2015. december 18., péntek

Karamellás-almarózsa crostata







Nagyon mutatós almás sütemény.

Hozzávalók:
Tészta:

  • 250 g liszt
  • 90 g vaj
  • 4 ek tej
  • 20 g cukor
  • 1 tojás



  • 3 ek baracklekvár
  • 1 tojássárgája
  • 20 g cukor


Almaréteg:

  • 4-5 alma
  • 7 dl víz
  • 150 g cukor


Karamell:

  • 40 g cukor
  • 30 g habtejszín


Elkészítés:

  1. A lisztet a vajjal morzsoljuk össze, majd adjuk hozzá a cukrot, a tojást és a tejet, és gyúrjuk össze.
  2. Sütőpapíron nyújtsuk 28 cm-es körré, és kenjük le baracklekvárral.
  3. Az almát vágjuk ketté, vágjuk ki a csutkát, majd zöldséghámozóval vágjunk vékony szeleteket.
  4. A vízhez adjuk hozzá a cukrot, majd tegyük bele az almaszeleteket, és forraljuk fel.
  5. Pár percig hagyjuk puhulni, majd a forró vizet cseréljük le hidegre.
  6. A megpuhult szeleteket tekerjük rózsaformájúra, és helyezzük a tésztára úgy, körben hagyjunk szabadon 1,5-2 cm-t.
  7. Végül ezt a tésztaréteget hajtsuk fel, kenjük meg tojássárgájával, és szórjuk meg az egészet cukorral.
  8. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 30 percig, amíg a tészta aranybarnára pirul.
  9. A karamellhez a cukrot karamellizáljuk meg, majd adjuk hozzá a felforralt tejszínt, és olvasszuk el benne a megkeményedett karamell darabokat.
  10. Végül locsoljuk meg a megsült crostatát karamellel.


Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1,5 óra
Sütési idő: 30 perc
Sütési hőfok: 180°C





Jó étvágyat hozzá!:)

2 megjegyzés:

  1. Jó ötlet! Sós verzióban is simán el tudom képzelni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha esetleg megcsinálod a sós verzióját, mindenképpen szólj!!:)

      Törlés