Mikor megkóstoltam az idei országtortát, már tudtam, hogy én ezt el fogom készíteni!:)
Készítsétek el bátran, nagyon finom!:)
Mivel már nem lehet venni sárgabarackot, így én helyette az idei házi sárgabarack dzsemünket használtam. 
A zselatinmasszának kb a fele nekem megmaradt úgy is, hogy az eredeti recepthez képest én csak a felét csináltam meg (50 g zselatint), így akár 25 g-mal is meg lehet nyugodtan csinálni!

Hozzávalók (22 cm):
Karamellizált mandula:
- 25 g cukor
 - 10 g víz
 - 80 g szeletelt mandula
 
Tészta:
- 96 g mandulaliszt (darált mandulát használtam)
 - 70 g cukor (1)
 - 195 g tojás
 - 40 g vaj
 - 53 g étcsokoládé
 - 25 g cukor (2)
 - 80 g tojásfehérje
 - 70 g karamellizált mandula
 
Pálinkás krém:
- 25 g barackpálinka
 - 20 g víz
 - 70 g sárgabarack dzsem
 - 2 g citromsav
 
Zselatinmassza:
- 50 g zselatin
 - 250 g víz
 
Sárgabarackkrém:
- 250 g sárgabarack dzsem
 - 30 g zselatinmassza
 - (ha nem dzsemből készíted, akkor 3 g X58 Pektin+20 g porcukor)
 
Karamell mousse:
- 232 g cukor
 - 82 g méz
 - 135 g tej
 - 135 g habtejszín (1)
 - 115 g tojássárgája
 - 390 g habtejszín (2)
 - 70 g zselatinmassza
 - 1 cs. habfixáló
 
Karamell glazing:
- 45 g cukor
 - 23 g víz
 - 45 g méz
 - 30 g sűrített tej
 - 45 g fehér csokoládé
 - 21 g zselatinmassza
 
Elkészítés:
- A karamellizált mandulához a cukrot és a vizet tegyük fel főni, és kevergetés nélkül hagyjuk, hogy a cukor megkaramellizáljon. Amikor elkezdődik a folyamat, akkor vegyük lejjebb a lángot, nehogy megégjen.
 - Majd kavarjuk bele a mandulát, és törjük durvára.
 - (A tésztát érdemes két részletben készíteni, így nem kell elvágni, és biztosan egyenlő lesz)
 - A tésztához a cukrot (1) az egész tojással és a mandulaliszttel kavarjuk habosra.
 - A vajat és az étcsokoládét vízgőz felett olvasszuk meg, majd kavarjuk a tojásos keverékhez.
 - A tojásfehérjét a cukorral (2) verjük kemény habbá, majd a karamellizált mandulával együtt keverjük a csokoládés masszához.
 - Sütőpapírral bélelt tortakarikába öntsük bele.
 - Előmelegített sütőben, 170°C-on süssük 20 percig.
 - A pálinkás krémhez a barackdzsemet, a pálinkát és a vizet főzzük 3-4 percig, majd kavarjuk hozzá a citromsavat.
 - A kihűlt tészta köré tegyük vissza a tortakarikát, és kenjünk meg a pálinkás krém felével.
 - A zselatinmasszához a zselatint a vízzel olvasszuk össze.
 - A barackkrémhez a dzsemet forraljuk fel, majd ha 60°C-ra hűlt, keverjük hozzá a felolvasztott zselatinmasszát.
 - Majd öntsük a pálinkás krémmel lekent tésztára.
 - Helyezzük rá a másik tésztát, és kenjük le a megmaradt pálinkás krémmel.
 - Amíg elkészül a karamell mousse, tegyük hűtőbe.
 - A karamell moussehoz a tejet, a habtejszínt (1) és a mézet forraljuk fel.
 - A cukrot karamellizáljuk meg, majd három részletben adjuk hozzá a tejes keveréket.
 - A tojássárgáját tegyük egy tálba, majd ha a karamell eléri a 102°C-ot, akkor kezdjük el verni habverővel a sárgáját, és amikor 105°C-os lesz, akkor lassan csurgassuk hozzá a karamellt.
 - Adjuk hozzá a felolvasztott zselatinmasszát, és verjük kihűlésig.
 - A habtejszínt (2) a habfixálóval verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk hozzá.
 - Öntsük a tészta tetejére, és tegyük minimum 3 órára a hűtőbe.
 - A karamell glazinghoz a vizet és a mézet forraljuk fel.
 - A cukrot karamellizáljuk meg, majd öntsük hozzá a felforrt keveréket.
 - Egy tálba tegyük bele a sűrített tejet és a fehér csokoládét, majd 3 részletben adjuk hozzá a karamellt.
 - Majd kavarjuk hozzá a felolvasztott zselatinmasszát, és öntsük a karamell mousse tetejére.
 - Egy éjszakára tegyük hűtőbe.
 
Nehézség: közepes/nehéz
Elkészítési idő: 3 óra + hűtés
Sütési idő: 2x20 perc
Sütési hőfok: 170°C
Jó étvágyat hozzá:)
Gyönyörű! Én még nem kóstoltam, pedig jóatyámnak van házi barackpálinkája elfekvőben otthon, milyen vicces lenne azzal odaállni elé, h apa itt a pálinkád. Hol? Hát a tortában :D
VálaszTörlésKöszönöm:))
TörlésNem biztos, hogy értékelné, ha a drága jó pálinkáját elfőznéd :D
Szia Szandi!
VálaszTörlésA barackpálinka ízét mennyire lehet érezni? Nagyon kiemelkedik? Meg szeretném csinálni ezt a tortát karácsonyra, de amire azt hittem, hogy barackpálinka, kiderült, hogy szilva...Szerinted nagyon elrontaná? Keressek más tortát? (Nem tudok mást venni, külföldön tartózkodom) :)
Köszi a segítséget,
Evelin :)
Szia Evelin!
TörlésEgyaltalan nem fog erzodni rajta a palinka, en kifejezetten utalom a palinkat de halistennek sosem ereztem :D
Szerintem engem meg fognak kovezni, de nyugodtan keszitheted szilvaval, ugyaem fog erzodni :)
Jo sutest es boldog karacsonyt!:)
Szandi
Szia!lenne egy kérdésem milyen zselatint használsz? (Horváth rozi jó hozzá? )
VálaszTörlésSzia! Tökéletes, azt használok én is:)
TörlésA válaszodat előre is köszönöm szépen!
VálaszTörlés