Valahol olvastam, hogy ezt a tortát nehéz elkészíteni, és valóban nem könnyű, de inkább rettentően időigényes, szóval csak az fogjon hozzá, akinek van türelme minden lépést megcsinálni. :D
De egyébként finom lett, mindenképpen különleges ízvilág.
Az eredeti recepttől néhol eltértem, mennyiséget csökkentettem (hol tudatosan, mert tisztában voltam vele, hogy pl nem lesz annyi zselatinra szükség, mint amennyit írt, hol pedig már utólag, hogy nektek ne kelljen többet venni, mint amit felhasználtok a tortánál), és nektek már azokat a mennyiségeket írom le, amennyi elegendő. Valamint azokat a hozzávalókat, amik egy átlagos háziasszonynak a konyhájában nem fellelhető kicseréltem egy hagyományosra, mint pl. glükóz helyett mézet használtam, invert cukor helyett pedig sima kristálycukrot.
Valamint a glazingnek a felét bőven elég elkészíteni, az enyém az túl vastag lett szerintem..Így a receptben már eleve féladagot írok.
Hozzávalók (24 cm): Tökmagos réteg:
75 g tökmag
50 g cukor
18 g víz
25 g tökmagolaj
70 g fehér csokoládé
30 g ostya (én édes fagyitölcsért tettem bele)
Zselatinmassza:
25 g zselatin
125 g víz
Málnazselé:
200 g málna
30 g cukor
25 g zselatinmassza
Tökmagos piskóta:
120 g tojás
128 g cukor
1 csipet só
48 g joghurt
72 g liszt
3 g sütőpor
48 g darált mandula
58 g tökmagolaj
Fehér csokoládés mousse:
200 g tejszín (1)
1 vaníliarúd kikapart magja / 1 csomag van. cukor
40 g zselatinmassza
220 g fehér csokoládé
480 g tejszín (2)
Tökmagos glazing:
25 g víz
50 g cukor
50 g méz (glükózszirup)
33 g sűrített tej
20 g zselatinmassza
50 g fehér csokoládé
32 g tökmagolaj
Elkészítés:
A tökmagot 180°C-on pirítsuk 12 percig,
melyet legalább 3x mozgassunk át.
A pirított tökmagot aprítsuk össze.
A cukrot a vízzel főzzük fel, majd ha
elérte a 108°C-ot, adjuk a tökmaghoz, és aprítsuk össze ismét.
Adjuk hozzá a tökmagolajat, és
turmixoljuk át megint.
A tökmag pralinéhoz adjuk hozzá az
olvasztott fehér csokoládét, és botmixerrel keverjük össze.
Majd adjuk hozzá a hántolt ostyát, mely
nálam apróra tört édes fagyitölcsér.
És simítsuk a sütőlemez aljára, majd
fagyasszuk ki.
A vizet és a zselatint olvasszuk össze.
A málnát kezdjük el főzni, majd adjuk
hozzá a cukrot, és főzzük tovább.
Forrás után 1-2 perccel botmixerrel
turmixoljuk össze.
Adjuk hozzá a zselatinmasszát, és
turmixoljuk össze ezzel is.
Öntsük a sütőpapírral bélelt
tortaformába, és fagyasszuk ki ezt is.
A tojást, a cukrot és a csipet sót
tegyük robotgépbe, és kezdjük el habosítani.
Adjuk hozzá a joghurtot.
Majd keverjük hozzá a sütőporos lisztet,
valamint a darált mandulát.