Emlékeztek még a Málnás-csokoládés joghurttortára? Na ez annak a "tesója", annyi különbséggel, hogy málna helyett eperrel készült:) Talán ez így még finomabb...próbáljátok ki, megéri!:)
Sajnos szeletről már nem tudtam képet csinálni, mert tesóm születésnapjára sütöttem a tortát, és a nagy család rögtön "el is pusztította". :P
A tetejét kandírozott rózsaszirommal díszítettem, ami nagyon feldobta. Érdemes kipróbálni!:)
Hozzávalók (25 cm-es tortaforma):
Brownie:
- 100 g tej/étcsoki
- 110 g vaj
- 220 g cukor
- 80 g liszt
- 30 g kakaó(keserű!)
- 1 ek vaníliaaroma
- 2 db tojás
- 1/2 kávéskanál sütőpor
- 640 g natúr joghurt
- 80 g fehér csokoládé
- 230 g cukor
- 28 g vaníliás cukor
- 5 dl habtejszín
- 1 cs. habfixáló
- 200 g eper
- 8 db lapzselatin
Eperzselé:
- 220 g eper
- 10 ek cukor
- 6 g zselatin
- 2 ek víz
Csokikrém:
- 100 g tejcsokoládé/étcsokoládé
- 10 g vaj
- 95 g habtejszín
- (ha tejcsokoládéval készül, akkor 5 g zselatin+2 ek víz)
Elkészítés:
- Gőz fölött a vajat és a csokit olvasszuk meg.
- A tojásokat és a cukrot habverővel verjük fehéredésig.
- Adjuk hozzá a lisztet, kakaót, sütőport és a vaníliaaromát, majd kavarjuk jól el.
- Végül adjuk hozzá az olvasztott csokit.
- Öntsük a tésztát a tortaformába, majd előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 20 percig.
- Ha kihűlt a tészta, tegyük vissza rá a tortakarikát. (Ha szükséges vágjuk le a szélét, hogy egyenes legyen a tészta.)
- 4 db lapzselatint áztassunk hideg vízbe.
- A joghurtot a cukorral, a vaníliás cukorral és az olvasztott fehér csokival kavarjuk össze.
- Verjük kemény habbá a habtejszínt a habfixálóval, majd óvatosan forgassuk a joghurthoz.
- Osszuk két egyenlő részre a krémet, az egyiket tegyük be a hűtőbe.
- A kicsavart lapzselatint 4 ek meleg vízben olvasszuk el, és kavarjuk a krémhez.
- Majd öntsük a brownie tetejére, és tegyük be a hűtőbe 1 órára.
- Az epret a cukorral tegyük fel főni, majd pár perc után adjuk hozzá a zselatint, és főzzük össze. (Ha nem szeretnénk zselatint beletenni, akkor adjunk még hozzá cukrot, és főzzük tovább.)
- Öntsük a megdermedt joghurtkrém tetejére, és ismét tegyük vissza a hűtőbe.
- A maradék 4 db lapzselatint áztassuk hideg vízbe.
- A félretett krémhez kavarjuk hozzá az összetört epret.
- A kicsavart lapzselatint 4 ek meleg vízben olvasszuk el, és kavarjuk az epres krémhez.
- Majd öntsük az eperzselé tetejére, és tegyük ismét hűtőbe 1-2 órára.
- Vízgőz felett a csokoládét vajjal olvasszuk össze, majd kavarjuk hozzá a tejszínt.
- (Ha tejcsokoládéból készítjük, akkor érdemes zselatint is tenni bele, hogy biztosan megkössön, ehhez a zselatint a vízzel kavarjuk össze, és melegítsük addig, amíg épp elolvad, majd kavarjuk a csokoládéhoz.)
- Végül öntsük a torta tetejére, és egy éjszakára, min. 4-5 órára helyezzük hűtőbe.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2 óra + hűtés
Sütési idő: 20 perc
Sütési hőfok: 180°C
Szia, sajnos lapzselatin helyett port hasznaltam es a krembe osszeugrott, olyan nagy db.zselatin mocsingok lettek :( Igy utolag gondolom nem veletlen a lapzselatin hasznalata. Jartal mar igy? Mi a kulonbseg a ket zselatin kozott? Lehet tenni vmit?
VálaszTörlésSzia!
TörlésNyugodtan csereberélhető a kétféle zselatin. Azért ugorhatott össze, mert nem volt hőkiegyenlítés, tehát a forró zselatint egyből a hideg krémhez öntötted. Legközelebb kis adagokban adj a krémből a zselatinhoz, 1-2 ek-t, majd így öntsd hozzá, és akkor nem fog összeugrani.
Mivel így nem is fogja szerintem megkötni a krémedet, én megpróbálnám felolvasztani egy kevés krémben a zselatint, és megpróbálnám újból összekeverni. Remélem még megmenthető:)
szia, fehér csoki helyett mit ajánlanál? köszi
VálaszTörlésSzia! Megcsináltam: nem jött össze, mert nem állt össze :(
VálaszTörlésAz alsó krém szépen megszilárdult, de az eperzselé és az epres krém folyós maradt, pedig több zselatint is tettemm bele, mint ami a receptben szerepelt. Furcsa, hogy ugyanannyi zselatin kell a fehér krémbe, mint az epresbe, amibe ugye az eper is belekerül, ami legalább 1-1,5 dl folyadékot jelent pluszban. Ezért is tettem bele még egy lap zselatint, de így is szétfolyt: kiskanállal ettük meg a szülinapon, amire készült :( Tiszta blamázs! :))))
Szerintem lehet, hogy rossz minőségű zselatint használtál. Érdemes márkás zselatint használni.
VálaszTörlésEzt a receptet 14 éves fiam készítette el a tanári szakácskönyv összeállításba.
VálaszTörlésŐszintén gratulálunk neked!
Ha küldesz email címet elküldöm majd neked:-)
SZUPER elronthatatlan minden amit csinálsz!!!
Köszönjük!
Szia! Egy kérdéssel fordulók hozzátok 95 g habtejszin az pontosan mennyi? Előre köszönöm
VálaszTörlésKöszönöm
VálaszTörlésOlyan szép, pedig nem indult jól :) a tejszínt alig tudtam felverni a zselatin is próbált velem kitolni de most vettem le a karikát és minden réteg nagyon szépen megkötött
Szuper receptjeid vannak a körtés mascarpone nagy kedvenc lett már 3szor elkészítettem :)
This strawberry chocolate cake is very delicious and we like it often. Whenever we get to eat strawberry cake on someone’s birthday. Many people like strawberry cake. This cake is made with strawberry filling. Just as the cake is important, similarly it is important to use cover letter writing services in Dubai for a job. Just as the job is important, the cake highlights the sweetness.
VálaszTörlés