2015. február 18., szerda

Sütőben sült fánk / Donuts




Nagyoon finom fánkocskák!! Egészségesebb is, mint az olajban sült változata. Érdemes kipróbálni:)
A receptet köszönöm Citromhabnak!

Hozzávalók (15 nagy fánk):

  • 500 g liszt
  • 30 g élesztő
  • 50 g vaj
  • 2 tojássárgája
  • 70 g cukor
  • 300 ml tej


Tetejére:

  • porcukor
  • tej
  • ételfesték


Elkészítés:

  1. 100 ml langyos tejben futtassuk fel az élesztőt egy csipet cukorral.
  2. A lisztbe morzsoljuk bele a vajat, cukrot és a tojássárgáját.
  3. Majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, és a maradék tejet adagolva dagasszuk össze.
  4. Meleg helyen letakarva kelesszük kétszeresére.
  5. Majd gyúrjuk át, és kelesszük kb félórán át.
  6. Nyújtsuk ki lisztezett tepsin 1,5 cm vastagra, és szaggassuk ki.
  7. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a tésztát, majd takarjuk le egy konyharuhával és hagyjuk pihenni 20 percig.
  8. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 12 percig. (Amíg aranybarna lesz a teteje)
  9. A glazúrhoz a porcukrot a tejjel kavarjuk össze, és vonjuk be a fánkok tetejét.


Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 4 óra
Sütési idő: 12 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!:)

------------------------------------------------

Ingredients (15 big donuts):

  • 500 g flour
  • 30 g yeast
  • 50 g butter
  • 2 egg-yolk
  • 70 g sugar
  • 300 ml milk


To the top:

  • powdered sugar
  • milk
  • food colouring


Directions:

  1. In 100 ml warm milk put the yeast and pinch of sugar and set aside.
  2. Mix the flour, sugar, butter and the egg-yolks in a big bowl.
  3. Then pour the yeast to the mixture with the leftover milk and mix it well.
  4. Cover the bowl with tower, and leave it in a warm room to grow double.
  5. Then mix it again, and let to rest ca 30 mins.
  6. Roll out in a floured board into 1,5 cm high, then cut out the donuts.
  7. Put on a lined tin.
  8. Cover with towel, and let to rest for 20 mins.
  9. In a preheated oven, on 180°C bake it for 12 mins.
  10. For the glaze mix the powdered sugar and the milk, then cover the donuts.


Difficulty: medium
Prep time: 4 hours
Baking time: 12 mins
Baking temperature: 180°C

Bon appétit!:)





4 megjegyzés:

  1. Hűha, dupla kelesztés? pp anyukámmal sütöttünk a hétvégén, de nem igazán lettek olyan szép szalagosak, ahogy elképzeltük, mondhatni, inkább csíkosak... A hőfokkal állandóan bajban voltunk, mert vagy megégett vagy nyers maradt a közepe... már régóta készülők a sütős verzióra, hátha.. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aa igen, elég sokat kellett rá várni :D Az a baj a sütőssel, hogy kicsit más az olajban sült verzióhoz képest, így is nagyon finom, csak azért mégis a másikon nőttem fel :D

      Törlés
  2. Szeretjük a fánkot. NAgyon csábító lett :)

    VálaszTörlés