. A csokoládé réteghez a csokoládét tördeljük apró darabokra, öntsük rá a forró tejszínt, és kavarjuk homogénre.
  7. Öntsük a karamellrétegre, majd tegyük vissza a hűtőbe.
  8. fehér csokoládés moussehoz a csokoládét olvasszuk meg vízgőz felett.
  9. A tojássárgáját a cukorral kavarjuk habosra, majd adjuk hozzá az olvasztott csokoládét.
  10. 0,5 dl habtejszínt melegítsük langyosra, adjuk hozzá a zselatint, és olvasszuk el benne, majd adjuk a tojásos keverékhez. (Ha összecsomósodna, nyugodtan botmixerrel törjük össze.)
  11. A maradék habtejszínt verjük kemény habbá, és forgassuk a keverékhez.
  12. Majd öntsük a csokoládé rétegre, és tegyük hűtőbe minimum 2 órára.
  13. A csokoládé réteghez a csokoládét tördeljük apró darabokra, öntsük rá az olvasztott vajat, valamint a forró tejszínt, és kavarjuk homogénre.
  14. Majd öntsük a megdermedt mousse tetejére.
  15. Tegyük egy éjszakára hűtőbe.
  16. Másnap óvatosan vágjuk körbe, és távolítsuk el a tortakarikát.
  17. A csokoládé rózsákhoz a csokoládéhoz adjuk hozzá a forró tejszínt, és kavarjuk csomómentesre.
  18. Töltsük habzsákba, majd hagyjuk, hogy langyosra hűljön a krém.
  19. Végül díszítsük körbe a tortát.

Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2,5 óra + hűtés

Jó étvágyat hozzá!:)

44 megjegyzés:

  1. Minden egyes réteg szenzációs! Nagyon ügyi vagy :)

    VálaszTörlés
  2. Szia! Milyen feher csoki hasznalatat ajanlod? Ugyanis nem mindegyik olvad a vizfurdon, van hogy becsomosodik. Tej- es etcsokival nem jartam meg igy! Koszi: Aniko

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Anikó!
      Ezt pont Bociból csináltam, de legtöbbször a Tescoban kapható arany csomagolású Ryelands márkájút használom.
      Szandi

      Törlés
  3. Szia! A cukros tojássárgához adtam az olvasztott fehér csokoládét.Az egészből egy kemény gombóc lett (talán túl hideg volt a tojás). A langyos zselatin egy kicsit segített rajta, de esélyem sincs a tejszínhaboz keverni!!
    Era

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Era!
      Esetleg még próbáld meg botmixerrel összetörni, és úgy hozzáadni a habtejszínt.
      Lehet túl meleg volt a csoki, a tojás meg nagyon hideg, és emiatt egyből megkeményedett.
      Szandi

      Törlés
  4. Nagyon szép és gusztusos torta,de sajnos a mellékelt recept nem igazán segít bennünket az elkészítésében. Szóról szóra követtük a leírást, mégis sok akadállyal találkoztunk az elkészítés során,pedig nem vagyunk kezdők. Idő és pénz pocséklás.Sajnáljuk!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült!
      Pedig így csináltam mindent. De megpróbálom minél hamarabb felvenni videóra az elkészítését.

      Törlés
    2. Egyébként melyik része nem sikerült?

      Törlés
  5. Picit vitatkoznék az előttem szólóval, a hétvégén én is megcsináltam ezt a finomságot, a leírt recept szerint haladtam és fantasztikus lett a végeredmény, köszi Szandi! :) Nagyon tudom ajánlani, csupa-csupa elismerést kaptam érte!:) Zsófi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy ennyire ízlett, és köszönöm szépen Zsófi, hogy megosztottad velünk!!:)

      Törlés
  6. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  7. Szia Szandi!
    Azt szeretném kérdezni,hogy bármilyen vajat tehetek a sütibe? Pl lehet sima vaj,meg sütéshez való is?A hétvégén próbálkoznék az elkészítésével....majd meglátjuk mit sikerül összehoznom :)
    Köszönöm előre is!

    Szép napot!

    Edike :)

    VálaszTörlés
  8. Szia! Habtejszínből milyet használsz? :)

    VálaszTörlés
  9. Szia Szandi!
    Mi van akkor, ha nem tudom egy éjszakára a hűtőbe tenni, mert még aznap kell?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Mónika!
      Sajnos ennek kell egy éjszaka.

