2015. június 30., kedd

Cseresznyés mascarponés máktorta






A rózsát még előző nap készítettem direkt erre a tortára:)
Nagyon élveztem csinálni, és mindenkinek nagyon ízlett ez a torta!


Hozzávalók (24 cm-es torta):
Tészta:

  • 300 g mák
  • 120 g liszt
  • 8 g sütőpor
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 180 g vaj
  • 8 tojás
  • 240 g cukor


Krém:

  • 500 g mascarpone
  • 4 dl tejföl
  • 250 g cukor
  • 24 g vaníliás cukor
  • 40 g zselatin fix
  • 3 dl habtejszín
  • eperlekvár

Cseresznyezselé:


  • 500 g cseresznye
  • 150 g cukor
  • 2 lapzselatin


Csokoládé tortakeret:

  • 30 g fehércsokoládé
  • 200 g tejcsokoládé


Elkészítés:


  1. A cseresznyét turmixoljuk össze, majd a cukorral tegyük fel főni - főzzük minél sűrűbbre.
  2. A lapzselatint áztassuk hideg vízbe, majd 5 perc elteltével csavarjuk ki, és adjuk a kész cseresznyéhez.
  3. Hagyjuk langyosra hűlni, majd öntsük ki sütőpapírra, és terítsük szét.
  4. Pár napot hagyjuk száradni, amíg fel tudjuk szedni a sütőpapírról. (Ha szeretnénk ezt a folyamatot felgyorsítani, akkor tegyük be a sütőbe száradni.)
  5. A mákot, a lisztet, a sütőport és a citromhéjat kavarjuk össze.
  6. A puha vajat 60 g cukorral kavarjuk habosra, majd adjuk hozzá a tojássárgáját.
  7. A tojásfehérjét 180 g cukorral verjük kemény habbá, majd forgassuk a vajas keverékhez.
  8. A mákos keveréket kis adagonként adjuk a vajas alaphoz.
  9. Előmelegített sütőben, 175°C-on süssük 30 percig, majd 165°C-on 5 percig. (TŰPRÓBA!)
  10. A krémhez a mascarponét, a tejfölt, a cukrot és a vaníliás cukrot kavarjuk össze, majd adjunk hozzá 20 g zselatin fixet.
  11. A habtejszínt 20 g zselatin fixszel verjük kemény habbá, majd forgassuk a krémhez.
  12. A tésztát vágjuk ketté, és tegyük vissza a tortakarikát.
  13. Kenjük meg eperlekvárral, majd a krém 1/4-ével.
  14. A zselére tegyük rá a tortakarikát, és vágjuk körbe.
  15. A körbevágott cseresznyelapot helyezzük a krémre, majd vonjuk be a krém 1/4-ével.
  16. Helyezzük rá a tészta másik felét, majd egy éjszakára tegyük be a hűtőbe.
  17. A megmaradt krémből egy keveset tegyünk félre a díszítéshez, és vonjuk be a tortát.
  18. A csokoládé tortakerethez vágjunk ki a torta kerületénél 5 cm-rel hosszabb sütőpapírt.
  19. Fehércsokoládét vízgőz felett olvasszuk meg, majd pöttyözzük be a sütőpapírt.
  20. Ha elkészültek a pöttyök, olvasszuk meg vízgőz felett a tejcsokoládét, és óvatosan, vékony rétegben oszlassuk el a sütőpapíron.
  21. Várjunk 5 percet, majd helyezzük a torta köré.
  22. Legalább 25 percre tegyük a hűtőbe, hogy a csokoládé megdermedjen.
  23. Majd óvatosan húzzuk le a sütőpapírt.
  24. A félretett krémmel díszítsük a torta tetejét.



Nehézség: nehéz
Sütési idő: 30+5 perc
Sütési hőfok: 175°C+165°C

Jó étvágyat hozzá!:)


5 megjegyzés:

  1. Na igen, ez a mascarponés krém - én is ezt használom, valami isteni a lekvárral felturbózva :) Gyönyörű a torta - még úgy is h nem szeretem a mákot :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekünk is nagyon ízlett:) Sőt.. a barátom nem is szereti a máktortát, de ebből két szeletet is evett :P :D
      Köszönöm szépen:)

      Törlés
  2. A mákot le kell hozzá darálni? Köszönöm.

    VálaszTörlés
  3. You need to read the custom sex dollshipping policy; most companies charge their customers an advance on import payments and evade taxes.

    VálaszTörlés
  4. Left my torso sex doll from absolutesexdoll in the car overnight and was relieved to find it completely unaffected by the temperature changes. The material quality really shows.

    VálaszTörlés