2015. november 22., vasárnap

Kávés mousse torta



Nagyon szeretjük a mousse tortát, és igyekeztem valami különlegeset kitalálni, így megalkottam ezt a kávés tortát!:) 

Hozzávalók (22 cm):
Brownie:
  • 75 g tej/étcsokoládé
  • 80 g vaj
  • 165 g cukor
  • 2 tojás
  • 60 g liszt
  • 20 g kakaó (keserű)

Kávés mousse:

  • 80 ml kávé
  • 100 g tejcsokoládé
  • 75 g fehér csokoládé
  • 3 tojássárgája
  • 70 g cukor
  • 4 dl habtejszín
  • 10 g zselatin


Kávé zselé (1):

  • 160 ml kávé
  • 130 g sűrített tej
  • 8 g zselatin


Fehér csokoládé mousse:

  • 175 g fehér csokoládé
  • 3 tojássárgája
  • 70 g cukor
  • 4 dl habtejszín
  • 10 g zselatin


Kávés zselé (2):

  • 160 ml kávé
  • 2 ek cukor
  • 10 g sűrített tej
  • 3 db lapzselatin


Elkészítés:
  1. A browniehoz gőz fölött a vajat és a csokit olvasszuk meg.
  2. A tojásokat és a cukrot habverővel verjük fehéredésig.
  3. Adjuk hozzá a lisztet és a kakaót, majd kavarjuk jól el.
  4. Végül adjuk hozzá az olvasztott csokit.
  5. Öntsük a tésztát a tortaformába, majd előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 20 percig.
  6. Ha kihűlt a tészta, tegyük vissza rá a tortakarikát. (Ha szükséges vágjuk le a szélét, hogy egyenes legyen a tészta.)
  7. A kávés moussehoz a kétfajta csokoládét olvasszuk meg vízgőz felett.
  8. A tojássárgáját a cukorral kavarjuk habosra, majd adjuk hozzá a kávét, és az olvasztott csokoládét.
  9. 0,5 dl habtejszínt melegítsük langyosra, adjuk hozzá a zselatint, és olvasszuk el benne, majd adjuk a tojásos keverékhez.
  10. A maradék habtejszínt verjük kemény habbá, és forgassuk a keverékhez.
  11. Öntsük a krémet a tésztára, és tegyük hűtőbe minimum 2 órára.
  12. A kávés zseléhez (1) 80 ml kávét és a sűrített tejet keverjük össze.
  13. A másik 80 ml meleg kávéhoz adjuk hozzá a zselatint, és olvasszuk össze, majd adjuk a sűrített tejes kávéhoz.
  14. Ezt a zselét öntsük a megdermedt kávés mousse tetejére, és tegyük hűtőbe 1,5-2 órára.
  15. A fehér csokoládés moussehoz a csokoládét olvasszuk meg vízgőz felett.
  16. A tojássárgáját a cukorral kavarjuk habosra, majd adjuk hozzá az olvasztott csokoládét.
  17. 0,5 dl habtejszínt melegítsük langyosra, adjuk hozzá a zselatint, és olvasszuk el benne, majd adjuk a tojásos keverékhez.
  18. A maradék habtejszínt verjük kemény habbá, és forgassuk a keverékhez.
  19. Öntsük a krémet a zselé tetejére, és tegyük hűtőbe minimum 2 órára.
  20. A kávés zseléhez (2) a lapzselatint tegyük hideg vízbe.
  21. A forró kávét a cukorral és a sűrített tejjel keverjük össze, majd a kicsavart lapzselatint olvasszuk el benne.
  22. Majd óvatosan öntsük a krém tetejére, és tegyük hűtőbe további 2 órára.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2,5 óra + hűtés
Sütési idő: 20 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!:)

13 megjegyzés:

  1. Húú, hát elképzeltem egy nagy szeletet most a tejeskávém mellé:) Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen!:)
      Mondjuk a kávé mennyisége miatt, lehet a reggeli adagot ki is váltaná :P

      Törlés
  2. Milyen habtejszínből készítetted el ezt a csodát? :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik:)
      Meggle, Parmalat, ez a két fajta volt itthon, így mikor melyiket tettem bele. A lényeg, hogy 30%-os legyen minimum :)

      Törlés
  3. Szia!

    Nagyon guszta, ezt fogom megcsinálni egy közeli szülinapra.
    A sűrített tej, a cukrozott tubusos "zsebtehén", vagy valami cukrozatlan kondenzált?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia
      Örülök, hogy tetszik:)
      A cukrozott, bocis tubusos sűrített tejet használtam.

      Törlés
  4. Nagyon finom és mutatós mousse torta!

    VálaszTörlés
  5. Szia! Ha a kávés zselé részeket kihagynám, akkor nagyon "nem működne" a torta?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Úgyis jó lesz, csak kevésbé lesz kávés:)

      Törlés
  6. Köszönöm szépen ezt a receptet, ez egy tökéletes torta.
    Karácsonykor nagy sikert arattam vele. Én nem rajongok annyira a kávé izéért, inkább a tágabb családnak akartam vele kedveskedni, de szerelem lett első kóstolásra.
    A receptben leírt anyagmennyiség aránya tökéletes: tészta- mousse-zselé - mousse-zselé.
    Nagyon látványos. Felvágáskor a színek tökéletesen harmonizálnak, ahogy a mély sötéttől eljutunk a világosig. (ezt nagy élvezettel elemezgették a kóstolók) Bár könnyed, (hab-zselé) mégsem csúszkál, folyik szét a tányéron.
    Az íze könnyed, harmonikus.
    Maga a tökély, még nem kávé rajongóknak is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy ennyire ízlett:)

      Törlés
  7. Szia!
    Csodásak a tortáid, minden elismerésem :)
    Szeretném megpróbálni elkészíteni ezt a recepted, de tojássárgája nélkül. Arra gondoltam, hogy a 4-4 dl tejszín helyett 5-5dl-t tennék bele, és egy picivel több zselatint, úgy 12 grammot,a cukrot pedig az olvasztott csokihoz adnám a többit pedig ugyan úgy készíteném, ahogy írtad.

    Jó lehet így hasonlóan, mint tojással? A tojássárgája selymesít a mousse-on, vagy mi a szerepe benne?

    Kívánom, hogy sokszorosan kapd vissza azt a sok energiát,ami a receptjeid mögött van.

    Köszönöm,
    Helga

    VálaszTörlés