2015. december 10., csütörtök

Csokoládés-erdei gyümölcsös macaron






Ezt a macaront a Kifőztük magazin decemberi számába készítettem!
Egyszerűen imádjuk a macaront. Egy baj van vele, hogy olyan hamar elfogy:)

Hozzávalók (40 db): 

  • 110 g mandula
  • 200 g porcukor
  • 90 g szobahőmérsékletű tojásfehérje (amint én előtte 4-5 napig pihentettem a hűtőben)
  • 30 g kristálycukor
  • 6 csepp citromlé
  • 3 g kakaó
Csokoládé krém:
  • 100 g tejcsokoládé
  • 0,5 dl habtejszín
  • 5 g vaj

Erdei gyümölcs:
  • 100 g erdei gyümölcs (fagyasztott is jó)
  • 3 ek cukor
  • 1,5 tk zselatin

Elkészítés:
  1. Előre készítsünk elő minden hozzávalót, illetve a tepsit is.
  2. A mandulát daráljuk le, aztán keverjük össze a porcukorral és a kakaóval, majd 4-5 kanalanként daráljuk le együtt újra.
  3. Szitáljuk át, és ha maradtak nagyobb darabok, akkor ismét tegyük vissza a darálóba.
  4. A tojásfehérjét egy fém tálban kezdjük el pár csepp citromlével verni, majd ha elkezdett habosodni, adjuk hozzá a kristálycukrot, és verjük pontosan addig, míg felfele fordítva nem akar kicsúszni a tálból.
  5. Ha elkészült a hab, adjuk hozzá a mandulás keveréket, és egy falapát segítségével, 4-5 gyors mozdulattal keverjük össze. (Nem baj, ha még most nem homogén.)
  6. Majd óvatosan kívülről befelé forgassuk össze, míg a lapátról lassan, lávaszerűen nem folyik. Ezt sűrűn kell ellenőrizgetni. Ha szakaszosan folyik, akkor még kell rajta párat kavarni, de vigyázzunk, nehogy túlkavarjuk, mert akkor nem fog jól sikerülni.
  7. Ha elértük a kívánt állagot, akkor töltsük habzsákba, vagy nyomóba (én a nyomót ajánlom, amit a non-plus videóban használok, mert azzal sokkal szebb köröket tudtam nyomni), és az előre megrajzolt kör közepére helyezzük, majd ott kezdjük el nyomni. Nem kell mozgatni, csak egy helyben tartani. 1-2 mm-t fog terülni, így nem kell teljesen a körig nyomni. Ha jól dolgoztunk, akkor mire a tepsit telenyomtuk, akkor szépen el fognak terülni a macaronok.
  8. A konyhában hagyjuk 1 órán át pihenni, hogy bebőrösödjenek. Ha letelt az 1 óra, akkor ellenőrizzük le, hogy jól dolgoztunk: érintsük meg a macaronok tetejét, és ha nem ragad hozzá, akkor van jól, ha még ragacsos, akkor hagyjuk pihenni.
  9. Előmelegített sütőben, 140°C-on süssük 16 percig, alul felül sütés!! NEM hőlégkeveréses!! (Én a sütő aljára tettem egy tepsit, hogy ne kapjon egyből nagy forróságot, és ezt 10 perc után kivettem.)
  10. Ha jól dolgoztunk, akkor pár perc után elkezdenek nőni a lábai.
  11. Ha teljesen kihűltek a macaronok, akkor a szilikonos sütőpapírról le tudjuk szépen szedni. (Ha esetleg még ragad egy kicsit az alja, akkor egy késsel szedjük fel.)
  12. A töltelékhez a csokit vízgőz felett olvasszuk meg, majd adjuk hozzá a tejszínt és a vajat, és keverjük simára.
  13. Tegyük be a hűtőbe félórára.
  14. Az erdei gyümölcsöt a cukorral tegyük fel főni, majd 10-15 perc után adjuk hozzá a zselatint, és főzzük további 5 percig.
  15. Majd hűtsük le.
  16. Tegyük habzsákba a csokoládékrémet, és vonjuk be a macaronok szélét a csokikrémmel, majd kanalazzunk az erdei gyümölcsből középre.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: több óra
Sütési idő:16 perc
Sütési hőfok: 140°C


Jó étvágyat hozzá!:)

3 megjegyzés:

  1. Hű de fincsik lehetnek :) És a fotók is nagyon szépek... én egyszerűen képtelen vagyok természetes fényben fotózni bármit, mert a legtöbb süti hétköznap készül nálam :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen:)
      Én csak a természetes fényt szeretem, a benti vakusakat nagyon nem csípem:D De néha kénytelen vagyok. Suliidőben én hétvégén sütök, de vizsgaidőszakban hétköznap sütögetek :D De enni csak fotózás után lehet! :D

      Törlés
  2. Mandula liszt is jó?

    VálaszTörlés