2015. április 4., szombat

Sárga túró



Tavaly kóstoltam először sárga túrót, amit a barátom nagymamája készített, és már akkor elterveztem, hogy az idei húsvétra én is készíteni fogok.

Érdemes kipróbálni, mert nagyon egyszerű, gyors, és nem mellesleg nagyon finom, ami tökéletesen kiegészíti a sonka sós ízét.
Ha valaki esetleg nem akarja édesen, akkor természetesen a cukor mennyiségét kell csökkenteni:)

Hozzávalók:

  • 1 l házi tej
  • 10 tojás
  • 6 ek cukor
  • 24 g vaníliás cukor


Elkészítés:

  1. A tejet a cukorral alacsony lángon forraljuk fel.
  2. A tojást villával törjük össze, és a felforrt tejhez folyamatos kevergetés közben adjuk hozzá.
  3. Majd alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve addig, amíg túrószerű lesz, felforr, és a tejsavó kicsapódik.
  4. Egy tálat béleljünk ki egy kendővel (én konyharuhával), és öntsük bele a túrót, majd a négy sarkánál fogva kössük össze, és akasszuk fel valahova, hogy kicsöpögjön belőle a savó. (Ekkor még tudjuk formázni.)
  5. Ha kicsöpögött (kb 2-3 óra), csomagoljuk folpackba, és tegyük hűtőbe.
  6. Másnap szeleteljük fel, és fogyasszuk egészséggel.


Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 30 perc + csöpögtetés, hűtés

Jó étvágyat hozzá:)

6 megjegyzés:

  1. A tojást keményre kell megfőzni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A 10 tojásra gondolsz? Mert azt miután villával összetöröd, hozzáöntöd a felforrt tejhez, és addig főzöd kavargatva, amíg túrószerű lesz.
      Vagy a háttérben lévő tojásra gondolsz? Mert azt csak dísznek tettem oda:)

      Törlés
    2. A sárgat úró 10 tojására gondoltam. Mielőtt a villával összetöröm, előtte keményre kell főzni?

      Törlés
    3. Neem, még nyersen ahogy feltöröd a tojást, úgy vered egy kicsit villával.

      Törlés
  2. Mindig is birizgálta a fantáziámat :) És nem is tűnik nehéznek az elkészítése :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó nagyon könnyű, és annyira jó a sós sonkához:)

      Törlés