2017. december 20., szerda

Mákos narancsos mousse torta




Nagyon egyszerű, gyorsan elkészül, és isteni finom:)


Hozzávalók (24 cm):
Mákos alap:

  • 3 tojás
  • 80 g vaj
  • 150 g mák
  • 50 g liszt
  • 100 g cukor


Narancsos mousse:

  • 2 tojássárgája
  • 100 g fehér csokoládé
  • 7 dl habtejszín
  • 200 g cukor
  • 2,5 dl narancslé
  • 15 g zselatin


Narancs zselé:

  • 2 dl narancslé
  • 7 g zselatin



Elkészítés:
  1. A tojássárgáját az olvasztott vajjal kavarjuk össze.
  2. Adjuk hozzá a mákot, valamint a lisztet.
  3. A tojásfehérjét a cukorral verjük kemény habbá.
  4. Majd két részletben adjuk hozzá a mákos keverékhez, és óvatosan forgassuk össze.
  5. Öntsük sütőpapírral bélelt tortaformába.
  6. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 20 percig.
  7. A kockára tört fehér csokoládéra öntsük rá az 1 dl felforralt habtejszínt, valamint adjuk hozzá a tojássárgáját, és kavarjuk össze. Ha nem akartok nyers tojást enni, hagyjátok ki nyugodtan.
  8. A forró narancslében olvasszuk fel a zselatint, majd öntsük a krémhez.
  9. A 6 dl habtejszínt a cukorral verjük kemény habbá.
  10. Majd forgassuk a csokoládés krémhez.
  11. Öntsük a tésztára, és tegyük hűtőbe minimum 3 órára.
  12. A forró narancslében olvasszuk fel a zselatint, és hagyjuk langyosra hűlni, majd óvatosan öntsük a krém tetejére. Ne öntsétek rá forrón, mert akkor úgy jártok mint én, hogy kicsit feloldja a krémet.
  13. Majd tegyük egy éjszakára a hűtőbe.
  14. Másnap óvatosan vágjuk körbe, és vegyük le róla a tortakarikát.
  15. Ízlés szerint díszíthetjük mákkal.


Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1,5 óra + hűtés
Sütési idő: 20 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!:)

12 megjegyzés:

  1. Kedves Szandi! A 9.pontnál azt írod, hogy a habtejszint a cukorral verjük habbá, de a hozzávalóknál nem szerepel a cukor. Mennyi cukor kell hozzá?
    Köszönettel, Zsuzsa

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsa!
      Valoban kifelejtettem, koszonom, hogy szoltal, mar javitottam is:)
      Szandi

      Törlés
  2. Szia! Megkérdezehtem milyen narancslevet használtál? Lehet szénsavas?

    VálaszTörlés
  3. Én az aldiban kapható 100%ost használtam de leközelebb csak igazi facsart naranccsal fogom mert ugy biztos finomabb és narancshélyat is rakok majd bele mert inkább fehércsoki íze volt mint narancs.
    Egyébként nagyon finom és gyorsan elfogyott
    Én arra lennék kíváncsi h milyen tejszínt kell használni? Mindenképp állatit de milyen márka?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én frissen facsartam bele narancslét, meg egy fél citromlét is. Lehet, hogy egy kis reszelt héjj is tovább dob az ízén. Én mindig Cserpes tejszínt használok, azt legalább rendesen fel lehet verni habnak.

      Törlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. Szia a mákot lehet mással helyettesíteni?

    VálaszTörlés
  6. Szia.
    A tészta milyen lesz sütés után?Mert az enyém kicsit mintha kemény lett volna miután kihűlt. :)

    VálaszTörlés
  7. Szia Szandi,
    A mákot darálva teszed bele?

    VálaszTörlés
  8. Férjemmel tegnap megcsináltuk, isteni lett, köszönjük, szuper recept! ☺☺☺☺

    VálaszTörlés
  9. Szia Szandi! Böngészgetéseim alatt még nem botlottam beléd és ezúton szeretnék gratulálni a tortáidhoz! Csodásak! Néhányat magam is bátorkodom majd elkészíteni.

    Ha már erre vetett az utam, és épp a mákos narancsos torta készítését néztem- de ahogy elnézem sok tortád alapja a mk- az lenne a kérdésem, hogy amákot egészben teszed a piskótába vagy ledarálod és úgy?
    Nekem azért lene fontos erre a válasz, mert inkább egészben kapható a mák és attól félek, hogy nem lesz e túl intenzív, ha daráláskor "kiszabadulnak" az ízek.

    A válaszodat előre is köszönöm! És sok sikert a további mesés alkotásban! :)

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm a receptet! Egy variációt csináltam meg belőle, mert a nyakamon maradt 12 citrom. A tészta tökéletes lett, még soha nem csináltam mákból. Lisztet manduklalisztel helyettesítettem, cukrot eritrittel. Mousse- nél lemon curd- ból indulam ki. 12 citrom levére és reszelt héjára hat egész tojást vettem. Cukor elvileg 480g lenne, de azt ízlés szerint adagoltam, mert nem akartam túl édesre. Az egészet felfőztem,miközben robotgéppel kevertem, valahogy nem örültem volna az édes tojásrántottának.. :P Amikor besűrűsödött és kihűlt, utána adtam hozzá a tejszínt. Nagyon jó ez a blog! Gratulálok hozzá!

    VálaszTörlés