Már régóta szerettem volna ilyen kis csoda bombákat készíteni, csak sajnos nem volt szilikon formám. De ezt a problémát gyorsan orvosoltam, és rendeltem a netről egyet.
Viszont nem feltétlenül szükséges hozzá szilikon forma! Két nagy bombát üvegtálban készítettem el. Kicsit nehézkes volt ugyan kivarázsolni belőle, de sikerült - kicsit késsel rá kellett segíteni.
Míg a szilikonnál csak egyszerűen ki kell fordítani (igaz volt, hogy egy része benne maradt, mert a kifordítás közben annyira vigyáztam, hogy ne sértsem meg a többit, hogy a szóban forgót rontottam el, na de sebaj, megoldottam).
Viszont az íze!! Mennyei!!
Hogyha valamilyen sütiből kevés van, akkor szét van osztva 4 felé, és akkor mindenki tudja, hogy kinek mennyi jár. Hát Apa egyből megette mindet, annyira ízlett neki! :D
A piskóta nagyon nagy ehhez az adaghoz, de csináljatok belőle pl. Nutellás piskótagolyót! Nagyon finom!:)
Piskóta:
- 2 tojássárgája
- 125 g cukor
- 1 dl tej
- 1 dl olaj
- 150 g liszt
- 30 g kakaó
- 7 g sütőpor
- 3 tojásfehérje (100 g) + 125 g cukor
Mousse:
- 170 g tejcsokoládé
- 240 ml habtejszín
- 2 lapzselatin
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- 20 g cukor
Málnaglazúr:
- 230 g málna
- 100 g cukor
- 3 lapzselatin
Elkészítés:
- A piskótához a tojássárgáját keverjük habosra a cukorral, a tejjel és az olajjal.
- Keverjük össze a lisztet, a kakaót és a sütőport, majd kavarjuk hozzá a tojássárgás keverékhez.
- Verjük keményre a tojásfehérjét a cukorral, és forgassuk a tésztához.
- Előmelegített sütőben, 180°C-on 20 perc alatt süssük készre.
- Ha kihűlt a piskóta, a formának megfelelő méretű köröket szaggassunk ki.
- A lapzselatint tegyük hideg vízbe.
- A moussehoz a csokit olvasszuk meg vízgőz felett.
- A tejszínből 50 ml-t melegítsünk meg, majd kavarjuk hozzá a kicsavart, puha lapzselatint.
- A tojásokat kavarjuk habosra, majd öntsük hozzá az olvasztott csokit és a meleg tejszínt.
- A többi tejszínt a cukorral verjük keményre, és forgassuk a csokikrémhez.
- Majd töltsük meg a formánkat, és helyezzük a tetejére a piskótát.
- Egy éjszakára tegyük hűtőbe.
- A glazúrhoz a lapzselatint ismét tegyük hideg vízbe.
- A málnát a cukorral tegyük fel főni, majd ha sűrűsödött, passzírozzuk át egy szűrőn (ha úgy látjuk, hogy még túl híg, tegyük vissza a tűzhelyre).
- Még melegen kavarjuk hozzá a kicsavart, puha lapzselatint.
- Ha langyosra hűlt a málnazselé, locsoljuk le vele a bombákat.
- Fogyasztásig ismét tegyük vissza a hűtőbe.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2 óra + hűtés
Sütési idő: 20 perc
Sütési hőfok: 180°C
Jó étvágyat!:)
These mousse bombs are so fantastic! If I make a few portion of dessert, we always divide it, so everybody know how many dessert can eat, and my father ate all at once. :D
From this sponge recipe will be a lot of leftovers, so make for example a yummy Nutella sponge balls!
Ingredients (6 small, 2 big):
Sponge:
- 2 egg-yolk
- 125 g sugar
- 1 dl milk
- 1 dl oil
- 150 g flour
- 30 g cocoa
- 7 g baking powder
- 3 egg whites (100 g) + 125 g sugar
Mousse:
- 170 g milk chocolate
- 240 ml whipping cream
- 2 gelatine sheet
- 1 egg
- 1 egg-yolk
- 20 g sugar
Raspberry glaze:
- 230 g raspberry
- 100 g sugar
- 3 gelatine sheet
Directions:
- Stir the egg-yolk with the sugar, the oil and the milk until smooth.
- Add the flour-baking powder-cocoa mixture, and mix it well.
- Whisk the egg white with the sugar until stiff, then fold to the mixture.
- Pour into the pan.
- In a preheated oven, on 180°C bake it for 20 mins.
- If the sponge cooled down, cut out the right size rounds for your mold.
- Put the geltine sheet in cold water.
- To the mousse, melt the chocolate in water bath.
- Warm 50 ml whipping cream, and add the soft gelatine sheet, and stir until smooth.
- Whisk the eggs, then pour the melted chocolate and the warm whipping cream.
- Whick the leftover whipping cream with the sugar until stiff, then fold to the chocolate cream.
- Then fill with this cream your mold, and to the top, put the sponge round.
- Refrigerate overnight.
- To the glaze, put the gelatine sheet in cold water.
- Simmer the raspberry with the sugar, then strain out the seeds. (If it needs, put to the heat again until thicker)
- Then stir to the sauce the soft gelatine sheet.
- If it cooled slightly, pour to your mousse, may need 2-3 layers.
- Refrigerate until you eat them!
Difficulty: medium
Prep time: 2 hours + refrigerate
Baking time: 20 mins
Baking temperature: 180°C
Bon appétit!:)
Remek ötlet, és milyen szépen tálaltad!
VálaszTörlésÓ köszönöm szépen!!:)
TörlésMegszenvedtem vele.. ráadásul a nagy bombához nem volt elég híg a zselé és ezért nem olyan szép sima, mint a kicsinél :(
Ó, ugyan. Direkt rusztikus ;)
TörlésIgazad van :D :P
Törlés