2019. szeptember 14., szombat

Diós szilvatorta



Ha egy különleges őszies tortára vágytok, készítsétek el bátran ezt a mutatós Diós szilvatortát. Akár más gyümölccsel is belevághattok!



Hozzávalók (22 cm):
Diós alap:

  • 2 tojás
  • 5 ek tej
  • 75 g liszt
  • 75 g dió
  • 5 g sütőpor
  • 125 g cukor


Fehér csokoládés krém:

  • 100 g fehér csokoládé + 1 dl habtejszín
  • 6 dl habtejszín
  • 130 g cukor
  • 4+8 g zselatin


Szilvazselé:

  • 700 g szilva
  • 130 g cukor
  • 1 ek rumaroma
  • 6+6 g zselatin


Elkészítés:

  1. A tojássárgáját kavarjuk habosra a cukorral.
  2. Adjuk hozzá a tejet.
  3. A tojásos keverékhez adjuk hozzá a lisztet, a sütőport és a darált diót, majd kavarjuk össze.
  4. Verjük kemény habbá a tojásfehérjét.
  5. És óvatosan forgassuk a diós alaphoz.
  6. Öntsük sütőpapírral bélelt tortaformába.
  7. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 20-25 percig. (tűpróba)
  8. Ha kihűlt, vágjuk két részre.
  9. A kockára tört fehér csokoládéra öntsük rá a felforralt habtejszínt, és olvasszuk el benne.
  10. A habtejszínt (6 dl) a cukorral verjük kemény habbá.
  11. Majd forgassuk hozzá a felolvasztott csokoládét.
  12. A krém egyharmadát tegyük külön tálba, a maradék kétharmadot pedig tegyük hűtőbe.
  13. A felolvasztott zselatinhoz (4 g) adjunk pár kanál krémet, olvasszuk el benne, majd így adjuk a többi krémhez.
  14. Öntsük a piskótalapra, és tegyük hűtőbe, legalább 1,5 órára.
  15. A szilazseléhez a szilvához adjuk hozzá a cukrot, valamint a rumot, és főzzük puhára.
  16. Botmixerrel pürésítsük.
  17. A szilvakrémet is osszuk két egyenlő részre, majd a feléhez adjuk hozzá a felolvasztott zselatint (6 g).
  18. Öntsük a fehér csokoládés rétegre, és 1 órára tegyük hűtőbe.
  19. A félretett kétharmad krémhez adjuk hozzá a felolvasztott zselatint (8 g), majd osszuk két részre.
  20. Öntsük a szilvazselére a felét.
  21. Helyezzük rá a piskótalapot.
  22. Öntsük rá a megmaradt krémet, és helyezzük hűtőbe legalább 3 órára.
  23. A szilvakrém félretett feléhez is adjuk hozzá a felolvasztott zselatint (6 g).
  24. Majd öntsük a krém tetejére, és egy éjszakára tegyük hűtőbe.
  25. Másnap óvatosan vágjuk körbe, és vegyük le róla a tortakarikát.



Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2 óra + hűtés
Sütési idő: 20-25 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!

10 megjegyzés:

  1. Szuper, végre egy szilvás recept, imádom a receptjeidet

    VálaszTörlés
  2. Szuper, végre egy szilvás recept, imádom a receptjeidet

    VálaszTörlés
  3. Szia, szuper receptjeid vannak! És sokat tanultam belőlük pedig több mint 20 éve vagyok gyakorló házi asszony és szeretek sütni! Szuper h mennyire egyszerűen leírod és elmondod a recepteket.
    Raffaelo torta és Eszterházy torta volt az esküvői tortam. Most a 10. Házassági évfordulóra szeretném re-kreálni - örömmel vettem h van Rafaelo torta recepted de esetleg van e Eszterházy torta recepted is? Novemberre kellene hogy be tudjam gyakorolni :) nagyon hálás lennék. Nem elek Magyaroszágon majdnem 20 éve ezért nem tudok be ugrani egy cukrászdaba ahol megcsinálják 🙂

    VálaszTörlés
  4. Ez nagyon jól hangzik és pazar a látvány is! :-)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon finom! Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
  6. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  7. Gyönyörű. Én is szeretnék ilyet készíteni. Nekem 26-os kapcsos tortaformám van. Meg tudnád adni az ahhoz való mennyiségeket is? Köszönöm.

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm szépen az ötletet és a fantasztikus receptet. Elsőre bonyolultnak tűnt, de ahogy elkezdtem készíteni rájöttem nem is az. Nagy sikere volt.

    VálaszTörlés
  9. Köszi a receptet! Megcsináltam, isteni finom lett!!! Csak ajánlani tudom ;)

    VálaszTörlés