2016. október 24., hétfő

Halloweeni zombi és boszi ujjak



Kicsit csúnyácskák, de nagyon finomak:)
Hozzávalók (22 db):

  • 200 g liszt
  • 60 g cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 115 g vaj
  • 1 tojás



  • mandulaszelet


Vér:

  • baracklekvár
  • piros ételfesték



  • kakaópor


Elkészítés:
  1. A lisztet a cukorral és a vaníliás cukorral keverjük össze.
  2. Morzsoljuk bele a vajat, majd adjuk hozzá a tojást és gyúrjuk össze.
  3. Formáljunk belőle ujjakat.
  4. A végébe nyomjunk mélyedést egy kanál végével, és tegyünk bele 1-1 mandulaszeletet.
  5. Egy késsel vagdossuk be az ujjakat.
  6. Előmelegített sütőben 180°C-on süssük 20-25 percig.
  7. A baracklekvárt az ételfestékkel keverjük össze.
  8. Egy ecsettel kakaóporral piszkítsuk be az ujjakat, majd fröcsköljük le a vérrel. - ez lesz a zombi ujj.
  9. A boszi ujjakhoz csak vérezzük össze az ujjakat.


Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1 óra
Sütési idő: 20-25 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!:)

2016. október 15., szombat

Fügés sajtkrémes pite



Szupeer lett ez a pite, mindössze félnap alatt el is fogyott az egész!:)

Hozzávalók:
Pite:

  • 200 g liszt
  • 30 g cukor
  • 125 g vaj
  • 1 tojássárgája
  • 60 g tejföl


Krém:

  • 250 g krémsajt
  • 80 g cukor
  • 1 tojás

  • 7 db füge


Elkészítés:

  1. A lisztet és a cukrot keverjük össze, majd morzsoljuk bele a vajat.
  2. Adjuk hozzá a tojássárgáját valamint a tejfölt és gyúrjuk össze.
  3. Nyújtsuk ki a tésztát, majd béleljük ki a tálat. A lelógó részt vágjuk le késsel, és tegyük félre a díszítéshez.
  4. Az aljára tegyünk sütőpapírt, és szórjunk bele rizst.
  5. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük elő 10 percig, majd vegyük ki a sütőpapírt és a rizst.
  6. A félretett tésztából csináljunk fonatot.
  7. A krémsajtot a cukorral kavarjuk össze, majd adjuk hozzá a tojást és azzal is kavarjuk össze.
  8. Öntsük az elősütött tésztára, majd helyezzük bele a félbevágott fügéket.
  9. Rakjuk körbe a fonatot úgy, hogy véletlenül se csússzon bele a krémbe.
  10. Előmelegített sütőben, 180°C süssük 35 percig, vagy addig amíg megpirul a krém.
Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1,5 óra
Sütési idő: 10 + 35 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!:) 

2016. október 5., szerda

Vaníliás-csokis nápolyi



Én a bolti nápolyit nem szeretem, de ebből bármennyit meg tudok enni annyira szuper <3

Hozzávalók ( cm):

  • 2,25 dl víz
  • 450 g cukor
  • 375 g vaj
  • 450 g tejpor
  • 4 cs. vaníliás cukor
  • 2 ek kakaó
  • nápolyi lap


Elkészítés:

  1. A cukorból és a vízből főzzünk cukorszirupot. Akkor van kész, amikor a fakanálról az utolsó csepp szép lassan folyik le.
  2. Kapcsoljuk le alatta a tüzet, és adjuk hozzá a vajat.
  3. Majd kavarjuk hozzá a tejport is.
  4. Osszuk két egyenlő részre. Az egyik felébe tegyük a vaníliás cukrot, a másikba a kakaóport.
  5. Felváltva kenjük meg a lapokat a langyosra hűlt krémek felével.
  6. Egy éjszakára takarjuk le, hogy megpuhuljon a nápolyi.


Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: félóra-óra

Jó étvágyat hozzá!:)

2016. szeptember 15., csütörtök

Szedres túrótorta




Úgy látszik nemcsak a mousse torták a kedvenceim, hanem a túrósak is:)


Hozzávalók (26 cm):
Piskóta:
  • 2 tojás
  • 100 g cukor + 40 g a habba
  • 155 g liszt
  • 20 g kakaó
  • 75 ml tej
  • 75 ml olaj
  • 8 g sütőpor
Túrókrém:
  • 500 g túró
  • 250 g cukor
  • 5 dl habtejszín
  • 50 g fehér csokoládé
  • 150 g szeder
  • 10 g zselatin
  • 1 dl víz
Szederzselé:
  • 150 g szeder
  • 50 g cukor
  • 1 dl víz
  • 12 g zselatin

