2015. február 4., szerda

Csokis málnás mousse bomba / Chocolate raspberry mousse bombe




Már régóta szerettem volna ilyen kis csoda bombákat készíteni, csak sajnos nem volt szilikon formám. De ezt a problémát gyorsan orvosoltam, és rendeltem a netről egyet.
Viszont nem feltétlenül szükséges hozzá szilikon forma! Két nagy bombát üvegtálban készítettem el. Kicsit nehézkes volt ugyan kivarázsolni belőle, de sikerült - kicsit késsel rá kellett segíteni.
Míg a szilikonnál csak egyszerűen ki kell fordítani (igaz volt, hogy egy része benne maradt, mert a kifordítás közben annyira vigyáztam, hogy ne sértsem meg a többit, hogy a szóban forgót rontottam el, na de sebaj, megoldottam).

Viszont az íze!! Mennyei!! 
Hogyha valamilyen sütiből kevés van, akkor szét van osztva 4 felé, és akkor mindenki tudja, hogy kinek mennyi jár. Hát Apa egyből megette mindet, annyira ízlett neki! :D

A piskóta nagyon nagy ehhez az adaghoz, de csináljatok belőle pl. Nutellás piskótagolyót! Nagyon finom!:)

Hozzávalók (6 kicsi, 2 nagy):
Piskóta:

  • 2 tojássárgája
  • 125 g cukor
  • 1 dl tej
  • 1 dl olaj
  • 150 g liszt
  • 30 g kakaó
  • 7 g sütőpor
  • 3 tojásfehérje (100 g) + 125 g cukor


Mousse:

  • 170 g tejcsokoládé
  • 240 ml habtejszín
  • 2 lapzselatin
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 20 g cukor


Málnaglazúr:

  • 230 g málna
  • 100 g cukor
  • 3 lapzselatin


Elkészítés:

  1. A piskótához a tojássárgáját keverjük habosra a cukorral, a tejjel és az olajjal.
  2. Keverjük össze a lisztet, a kakaót és a sütőport, majd kavarjuk hozzá a tojássárgás keverékhez.
  3. Verjük keményre a tojásfehérjét a cukorral, és forgassuk a tésztához.
  4. Előmelegített sütőben, 180°C-on 20 perc alatt süssük készre.
  5. Ha kihűlt a piskóta, a formának megfelelő méretű köröket szaggassunk ki.
  6. A lapzselatint tegyük hideg vízbe.
  7. A moussehoz a csokit olvasszuk meg vízgőz felett.
  8. A tejszínből 50 ml-t melegítsünk meg, majd kavarjuk hozzá a kicsavart, puha lapzselatint.
  9. A tojásokat kavarjuk habosra, majd öntsük hozzá az olvasztott csokit és a meleg tejszínt.
  10. A többi tejszínt a cukorral verjük keményre, és forgassuk a csokikrémhez.
  11. Majd töltsük meg a formánkat, és helyezzük a tetejére a piskótát.
  12. Egy éjszakára tegyük hűtőbe.
  13. A glazúrhoz a lapzselatint ismét tegyük hideg vízbe.
  14. A málnát a cukorral tegyük fel főni, majd ha sűrűsödött, passzírozzuk át egy szűrőn (ha úgy látjuk, hogy még túl híg, tegyük vissza a tűzhelyre).
  15. Még melegen kavarjuk hozzá a kicsavart, puha lapzselatint.
  16. Ha langyosra hűlt a málnazselé, locsoljuk le vele a bombákat.
  17. Fogyasztásig ismét tegyük vissza a hűtőbe.



Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2 óra + hűtés
Sütési idő: 20 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat!:)

Sweet Valentin Link Party
------------------------------------------------------------

These mousse bombs are so fantastic! If I make a few portion of dessert, we always divide it, so everybody know how many dessert can eat, and my father ate all at once. :D 

From this sponge recipe will be a lot of leftovers, so make for example a yummy Nutella sponge balls!


Ingredients (6 small, 2 big):
Sponge:
  • 2 egg-yolk
  • 125 g sugar
  • 1 dl milk
  • 1 dl oil
  • 150 g flour
  • 30 g cocoa
  • 7 g baking powder
  • 3 egg whites (100 g) + 125 g sugar


Mousse:
  • 170 g milk chocolate
  • 240 ml whipping cream
  • 2 gelatine sheet
  • 1 egg
  • 1 egg-yolk
  • 20 g sugar

Raspberry glaze:
  • 230 g raspberry
  • 100 g sugar
  • 3 gelatine sheet


Directions:
  1. Stir the egg-yolk with the sugar, the oil and the milk until smooth.
  2. Add the flour-baking powder-cocoa mixture, and mix it well.
  3. Whisk the egg white with the sugar until stiff, then fold to the mixture.
  4. Pour into the pan.
  5. In a preheated oven, on 180°C bake it for 20 mins.
  6. If the sponge cooled down, cut out the right size rounds for your mold.
  7. Put the geltine sheet in cold water.
  8. To the mousse, melt the chocolate in water bath.
  9. Warm 50 ml whipping cream, and add the soft gelatine sheet, and stir until smooth.
  10. Whisk the eggs, then pour the melted chocolate and the warm whipping cream.
  11. Whick the leftover whipping cream with the sugar until stiff, then fold to the chocolate cream.
  12. Then fill with this cream your mold, and to the top, put the sponge round.
  13. Refrigerate overnight.
  14. To the glaze, put the gelatine sheet in cold water.
  15. Simmer the raspberry with the sugar, then strain out the seeds. (If it needs, put to the heat again until thicker)
  16. Then stir to the sauce the soft gelatine sheet.
  17. If it cooled slightly, pour to your mousse, may need 2-3 layers.
  18. Refrigerate until you eat them!
Difficulty: medium
Prep time: 2 hours + refrigerate
Baking time: 20 mins
Baking temperature: 180°C

Bon appétit!:)



4 megjegyzés:

  1. Remek ötlet, és milyen szépen tálaltad!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó köszönöm szépen!!:)
      Megszenvedtem vele.. ráadásul a nagy bombához nem volt elég híg a zselé és ezért nem olyan szép sima, mint a kicsinél :(

      Törlés
    2. Ó, ugyan. Direkt rusztikus ;)

      Törlés