2012. december 9., vasárnap

Mézeskalács házikó


Na elkezdődött nálunk is a karácsonyi láz. Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én nagyon élvezem. :) Bár még ajándékok vásárolni nem voltam, de sütögetni végre volt időm. :P
Nagyon hosszú idő volt mire elkészült ez a kis házikó. Ráadásul kicsit szerencsétlenül is járt.. na de kezdjük az elején.

Valamelyik este, egyik kedves blogolvasó mesélte, hogy a hétvégén házikót fog készíteni, és én nagyon nagy kedvet kaptam hozzá, így csütörtök este be is gyúrtam a tésztát.

Pénteken 4 órától egészen 10 óráig kiszabtam a sablont először papírra, majd kartonra és végül kivágtam a sütiből is. Aztán 8 perc alatt készre sütöttem. És végül díszítettem. Nagyon élveztem minden percét.
Vasárnap jött a neheze, az összerakás.. Őszinte leszek, én ideges lettem.. mert nem sikerült először. Anya segítségét kértem, de mindig eldőlt. Majd anya kitalálta, hogy rakjuk össze egyszerre az alját, és várjuk meg, míg megszárad, és utána tegyük rá a tetőt. Legvégül pedig a cuki kis kémény került fel rá.

Na a baleset pedig úgy történt, hogy le tettem a nappali közepére egy tálcán, mert a konyhában már nem fértünk (nagy a konyhánk, de épp ebédhez készültünk) és mivel nekem sietnem kellett tablófotózásra, így elfelejtettem elrakni onnan... Sajnos anyáék sem tették el onnan, így apa este (míg én odavoltam) ahogy elsétált mellette véletlenül felrúgta.. És összetört.. Anya mesélésére hivatkozva nagyon megijedt, hogy most mit csináljanak, ha én meglátom akkor ott sírás lesz a vége... :D
Így apa ötletére összeragasztották a megmaradt tojásfehérjével.
Mikor hazaértem nem hittem el nekik, hogy tényleg összetört, mert mindig szoktak velem viccelődni. Ám mikor végre megérkeztem és megláttam, hogy nem vicceltek..azt hittem, hogy szívinfarktust kapok... Azt kell mondjam, hogy megharagudtam, de rá kellett jöjjek, hogy felesleges, hiszen a házikó még mindig áll és szép. A masszív tulajdonságát pedig bebizonyította. :D Szerencsére anyáék profi munkát végeztek, így alig vehető észre, a képen ezért sem látszik. (Hál'istennek!)
Szóval ez lenne a története életem első (de nem utolsó) házikójának.

Méretei:

Az oldalfal (ebből kettő kell): 19 cm széles és 12 cm magas. (ahol van az ajtó és 2 ablak, a túloldalon is van 2 ablak)
A homlokzat(ebből is kettő kell) : 20 cm magas, 12 cm-ig egyenes, majd egyenletesen dől. A szélessége pedig 17 cm.(aminek tipikus házikó képe van, ahol csak 1 ablak van)
A tető: 22 cm széles és 13,5 cm magas.
A kémény méreteit nem tudom sajnos megadni, mert nem mértem le, hanem csak találomra csináltam. De 4 részből áll: 1 kicsi, 1 magas, és 2 aminek a hajlásszöge 45°.Remélem sikerül kivenni, hogy hogy kell.:) Mielőtt kivágnátok a tésztát, a sablont mindenképpen ellenőrizzétek le, hogy jól néz-e ki, és nem lesz-e túl nagy!Hozzávalók:
Tészta:

 • 100g margarin
 • 120 g cukor
 • 250 g méz
 • 24 g sütőpor
 • 500 g liszt
 • 7 g mézeskalács fűszerkeverék
 • 2 tojás
Díszítés,ragasztás:
 • 2 tojásfehérje
 • 380 g porcukor


Elkészítés:
 1. Olvasszuk fel egy lábasban a margarint,a mézet és a cukrot, majd hagyjuk kihűlni.
 2. A lisztet, a sütőport és a fűszerkeveréket keverjük össze egy tálban.
 3. A kihűlt mézes masszában keverjük el a tojásokat.
 4. Majd dolgozzuk össze a lisztes keverékkel.
 5. 1-2 órára tegyük be a hűtőbe. (Én majdnem 1 napot tartottam a hűtőben)
 6. Nyújtsuk ki a tésztát 2-3 mm-re, majd egy pizzavágóval vágjuk körbe a sablont, egy késsel pedig az ajtót illetve az ablakokat.
 7. 7-8-9 perc alatt 200°C-on süssük aranybarnára.
 8. Kezdjük el felverni a tojásfehérjét, és hozzáadagolva a porcukrot verjük addig, míg a máz kifényesedik. 
 9. Ha kihűlt a tészta díszítsük ki ízlés szerint. (A mázat, amit nem használunk takarjuk le egy nedves kendővel!) Gyorsan kell vele bánni, mert gyorsan köt!
 10. Egy éjszakát hagyjuk pihenni, hogy 100%-osan megkeményedjen.
 11. Másnap az alapokat ragasszuk össze a cukormázzal, mindenképpen egyszerre kell, másképp összedől.
 12. Hagyjuk száradni kb 1 órán át, majd a tetőt is ragasszuk fel.
 13. Majd jöhet a kémény, legvégül pedig a "foltozás".
 14. Én a végén a tetejét megszórtam porcukorral, hogy úgy nézzen ki, mintha rá esett volna a hó. (Tulajdonképpen esett rá rendesen, mert szépen kivittem a hóesésben, hogy le tudjam fotózni. :D)
Jó tanács: ha teszel bele sütőport, akkor ne nyújtsd nagyon vastagra, mert eldeformálódhat. Tulajdonképpen én azt olvastam, hogy nem szabad beletenni, de akkor nekem már be volt gyúrva a tészta, tehát nem tehettem már semmit sem. Viszont szerencsére az én tésztám megtartotta a méreteit. Ha mégis deformálódna, akkor egy éles késsel igazíthatunk rajta. 
Azért kerül bele ennyi cukor, hogy masszív legyen, és gyorsan száradjon, ennélfogva a díszítés nehezebb lesz!

Elkészítési idő: több nap
Sütési idő: 7-8-9 perc
Sütési hőfok: 200°C
Nehézség: közepes/nehéz

Jó sütögetést!:)

2 megjegyzés:

 1. Szandi, gyönyörű lett a házikód !!! Másnak nem hogy elsőre, többedszerre sem sikerül ilyen helyes kis "mézeslakot" sütni :)
  A történeten jót derültem - gondolom, te először nem annyira ;)
  Tényleg semmi nem látszik a képen.
  Minden jó, ha a vége jó ! :)))
  További örömteli karácsonyi készülődést/sütögetést kívánok neked ! ☀ ‿ ☀


  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon szépen köszönöm, örülök, hogy tetszik!!:)
   Ó ez nagyon jól esik,köszönöm.:)) Remélem jövőre még szebb lesz!:))
   Örülök,hogy tetszett. :D Most már én is csak nevetek rajta. :D
   Bizony,az a lényeg!:)
   Nagyon szépen köszönöm,én is kellemes sütögetést,készülődést kívánok!!:)))

   Törlés