Nagyon mutatós almás sütemény.
Tészta:
- 250 g liszt
- 90 g vaj
- 4 ek tej
- 20 g cukor
- 1 tojás
- 3 ek baracklekvár
- 1 tojássárgája
- 20 g cukor
Almaréteg:
- 4-5 alma
- 7 dl víz
- 150 g cukor
Karamell:
- 40 g cukor
- 30 g habtejszín
Elkészítés:
- A lisztet a vajjal morzsoljuk össze, majd adjuk hozzá a cukrot, a tojást és a tejet, és gyúrjuk össze.
- Sütőpapíron nyújtsuk 28 cm-es körré, és kenjük le baracklekvárral.
- Az almát vágjuk ketté, vágjuk ki a csutkát, majd zöldséghámozóval vágjunk vékony szeleteket.
- A vízhez adjuk hozzá a cukrot, majd tegyük bele az almaszeleteket, és forraljuk fel.
- Pár percig hagyjuk puhulni, majd a forró vizet cseréljük le hidegre.
- A megpuhult szeleteket tekerjük rózsaformájúra, és helyezzük a tésztára úgy, körben hagyjunk szabadon 1,5-2 cm-t.
- Végül ezt a tésztaréteget hajtsuk fel, kenjük meg tojássárgájával, és szórjuk meg az egészet cukorral.
- Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 30 percig, amíg a tészta aranybarnára pirul.
- A karamellhez a cukrot karamellizáljuk meg, majd adjuk hozzá a felforralt tejszínt, és olvasszuk el benne a megkeményedett karamell darabokat.
- Végül locsoljuk meg a megsült crostatát karamellel.
Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1,5 óra
Sütési idő: 30 perc
Sütési hőfok: 180°C
Jó étvágyat hozzá!:)
Jó ötlet! Sós verzióban is simán el tudom képzelni :)
VálaszTörlésHa esetleg megcsinálod a sós verzióját, mindenképpen szólj!!:)
Törlés