Szedres glaze:
  • 20 g cukor
  • 40 g sűrített tej
  • 40 g méz
  • 20 g víz
  • 30 g szeder
  • 40 g fehér csokoládé
  • 7 g zselatin

Elkészítés:
  1. piskótához minden hozzávalót készítsünk elő: 
  2. A lisztet, kakaót és a sütőport keverjük össze. 
  3. A tojássárgáját, az olajat, a tejet és a cukrot egy külön tálban keverjük homogénre.
  4. Majd adjuk hozzá a kakaós, sütőporos lisztet, és habverővel keverjük csomómentesre.
  5. A tojásfehérjét a cukorral verjük kemény habbá.
  6. Végül a keményre vert tojáshabot forgassuk a tésztához.
  7. Sütőpapírral kibélelt 26 cm-es tortaformába öntsük (csak az alján legyen sütőpapír), és a sütő oldalára a tésztát óvatosan húzzuk fel (kb 1 cm-t). 
  8. Előmelegített sütőben, 175°C-on süssük kb 20 percig. (TŰPRÓBA!)
  9. Ha kihűlt a piskóta, tegyük vissza a tortakarikát.
  10. A szederzseléhez a szedret a cukorral főzzük össze.
  11. Kapcsoljuk le alatta a tüzet, majd adjuk hozzá a zselatint.
  12. Hűtsük kb 20°C-osra, és öntsük egy 20 cm-es sütőpapírral bélelt tortaformába, majd tegyük fagyasztóba, addig, hogy megdermedjen.
  13. A túrókrémhez a túrót a cukorral botmixerrel törjük össze.
  14. A habtejszínt verjük kemény habbá, majd forgassuk a túróhoz.
  15. A krémet osszuk két egyenlő részre, és az egyik felét tegyük félre..
  16. Öntsük hozzá az olvasztott fehér csokoládét, és kavarjuk csomómentesre.
  17. A zselatint forró vízben olvasszuk fel.
  18. Adjunk hozzá pár kanál krémet, kavarjuk csomómentesre, majd így adjuk a többihez.
  19. Öntsük a piskótára, és tegyük hűtőbe 1,5 órára.
  20. Majd helyezzük rá a megdermedt szederzselét.
  21. A félretett túrókrémhez adjuk hozzá a szedret, és kavarjuk össze.
  22. A zselatint forró vízben olvasszuk fel.
  23. Adjunk hozzá pár kanál krémet, kavarjuk csomómentesre, majd így adjuk a többihez.
  24. Majd öntsük a szederzselére és tegyük hűtőbe további 1,5 órára.
  25. A szedres glazehez a cukrot, a mézet, a sűrített tejet valamint a vizet forraljuk fel.
  26. Majd adjuk hozzá a szedret, és főzzük össze.
  27. Passzírozzuk át a szűrőn, majd keverjük össze a fehér csokoládéval.
  28. A felolvasztott zselatint öntsük hozzá, és kavarjuk csomómentesre.
  29. Végül öntsük a torta tetejére, és tegyük egy éjszakára hűtőbe.
  30. Másnap óvatosan vágjuk körbe, és húzzuk le a tortakarikát.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2 óra + hűtés
Sütési idő: 20 perc
Sütési hőfok: 175°C

Jó étvágyat hozzá!:)

2016. szeptember 9., péntek

Őrség zöld aranya - 2016 országtorta



Valahol olvastam, hogy ezt a tortát nehéz elkészíteni, és valóban nem könnyű, de inkább rettentően időigényes, szóval csak az fogjon hozzá, akinek van türelme minden lépést megcsinálni. :D
De egyébként finom lett, mindenképpen különleges ízvilág.

Az eredeti recepttől néhol eltértem, mennyiséget csökkentettem (hol tudatosan, mert tisztában voltam vele, hogy pl nem lesz annyi zselatinra szükség, mint amennyit írt, hol pedig már utólag, hogy nektek ne kelljen többet venni, mint amit felhasználtok a tortánál), és nektek már azokat a mennyiségeket írom le, amennyi elegendő. Valamint azokat a hozzávalókat, amik egy átlagos háziasszonynak a konyhájában nem fellelhető kicseréltem egy hagyományosra, mint pl. glükóz helyett mézet használtam, invert cukor helyett pedig sima kristálycukrot.

Valamint a glazingnek a felét bőven elég elkészíteni, az enyém az túl vastag lett szerintem..Így a receptben már eleve féladagot írok.



