2015. augusztus 26., szerda

Somlói revolúció



Idén ezt a tortát a 21. születésnapomra készítettem!
Egy-kettőre elfogyott!:)


Hozzávalók (24 cm):
Diógrillázs:

  • 200 g darált dió
  • 100 g cukor


Tészta:

  • 145 g tojásfehérje
  • 60 g tojássárgája
  • 50 g cukor
  • 20 g liszt
  • 110 g diógrillázs


Étcsokoládé mousse:

  • 170 g étcsokoládé
  • 50 g tojássárgája
  • 80 g cukor
  • 5 g zselatin
  • 3,5 dl habtejszín


Narancszselé:

  • 2 dl narancslé (100%-os narancslevet használtam)
  • 50 g cukor
  • 10 g zselatin


Fehér csokoládé mousse:

  • 200 g fehér csokoládé
  • 55 g tojássárgája
  • 80 g cukor
  • 2 teáskanál vanília aroma
  • 4,5 dl habtejszín
  • 5 g zselatin


Csokikrém:

  • 100 g tejcsokoládé
  • 10 g vaj
  • 1 dl habtejszín
  • 5 g zselatin
  • 2 ek víz



  • baracklekvár


Elkészítés:

  1. A diógrillázshoz a cukrot karamellizáljuk meg, majd kavarjuk hozzá a darált diót.
  2. A tésztához a tojássárgáját a cukorral kavarjuk habosra, majd kanalazzuk hozzá a grillázsos lisztet.
  3. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, és óvatosan forgassuk össze.
  4. Öntsük a tortaformába, és szórjuk meg a tetejét grillázzsal.
  5. Előmelegített sütőben, 175°C-on süssük 25 percig.
  6. Az étcsokoládé moussehoz az étcsokoládét vízgőz felett olvasszuk meg.
  7. A tojássárgáját a cukorral kavarjuk habosra, majd kavarjuk össze a csokoládéval.
  8. 1 dl tejszínt melegítsünk forráspontig, majd olvasszuk el benne a zselatint, és kavarjuk össze a tojásos  csokoládéval.
  9. A maradék 2,5 dl tejszínt verjük kemény habbá, és forgassuk a csokoládés masszához.
  10. Öntsük a kihűlt tésztára, és tegyük hűtőbe 2 órára.
  11. A narancszseléhez a narancslevet a cukorral főzzük pár percig, majd adjuk hozzá a zselatint és kavarjuk csomómentesre.
  12. Hűtsük langyosra, majd kanalazzuk a torta tetejére. 
  13. Ismét tegyük hűtőbe 1-2 órára.
  14. A fehér csokoládé moussehoz a csokoládét vízgőz felett olvasszuk meg.
  15. A tojássárgáját a cukorral és a vanília aromával kavarjuk habosra, majd kavarjuk össze a csokoládéval.
  16. 1 dl tejszínt melegítsünk forráspontig, majd olvasszuk el benne a zselatint, és kavarjuk össze a tojásos  csokoládéval.
  17. A maradék 3,5 dl tejszínt verjük kemény habbá, és forgassuk a csokoládés masszához.
  18. Öntsük a zselé tetejére, és tegyük 2 órára a hűtőbe.
  19. A csokoládékrémhez vízgőz felett a csokoládét vajjal olvasszuk össze, majd kavarjuk hozzá a tejszínt.
  20. A zselatint a vízzel kavarjuk össze, és melegítsük addig, amíg épp elolvad, majd kavarjuk a csokoládéhoz.
  21. Öntsük a krém tetejére és tegyük a hűtőbe egy éjszakára.
  22. Másnap vegyük le a tortakarikát.
  23. A piskótát kívülről kenjük meg baracklekvárral, és szórjuk meg az oldalát - a narancszseléig - diógrillázzsal.
  24. Díszíthetjük fehér csokoládé háromszöggel is.


Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 3 óra + hűtés
Sütési idő: 25 perc
Sütési hőfok: 175°C

Jó étvágyat hozzá!:)

18 megjegyzés:

  1. Nagyon tuti!, Képzeld én is dióssal kísérletezek most, bár az nem ilyen szép. Alapvetően nem szeretem a darált diót (csak egészben, nyersen - fura vagyok, mi?), de annyit ettem ebből a fajta diós tésztából, amit itt leírtál, hogy rosszul is lettem tőle :P Csak annyi különbséggel, hogy én gluténmentes liszttel készítettem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na és hogy-hogy nem szereted daráltan?:D
      Kíváncsi vagyok a tortádra :P

      Törlés
    2. Hát én is, egy lánybúcsúra fog készülni egy félmeztelen pasitest glutémentesen :D

      Törlés
    3. Húhaaa, remélem fent lesz a blogon :P

      Törlés
  2. Jaaaj, és boldog szülinapot utólag is ;)

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Olyan kérdésem lenne, hogy a tojások nem grammban kb hány darabot jelentenek? :) Meg szeretném csinálni a tortát a páromnak (imádja a somlóit alapból), de itt valahogy elakadtam :) Köszönöm a segítségedet! :) Judit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Judit!
      50-55 g tojássárgája kb 3 tojás, de érdemes közben mérni, hogy be tudd tartani a mennyiségeket:)
      Szandi

      Törlés
    2. Köszönöm a válaszodat :) megpróbálkozok majd vele vhogy :)

      Törlés
    3. Szívesen!:) Majd számolj be róla, hogy hogy sikerült!:)

      Törlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  5. Szia! Már a többi tortádnál is megfogalmazódott bennem a kérdés, hogy a torta felvágásánál van vmi külön technikád, hogy ilyen szép marad a szelet oldala? (forró vízbe mártott kés esetleg?) Köszi előre is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia:)
      Úgy szoktam csinálni, hogy középen beleszúrom, és függőlegesen vágom, nem viszem le az aljára a kést csak a legvégén, és így nem mosódnak el annyira a réteget. (Plusz utána késsen átmegyek a szélén, hogy a felesleget leszedjem :D )
      Szandi:)

      Törlés
  6. Szia, azt szeretném kérdezni, ha 28-29 cm-es tortaformában szeretném megcsinálni ezt a tortát, mivel kell felszoroznom az alapmennyiséget, hogy ne legyen túl lapos a tortám? Előre is köszönöm a válaszod

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszönöm a gyors válaszod, további szép napot :)

      Törlés
  7. Szia! A liszthez a grillázst is lisztszerüre kell aprítani?

    VálaszTörlés