2013. augusztus 12., hétfő

Körtés-túrós-karamellás pite


Ugyan még nem sikerült beszereznem fehér kerámiás pitetálat, de már pitelázban égek. 
Mamám meg hozott 4 db érett körtét, így mindenképpen valamilyen körtés sütit kerestem, így esett a választásom erre a receptre, amit NoSaltyn találtam.

Ezzel a sütivel itthon nagy sikert arattam, mindenkinek nagyon ízlett, nagyon örülök neki!!:)) 
Bár sajnos a képek most nem sikerültek valami jól.. :( Majd legközelebb:))


Hozzávalók(26 cm-es tortaforma):
Tészta:
  • 300 g liszt
  • 150 g hideg teavaj
  • 60 g cukor
  • 1 tojás


Töltelék:

  • 40 g vaníliás pudingpor
  • 3 dl tej
  • 90 g cukor
  • 250 g túró
  • baracklekvár
  • 3-4 érett körte


Tetejére:

  • cukor
  • habtejszín


Elkészítés:

  1. A lisztbe morzsoljuk bele a vajat, majd adjuk hozzá a cukrot és a tojást. 
  2. Gyúrjuk össze, majd folpackba csomagolva félórára rakjuk a hűtőbe.
  3. A tésztát nyújtsuk ki, majd helyezzük bele a sütőpapírral bélelt tortaformába. Ha szükséges a szélét vágjuk egyenesre.
  4. A pudingporból, cukorból és a tejből főzzünk pudingot, majd hűtsük langyosra.
  5. A langyos pudingba a túrót botmixerrel keverjük össze. 
  6. Egyenletesen oszlassuk el a túrókrémet a tésztán.
  7. Kenjük meg a túró tetejét baracklekvárral.
  8. A körtét daraboljuk fel, majd helyezzük a tésztára.
  9. Előmelegített sütőben 180°C-on süssük 35 percig.
  10. Amíg sül, készítsük el a karamellt.
  11. A cukrot karamellizáljuk meg, majd adjuk hozzá a tejszínt és olvasszuk fel benne a karamellt, hogy folyós legyen.
  12. A megsült tészta, tetejére csurgassuk a karamellt és egyenletesen oszlassuk el rajta.



Elkészítési idő: 1-1,5 óra
Sütési idő: 35 perc
Sütési hőfok: 180°C
Nehézség: könnyű

9 megjegyzés:

  1. Jaj, kellet ezt nekem megnézni így este 10 után ;)
    Nagyon jól néz ki, és milyen fincsi lehetett !
    A körtét különösen szeretem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyooos vagy:) Köszönöm szépeen:))
      Fúú na akkor ajánlom nagyon. :P Aki megkóstolta, mindenkinek nagyon ízlett, remélem nektek is fog!:)

      Törlés
  2. Szia! Holnap szeretném megcsinálni, de nem próbáltam még karamellt készíteni. Leírnád a cukor és a tejszín mennyiségét és hogy pontosan hogyan készül?

    Előre is köszi!

    Anita

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Anita!

      Pontosan így készül: http://sutni-jo.blogspot.hu/2011/10/karamell.html
      Mennyiséget sajnos nem tudok mondani, mert mi mindig többet csinálunk, mert tesóm szereti megeszegetni a maradék karamellt.
      Sok sikert hozzá!:)
      TIPP: Alacsony lángon készítsd a karamellt, nehogy leégjen, illetve minél nagyobb lábasban (minél nagyobb felületen érintkezik a "tűzzel" annál jobb).

      Majd írd meg, hogy hogy sikerült!:)

      szandi

      Törlés
  3. Szia Szandi!

    Megsütöttem a tortát nagyon finom lett,csak egy kis probléma volt vele.
    Nem volt megadva,hogy a tetejére mennyi cukorhoz mennyi tejszínt kell adni,és én beleraktam egy kis dobozos(azt hiszem 125ml-es volt)tejszínt és nem kötött meg a karamell a tetején:((
    Sajnos szétfolyt az egész süti.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Örülök, hogy ízlett!:)
      125 ml tejszínt hány g cukorhoz tettél?
      Teljesen az enyém sem kötött meg, sőt inkább folyós volt! Ha megkötne akkor beletörne a fogad..:( De sajnálom, hogy nagyon szétfolyt..:/

      Törlés
    2. Egyébként ha sokallod a tejszínt, akkor legközelebb főzd pár perccel tovább, és sűrűsödni fog! :)

      Törlés
  4. Most sütöttem meg, körte helyett naranccsal és aszalt datolyával, és a túrós töltelékhez majdnem 400 g túrót használtam fel, és egy kis natúr joghurot is tettem bele. Remélem jó lesz, holnap lesz csak kóstolás! :)
    Gratulálok a receptjeidhez, követlek nagyon! :))
    Janka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Janka!
      Nagyon izgalmas az újításod, gratulálok hozzá!:) Hogy sikerült, hogy ízlett?
      Köszönöm szépen, nagyon aranyos vagy!!:)
      Szandi

      Törlés