      Törlés
    2. Szia!
      A helyzet az, hogy nem vártuk ki az éjszakát, mivel tegnap volt anyukám születésnapja. A karamell egy kicsit folyt még, de teljesen jól tudtuk szeletelni és nagy sikere volt, mert isteni finom! :)

      Törlés
    3. Szia!
      Nagyon örülök, hogy ízlett!:) Boldog születésnapot anyukádnak utólag is:)

      Törlés
  10. Szia Szandi. Csodás ez a recept. Az imént csináltam meg. Viszont sajnos az elején nem tudom hol volt az eszem de sajnos az első lépest kihagytam és hidegen,összmelegítés nélkül adtam a vajat és a cukrot a kekszdarához. :(
    Össze fog állni így vajon egy éjszaka alatt a kekszes alap? Köszi a választ! Andi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Andi! Szerintem a vaj miatt össze fogja fogni, majd írd meg az eredményt:)
      És örülök, hogy tetszik a recept!:) Szandi

      Törlés
    2. Sajnos ahogy vágjuk esik szét a kekszes alap. :D Viszont ez nem számít,ami lemálik, azt a süti szelet mellé halmozzuk. Nagyon-nagyon finom lett. :) Legközelebb pedig figyelmesebb leszek. :) Köszi a receptet! Szép napot. Andi

      Törlés
    3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  11. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  12. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  13. Szia, nem káros a nyers tojás, csak ettől félek

    VálaszTörlés
  14. Szia Szandi!
    Én tegnap készítettem el, ma felvágtuk, es nagyon jól néz ki..
    Köszönöm a receptet, egy kis probléma volt, hogy nagyon tömény a sok csoki miatt:)

    VálaszTörlés
  15. Szia! Gyerkőcöknek készíteném, van esetleg vmi tipped, mivel válthatnám ki a mogyorós réteget? Köszönöm a választ 😊

    VálaszTörlés
  16. Én a múlt héten kaptam ajándékba ezt a tortát. 2 napig, mindent pontosan betartva készítette el a fiam, mégis nem lehetett normális szeletet vágni, folyt az egész. Amúgy nagyon finom volt ízre, csak hát a kinézete….. Tudnál ötletet adni? Mi lehetett a gond? Köszönöm!

    VálaszTörlés
  17. Szia!
    most készülök először mousse tortát készíteni. sajnos, sehol nem találok 28-as tortához arányokat. Tudsz ebben segíteni? fehércsoki mousse-t szeretnék, 1 rész piskóta + dupla mousse. Esetleg duplázzam az itt megadott mennyiségeket?
    Köszönöm előre is: Eszter

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      1,2-vel érdemes megszorozni. Dupla adaggal nagyon magas lenne.

      Törlés
  18. Sziasztok!
    Feleségemtől ma kaptam szülinapi tortaként. Finom nagyon, de még úgy is elég édes hogy nem tejcsokoládéval, hanem étcsokoládéval (Boci) készült és nincs benne csak egy evőkanál cukor. Keserűbb csokival kellen megpróbálni. A karamell 1 napig állt a rajta lévő csokiréteggel, mégis szeleteléskor kifolyt belőle - pedig a hozzávalók mennyisége be lett tartva! Azt ajánlottam, legközelebb karamell réteg helyett fagyasztott erdei gyümölcs réteg legyen benne (habfixálóval vagy zselatinnal keményítve), mogyoró helyett pedig málna vagy áfonya, ami ellensúlyozza a csokit. Kipróbáljuk a napokban ha ez elfogy, mert most itt van a liter habtejszínből még 500 ml. Ui.: fehércsokiból is jól mutatnak a rózsák.

    Üdv., István

    VálaszTörlés
  19. Én már másodszor készítettem el. Igaz hogy kalóriabomba, de isteni finom, és husss egy szem sem marad belőle, mire hármat számolok! Gratulálok a recepthez!