Hozzávalók (24 cm):
Tökmagos réteg:

  • 75 g tökmag
  • 50 g cukor
  • 18 g víz
  • 25 g tökmagolaj
  • 70 g fehér csokoládé
  • 30 g ostya (én édes fagyitölcsért tettem bele)


Zselatinmassza:

  • 25 g zselatin
  • 125 g víz


Málnazselé:
  • 200 g málna
  • 30 g cukor
  • 25 g zselatinmassza


Tökmagos piskóta:

  • 120 g tojás
  • 128 g cukor
  • 1 csipet só
  • 48 g joghurt
  • 72 g liszt
  • 3 g sütőpor
  • 48 g darált mandula
  • 58 g tökmagolaj


Fehér csokoládés mousse:

  • 200 g tejszín (1)
  • 1 vaníliarúd kikapart magja / 1 csomag van. cukor
  • 40 g zselatinmassza
  • 220 g fehér csokoládé
  • 480 g tejszín (2)


Tökmagos glazing:

  • 25 g víz
  • 50 g cukor
  • 50 g méz (glükózszirup)
  • 33 g sűrített tej
  • 20 g zselatinmassza
  • 50 g fehér csokoládé
  • 32 g tökmagolaj


Elkészítés:
  1. A tökmagot 180°C-on pirítsuk 12 percig, melyet legalább 3x mozgassunk át.
  2. A pirított tökmagot aprítsuk össze.
  3. A cukrot a vízzel főzzük fel, majd ha elérte a 108°C-ot, adjuk a tökmaghoz, és aprítsuk össze ismét.
  4. Adjuk hozzá a tökmagolajat, és turmixoljuk át megint.
  5. A tökmag pralinéhoz adjuk hozzá az olvasztott fehér csokoládét, és botmixerrel keverjük össze.
  6. Majd adjuk hozzá a hántolt ostyát, mely nálam apróra tört édes fagyitölcsér.
  7. És simítsuk a sütőlemez aljára, majd fagyasszuk ki.
  8. A vizet és a zselatint olvasszuk össze.
  9. A málnát kezdjük el főzni, majd adjuk hozzá a cukrot, és főzzük tovább.
  10. Forrás után 1-2 perccel botmixerrel turmixoljuk össze.
  11. Adjuk hozzá a zselatinmasszát, és turmixoljuk össze ezzel is.
  12. Öntsük a sütőpapírral bélelt tortaformába, és fagyasszuk ki ezt is.
  13. A tojást, a cukrot és a csipet sót tegyük robotgépbe, és kezdjük el habosítani.
  14. Adjuk hozzá a joghurtot.
  15. Majd keverjük hozzá a sütőporos lisztet, valamint a darált mandulát.
  16. Végül adjuk hozzá a tökmagolajat.
  17. Előmelegített sütőben, 160°C-on süssük 20-25 percig.
  18. A tejszínt (1) a vaníliarúddal, vagy vaníliás cukorral, valamint a zselatinmasszával kezdjük el melegíteni.
  19. Majd öntsük a fehér csokoládéra, és kavarjuk össze.
  20. Hűtsük langyosra.
  21. A tejszínt (2) verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk össze a fehér csokoládés krémmel.
  22. A piskótára öntsük rá a mousse 1/3-át, majd tegyük rá a kifagyasztott pralinét.
  23. Kenjük le ismét a krém 1/3-ával, és helyezzük rá a málnazselét.
  24. Végül vonjuk be a maradék krémmel, és tegyük minimum 2 órára hűtőbe.
  25. A glazinghez a vizet, a cukrot, a mézet, valamint a sűrített tejet forraljuk fel.
  26. Majd öntsük a fehér csokoládéhoz, és keverjük el.
  27. Adjuk hozzá a zselatinmasszát és a tökmagolajat.
  28. Majd öntsük a torta tetejére és tegyük egy éjszakára hűtőbe.




Nehézség: nehéz
Sütési idő: 20-25 perc
Sütési hőfok: 160°C
Elkészítési idő: több óra

Jó étvágyat hozzá!:)

2016. szeptember 1., csütörtök

Körtés-fehér csokoládés mousse torta



Egyszerűn ez a mousse torta a kedvencemmé vált <3



Hozzávalók (22 cm):
Piskóta:
  • 40 g cukor + 15 g mandula
  • 3 tojássárága + 1 tojásfehérje + 40 g cukor
  • 2 tojásfehérje + 20 g cukor
  • 5 ek liszt


Körtezselé:
  • 3 körte
  • 2 g citromsav
  • 13 g zselatin + 0,5 dl víz


Fehér csokoládé mousse:
  • 5 tojássárgája + 1,2 dl habtejszín
  • 200 g fehér csokoládé
  • 5 dl habtejszín + 100 g cukor
  • 15 g zselatin + 0,5 dl víz


