2011. augusztus 31., szerda

Kürtőskalács



Egy kicsit nehézkes az elkészítése, de szerintem megéri, tökéletes ízvilág, úgy készíted el, ahogy csak neked ízlik, és tudod, hogy ez tényleg friss! :)

Hozzávalók:
  • 750 g liszt
  • 2 tojás
  • 100 g olvasztott vaj
  • 1 dl tej
  • 30 g élesztő
  • 4 ek cukor
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 1 ek vaníliaaroma
  • csipet só
  • cukor
  • darált dió
Elkészítés:

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, majd a hozzávalókkal összegyúrjuk, addig kelesztjük, míg kétszeresére nő.
  2. Ezután kinyújtjuk kb. fél cm vastagra, és csíkokra szaggatjuk.
  3. A formákat (én WC papírgurigát használtam) lekenjük olajjal (ez azért fontos, hogy a végén lejöjjön a kalács róla), majd a csíkokat feltekerjük rá. Fontos, hogy picit mindig rátekerjünk az előző sávra, hogy ne legyen rés a kalácson.
  4. Cukros darált dióba/kakaóba/vaníliás cukorba forgatjuk, (aki szeretné, hogy szép piros legyen, az tojással kenje le a beleforgatás előtt) és egy tepsiben felállítva 200 fokon megsütjük. kb 20 percig
  5. Egy kicsit várjunk, hogy hűljenek, hogy le tudjuk szépen húzni a formákról.
  6. Frissen fogyasszuk. :P

Nehézség: közepes
Sütési hőfok: 200°C
Sütési idő: 20 perc

NE adjátok fel semmiképp sem! Megéri :))

Jó étvágyat hozzá:)

4 megjegyzés:

  1. Ezt egyszer ki kell próbálnom ! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem ízleni fog!:)
      Nálunk sajnos ez idén kimaradt, de majd jövőre!:)
      Főleg frissen finom, másnap én betettem a mikróba és máris meleg és puha lett.:)

      Törlés
  2. Szia! Régóta gondolkozom azon, kürtőskalács forma híján, mire tudnám feltekerni a tésztát, mert nagyon szeretem a kürtős kalácsot, de ez eszembe sem jutott. Becsomagolod valamibe a wcpapír gurigákat? Alufólia esetleg? Vagy csak simán rátekered? Nem gyullad ki a papír a sütőben?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Alufóliába tekerd be, én sörösdobozzal szoktam csinálni! De először én csak cukorba forgatom és úgy sütöm,majd a meg olvadt cukorba forgatom a diót. Szerintem a dió megég(megpirul) ha vele együtt sütöd...

      Törlés