    VálaszTörlés
  20. SZia
    Nagyon jól néz ki! Szeretném megcsinálni, de meg tudnád mondani, hogy milyen magas lett neked? Kb hány cm?
    Előre is köszi! :)

    VálaszTörlés
  21. Sziasztok, én már 2x elkészítettem, mindenkinek nagyon ízlett, és most fogom harmadjára is. Kalória bomba az biztos, de elfogy, talán még kevés is lesz. Köszi a receptet. :-)

    VálaszTörlés
  22. Kedves Szandi, nagyon köszi a receptet. Ma végre elkészítettem, igaz kis formában és feleztem a mennyiséget. Én csöppet sem vagyok egy cukrász mester soha életemben nem csináltam ilyesmit, de annyira tetszett a recept és könnyűnek tűnt, hogy úgy gondoltam, ha nem áll össze rendesen, akkor se vész kárba semmi mert kanalazva is finom lesz. A karamellel volt csak kicsi nehézségem, mert összegumosodott, de aztán még melegítettem és utána tészta szűrőn keresztül folyattam rá a tortára és így tökéletes lett, mire a mousset elkészítettem, addigra már jól meg is dermedt. Alig várom, hogy holnap legyen, nagyon kíváncsi vagyok a végeredényre. Párom igazi Gombócartúr úgyhogy imádni fogja. :)

    VálaszTörlés
  23. Kedves Szandi! Több tortádat készítettem már el, és végre itt olyan recepteket találok, amik tökéletesen működnek is. Köszönöm! Erről a receptről: A fehér csokis rész hozzávalóinál 4 dl tejszínt írsz, viszont a leírásban 0,5 l van, sőt, még valami maradékról is van szó, amiből habot kell verni. Segítenél ebben? Köszi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hopp, bocsánat, most látom, hogy 0,5 dl és nem 0,5 l.

      Törlés
  24. Szia! Én sajnos most csalódott kommentelő leszek. A tortakészítésem már az első lépésnél romokba próbált dőlni, mikor is annyi folyadék jutott a kekszmennyiségre, hogy az tocsogott, mint egy főzelék. Jó, gondoltam rossz kekszet választottam, nehéz kezdés után erős fellendüléssel folytatom a műveletet, liszttel feljavítottam, és gyúrhatóvá tettem. Meglepetésemre a karamell nagyon jól sikerült, de a fehércsokis massza úgy összeállt gombóccá, hogy se szétkeverni, se turmixolni, se semmit. Egy óra mixelésbe került, hogy úgy-ahogy szétkevertem, de nem úgy nézett ki, mint ami meg fog szilrádulni valaha is. Beraktam a hűtőbe 1 napra, másnap rákerült a többi réteg is, de szétvégásnál szana széjjel folyik szegénykém. Elég sok pénzt kidobtam az ablakon, ráadásul párom 30. születésnapjára terveztem megsütni, de nem sikerült. Kissé szomorú lettem. Ettől függetlenül ügyes vagy, és jó nézni, amit csinálsz!

    VálaszTörlés
  25. Nos, elkészült. Kicsit félve fogtam neki, mert elég sok sikertelen próbálkozásról írtak fentebb.
    Meg kell, hogy mondjam, tökéletes lett. Még a fehér csokis mumus rész is, amit még turmixolni sem kellett, igaz, figyeltem arra, hogy a tojás ne legyen hideg, és a több részletben beleöntött olvasztott csoki se legyen csak éppen langyos. Egyébként Szandi valahol fent írt javaslatára Boci fehér csokit használtam, mert én is jártam már úgy, hogy nem olvadt meg a választott fehér, csak kikristályosodott.
    Annyit tennék még hozzá, hogy a karamell részt nem árt dermeszteni néhány órát, mielőtt rákerülne bármi is.
    Köszönöm, ez megint egy jól működő recept.

    VálaszTörlés
  26. Pár éve már megcsináltam egyszer ezt a tortát. Nagyon finon lett! Akkor szétfolyt a mogyorós-karamell réteg. Most szeretném újra elkészíteni. Szandi, tudnál tanácsot adni, hogy mire ügyeljek? Miért folyhatott szét? A hűtéssel nem volt gond... Köszönöm.

    VálaszTörlés
  27. Szia! A karamelles réteg hozzávalóiból hiányzik a vaj, mert a vaj nélkül nem lesz krémes :(

    VálaszTörlés
  28. Létezik, hogy azért nem sikerül a karamell, mert laktózmentes hulala tejszínnel csináltam? :( csak az volt a boltban :'(

    VálaszTörlés
  29. Nagyon finom lett! Köszönöm szépen a receptet.Ma újra elkészítem. 🙂

    VálaszTörlés