Csokoládékrém:
  • 0,8 dl habtejszín
  • 3 g zselatin
  • 80 g tejcsokoládé


Elkészítés:
  1. A cukrot karamellizáljuk meg.
  2. Adjuk hozzá a mandulát, és kavarjuk össze.
  3. Majd törjük apróra.
  4. A tojást a cukorral kavarjuk habosra.
  5. A tojásfehérjét a cukorral verjük kemény habbá.
  6. A habosra kavart tojáshoz adjuk hozzá a lisztet, és kavarjuk csomómentesre, majd adjuk hozzá a karamellizált mandulát is.
  7. És forgassuk hozzá a keményre vert tojáshabot.
  8. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntsük, majd előmelegített sütőben, 180 °C-on süssük 15-20 percig.
  9. A körtét turmixoljuk le.
  10. Adjuk hozzá a citromsavat, hogy ne barnuljon tovább.
  11. A zselatint forró vízben olvasszuk fel.
  12. Adjunk hozzá pár kanál körtét, kavarjuk csomómentesre, majd így öntsük hozzá.
  13. Öntsük sütőpapírral bélelt tortaformába, és fagyasszuk ki.
  14. A tojássárgájára öntsük rá a felforralt habtejszínt, és kavarjuk össze.
  15. Adjuk hozzá az olvasztott fehér csokoládét, és kavarjuk csomómentesre.
  16. A zselatint forró vízben olvasszuk fel.
  17. Adjunk hozzá pár kanál krémet, kavarjuk csomómentesre, majd így adjuk a többihez.
  18. A habtejszínt a cukorral verjük kemény habbá.
  19. Majd forgassuk a krémhez.
  20. A krém felét öntsük a tészta tetejére.
  21. Helyezzük rá a körtezselét, és fedjük be a maradék krémmel, és tegyük hűtőbe minimum 2 órára.
  22. A forró tejszínben olvasszuk fel a zselatint.
  23. Majd öntsük a csokoládéra, és kavarjuk csomómentesre.
  24. Ezt a krémet öntsük a megdermedt mousse tetejére, és tegyük egy éjszakára hűtőbe.
  25. Másnap óvatosan vágjuk körbe, és vegyük le a tortakarikát.



Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2 óra + hűtés
Sütési idő: 15-20 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat:)

2016. augusztus 23., kedd

Málnás csokoládés süti



Nem volt kedvem sütni, de mégis ettem valami csokis és gyümölcsöset, így elkészítettem ezt a finomságot:)



Hozzávalók:
Málnás réteg:

  • 130 g málna
  • 60 g cukor
  • 4 g zselatin


Tejcsokoládés réteg:

  • 60 g tejcsokoládé
  • 1 dl habtejszín (1)
  • 2,5 dl habtejszín (2)
  • 50 g cukor
  • 5 g zselatin
  • 0,5 dl víz


Étcsokoládés réteg:

  • 30 g étcsokoládé
  • 0,5 dl habtejszín (1)
  • 1 dl habtejszín (2)
  • 40 g cukor 
  • 3 g zselatin
  • 0,5 dl víz
  • 60 g málna



  • 6 db babapiskóta


Elkészítés:
  1. A málnát a cukorral kezdjük el főzni.
  2. Majd adjuk hozzá a zselatint, és olvasszuk el benne.
  3. Sütőpapírral bélelt formába öntsük bele, oszlassuk el, majd tegyük hűtőbe kb 20 percre.
  4. A kockára tört csokoládéra öntsük rá a felforralt tejszínt(1), és kavarjuk csomómentesre.
  5. A hideg tejszínt(2) a cukorral verjük kemény habbá.
  6. Majd óvatosan forgassuk a csokoládéhoz.
  7. A zselatint forró vízben olvasszuk fel.
  8. Adjunk hozzá pár kanál krémet, hogy ne csomósodjon össze, és így kavarjuk a többi krémhez.
  9. Majd öntsük a megdermedt málnazselére, és tegyük hűtőbe 1 órára.
  10. A kockára tört étcsokoládéra öntsük rá a felforralt tejszínt(1), és kavarjuk csomómentesre.
  11. A hideg tejszínt(2) a cukorral verjük kemény habbá.
  12. Majd óvatosan forgassuk a csokoládéhoz.
  13. A zselatint forró vízben olvasszuk fel.
  14. Adjunk hozzá pár kanál krémet, hogy ne csomósodjon össze, és így kavarjuk a többi krémhez.
  15. Majd adjuk hozzá a málnát, és öntsük a megdermedt csokoládékrémre.
  16. Középre rakjunk két sor babapiskótát, és nyomjuk le úgy, hogy a krémmel egy szintbe kerüljön, majd tegyük egy éjszakára hűtőbe.
  17. Másnap borítsuk ki egy tálra a süteményt, vegyük le a formát, majd óvatosan húzzuk le a sütőpapírt róla.
Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1 óra + hűtés

Jó étvágyat hozzá!:)