2015. november 27., péntek

Kapros lepény



Nagymamám évekkel ezelőtt csinált nekünk kapros lepényt, és most, hogy itt van velünk, az ő kezei alatt elkészítettük az a csodát!

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 2 csapott ek só
  • 50 g élesztő
  • 7 dl tej
  • kb 300 g zsír
  • 2 csokor kapor


Elkészítés:

  1. Az élesztőt 1 dl tejben futtassuk fel.
  2. A lisztet a sóval kavarjuk össze, majd csináljunk egy mélyedést, és öntsük bele az élesztőt.
  3. Majd a maradék 6 dl tejjel együtt dolgozzuk bele.
  4. Amikor kezd szépen összeállni, adjunk hozzá 1 ek zsírt, és dolgozzak azt is bele.
  5. Letakarva, meleg helyen kelesszük 1 órán át.
  6. Lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki kb 1 cm vastagra.
  7. Kenjük meg zsírral, szórjuk meg apróra vágott kaporral.
  8. Hajtsuk az egyik oldalát a feléig, majd hajtsuk rá a másik oldalát is.
  9. Kenjünk le ezt is zsírral, és szórjuk meg kaporral, majd hajtsuk fel.
  10. Nyújtsuk ki ismét, kenjük le zsírral, szórjuk meg kaporral, és hajtsuk fel.
  11. Nyújtsuk ki tepsi méretűre, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe.
  12. Kenjük le zsírral, majd szórjuk meg sóval a tetejét. (Ettől nagyon jó ropogós lesz a teteje.)
  13. Hagyjuk kelni félórát.
  14. Majd kelés után vágjuk fel a tepsiben.
  15. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 40 percig. (Amíg aranybarnára pirul a teteje.)
Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 3-4 óra
Sütési idő: 40 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!:)

4 megjegyzés:

  1. Jól értelmezem,hogy mégy nyers állapotban sütés előtt szeleteljem fel???

    VálaszTörlés
  2. Én nem szoktam csak ha megsült.

    VálaszTörlés
  3. Mekkora tepsiben kell sütni?

    VálaszTörlés