2016. február 5., péntek

Kinder bueno szelet




Tesóm már hetek, hónapok óta nyaggat, hogy csináljak megint ilyen sütit, mert hogy neki mennyire ízlik. Nekem meg sosem volt kedvem, mert az maradt meg belőle, hogy kicsit pepecselős.. Hát ez valós emlék volt, viszont! megéri!! olyaan nagyon finom, hogy húú! :D Nutella szerelmeseinek kötelező süti!:)



Hozzávalók:
Tészta:
  • 6 tojásfehérje
  • 6 ek cukor
  • 2 ek liszt
  • 2 ek zsemlemorzsa/rétesliszt
  • 1 ek olaj
  • 0,5 cs. sütőpor
  • 70 g durvára darált mogyoró


Krém:
  • 6 tojássárgája
  • 3 ek rétesliszt
  • 1 cs. van.pudinpor
  • 0,5 l tej
  • 80 g vaj
  • 150 g porcukor
  • 120 g tejcsokoládé
  • nutella
  • 0,5 kg háztartási keksz
  • meleg tej
  • 70 g durvára darált mogyoró

Tejszín:
  • 2,5 dl habtejszín
  • 4 ek cukor
  • 1 cs. habfixáló

Elkészítés:
  1. A tésztához a tojásfehérjét a cukorral verjük kemény habbá.
  2. A lisztet, a sütőport, és a zsemlemorzsát/réteslisztet keverjük össze, majd forgassuk hozzá a hab felét.
  3. Adjuk hozzá az olajat, majd a hab másik felét.
  4. Simítsuk a tepsibe és szórjuk meg durvára aprított mogyoróval.
  5. Előmelegített sütőben 180°C-on süssük 15 percig.
  6. Még melegen kenjük meg a tésztát Nutellával. (mikróban melegítsük meg kicsit)
  7. A krémhez a tojássárgáját, a réteslisztet és a pudingport keverjük simára, majd adagoljuk hozzá a tejet és főzzünk belőle pudingot.
  8. Adjuk hozzá a vajat, valamint a porcukrot, és kavarjuk simára.
  9. Osszuk két részre a krémet.
  10. Még melegen adjuk az egyikhez a kockára tört csokoládét, és hagyjuk a krémeket teljesen kihűlni.
  11. Meleg tejbe áztassuk a kekszeket és rakjuk ki a tészta tetejét.
  12. Kenjük meg a sárga krémmel és szórjuk meg mogyoróval.
  13. Ismét rakjuk ki a tetejét tejbe mártott keksszel. 
  14. Kenjük le a tetejét Nutellával.
  15. Majd simítsuk el a tetején a csokoládés krémet.
  16. A tejszín hozzávalóiból verjünk kemény habot és kenjük meg a tészta tetejét.

Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: kb 1 óra + hűtés
Sütési idő: 15 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!

Eredeti recept: ITT

2016. január 27., szerda

Snickerses pavlova



A pavlovát nem csak gyümölccsel készíthetitek el, hanem a népszerű Snickers csoki változatban is. Ne hagyjátok ki!:)

Elkészítése


Hozzávalók (24 cm): 

  • 150 g tojásfehérje
  • 300 g cukor
Krém:

  • 2 dl habtejszín
  • 180 g krémsajt
  • 100 g mogyoróvaj
  • 60 g cukor
Tetejére:
  • nutella
  • mogyoró
Karamell:
  • 50 g cukor
  • 25 g habtejszín


Elkészítés:

  1. A sütőpapírra rajzoljunk egy 24 cm-es kört.
  2. A tojásfehérjét a cukorral kavarjuk habosra, majd vízgőz felett kézi habverővel verjük addig, amíg felmelegszik a hab.
  3. Majd vegyük le a vízgőzről, és elektromos habverővel verjük kihűlésig.
  4. Töltsük habzsákba.
  5. A megrajzolt kör közepére tegyünk egy gombócot, és azt nyomjuk körbe, amíg elérünk a kör széléig.
  6. Majd az utolsó körre tegyünk még két réteg habot, így megmagasítva a szélét.
  7. Csillagcsővel díszítsük körbe.
  8. Előmelegített sütőben, 120°C-on süssük 1 óra 10 percig.
  9. Majd résnyire nyitott ajtónál hagyjuk teljesen kihűlni.
  10. A habtejszínt verjük kemény habbá.
  11. A krémsajtot a cukorral és a mogyoróvajjal kavarjuk össze, majd forgassuk hozzá a keményre vert habtejszínnel.
  12. A krémet kanalazzuk a pavlova közepére.
  13. Szórjuk meg mogyoróval.
  14. Csíkozzuk be nutellával.
  15. A cukrot karamellizáljuk, majd adjuk hozzá a felforralt tejszínt, és olvasszuk össze.
  16. Végül a tetejére csurgassuk a karamellt.

Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 2 óra + hűlés
Sütési idő: 1 óra 10 perc
Sütési hőfok: 120°C

Jó étvágyat hozzá!:)

2016. január 24., vasárnap

Málnás-karamellás mousse torta





Szerintem a málna meg a karamell nagyon izgalmas párosítás. Először mikor kigondoltam a fejemben kicsit féltem tőle, aztán végiggondoltam, hogy a karamell a gyümölcsökkel nagyon finom, így hozzá is láttam. (Na meg mivel a család sem ellenkezett... :D )
Próbáljátok ki ti is bátran!:)

Hozzávalók (22 cm):
Piskóta:

  • 3 tojás
  • 3 ek cukor
  • 3 ek liszt
  • 1,5 ek kakaó
  • fél tk sütőpor


Málna mousse:

  • 3 tojássárgája
  • 100 g cukor
  • 250 g málna
  • 4 dl habtejszín
  • 10 g zselatin
  • 5 ek víz


Karamell mousse:

  • 235 g cukor
  • 1,5 dl zsíros tej
  • 3 tojássárgája
  • 50 g cukor
  • 4 dl habtejszín
  • 10 g zselatin
  • 5 ek víz
Glaze:
  • 70 g cukrozott sűrített tej
  • 30 g méz
  • 60 g fehér csokoládé
  • 2 lapzselatin
Elkészítés:
  1. A piskótához a tojásfehérjét a cukorral verjük kemény habbá.
  2. Forgassuk hozzá a tojássárgáját.
  3. Majd adjuk hozzá a lisztes, sütőporos, kakaós keveréket, és forgassuk össze.
  4. Öntsük sütőpapírral bélelt tortaformába.
  5. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 15 percig.
  6. Ha kihűlt a tortalap vágjuk körbe, majd helyezzük vissza a tortakarikát.
  7. A málna moussehoz a málnát villával törjük össze.
  8. A tojássárgáját a cukorral kavarjuk habosra, majd adjuk hozzá a málnát.
  9. A habtejszínt verjük kemény habbá.
  10. A zselatint a vízben olvasszuk el, adjunk hozzá 1-2 ek felvert habtejszínt, majd kavarjuk össze a málnás keverékkel.
  11. Majd a kemény habtejszínt forgassuk hozzá.
  12. Öntsük a tortalap tetejére, és tegyük hűtőbe 1-2 órára.
  13. A karamell moussehoz a cukrot karamellizáljuk meg.
  14. Közben forraljuk fel a tejet, és adjuk 2-3 részletben a karamellhez.
  15. A tojássárgáját a cukorral kavarjuk habosra, majd a karamellöntetet adjuk hozzá, és kavarjuk össze.
  16. A habtejszínt verjük kemény habbá.
  17. A zselatint a vízben olvasszuk el, adjunk hozzá 1-2 ek felvert habtejszínt, majd kavarjuk össze a karamellás keverékkel.
  18. Öntsük a málna mousse tetejére, és tegyük hűtőbe 2-3 órára.
  19. A glazehez a lapzselatint áztassuk hideg vízbe.
  20. A sűrített tejet a mézzel főzzük össze, majd adjuk hozzá a kockára tört fehér csokoládét, és olvasszuk el benne.
  21. Adjuk hozzá a kicsavart lapzselatint, és kavarjuk össze. Ha szükséges melegítsünk még rajta, hogy teljesen elolvadjon a lapzselatin.
  22. Egy kicsit hagyjuk hűlni, majd öntsük a karamell mousse tetejére. (Az én mousseomat kicsit feloldotta, így én azzal óvatosan összekavartam úgy, hogy ne sértsem meg a karamell mousset)
  23. Egy éjszakára tegyük hűtőbe.
  24. Másnap óvatosan vágjuk körbe, és távolítsuk el a tortakarikát.
  25. Szeletelésnél a kést mártsuk meleg vízbe, majd óvatosan először a glazet vágjuk el, aztán pedig az egész szeletet. 


Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 1 óra + hűtés
Sütési idő: 15 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!:)

2016. január 22., péntek

Málnás sajttorta





Hozzávalók (26 cm-es tortaformához):
Keksz:
  • 365 g zabkeksz (Győri Édes)
  • 70 g olvasztott vaj (én teavajat tettem bele)

Sajtkrém:

  • 1125 g Philadelphia natúr krémsajt (9 db 125 g)
  • 375g cukor
  • 4 tojás
  • 180 g málna
Elkészítés:
  1. A zabkekszet aprítsuk morzsává és adjuk hozzá az olvasztott vajat, majd kavarjuk homogénre, és nyomkodjuk bele a tortaformába.
  2. 180 °C-on 10 percig süssük elő.
  3. A krémsajtot pár másodpercig habosítsuk.
  4. Adjuk hozzá a cukrot, majd keverjük össze.
  5. A krém közepébe üssünk egy tojást és a habverővel keverjük addig, amíg homogén nem lesz.
  6. Ugyanígy járjunk el a másik három tojással.
  7. Osszuk két egyenlő részre a krémet.
  8. Az egyik feléhez adjuk hozzá a málnát, és kavarjuk össze.
  9. Ha kihűlt a kekszalap, öntsük rá először a málnás krémet, majd óvatosan kanalazzuk rá a krém másik felét.
  10. Óvatosan üssük a munkalaphoz a tortaformát, és a feljövő buborékokat szúrjuk ki egy fogpiszkálóval.
  11. Az alját és az oldalát 3-4 rétegben burkoljuk alufóliával. Ahol van a széle az alufóliának, ott kössük meg egy madzaggal, hogy a víz ne folyjon be.
  12. Forraljunk vizet, majd egy nagyobb tepsibe öntsük bele. (Nem kell sokat beleönteni, kb 0,5l!!)
  13. Majd helyezzük bele a sajttortánkat.
  14. Előmelegített sütőben, 165°C-on süssük 70 percig, 30 perc elteltével a tetejét fedjük be alufóliával és így süssük tovább.
  15. Hagyjuk kihűlni és egy éjszakára tegyük hűtőbe.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2 óra
Sütési idő: 10 perc és 70 perc
Sütési hőfok: 180°C majd 165°C



Jó étvágyat hozzá!:)

2016. január 21., csütörtök

Karamellás-fehér csokoládés mousse torta - Sütés mentes





Nagyon szeretem ezt a fajta keksztortát, mindig nagy sikert aratok itthon vele. 
Most egy újabb változatot hoztam nektek:)



Hozzávalók (26 cm):
Kekszalap:

  • 315 g darált háztartási keksz
  • 3 ek kakaó
  • 1,5 dl tej
  • 70 g cukor
  • 135 g vaj


Mogyorós karamell:

  • 250 g cukor
  • 2 dl habtejszín
  • 110 g sós mogyoró


Csokoládé réteg:

  • 100 g tejcsokoládé
  • 0,5 dl habtejszín


Fehér csokoládés mousse:

  • 180 g fehér csokoládé
  • 3 tojássárgája
  • 70 g cukor
  • 4 dl habtejszín
  • 10 g zselatin


Csokoládé réteg:

  • 200 g tejcsokoládé
  • 50 g étcsokoládé
  • 2 dl habtejszín
  • 50 g vaj

Csokoládé rózsa:
  • 100 g étcsokoládé
  • 5 ek habtejszín
Elkészítés:

  1. A tésztához a vajat, a tejet és a cukrot melegítsük addig, míg homogénre olvad. 
  2. A tűzről levéve adjuk hozzá a kakaós darált kekszet, majd kavarjuk össze.
  3. A tortaformát béleljük ki vele úgy, hogy legyen pereme is, majd tegyük be a hűtőbe, amíg elkészül a karamell.
  4. A karamellhez a cukrot karamellizáljuk meg, majd öntsük hozzá a felforralt tejszínt, és a megkeményedett karamell darabokat olvasszuk el benne. (Ha nagyon kemény lenne, akkor öntsetek még hozzá tejszínt, és lazulni, hígulni fog!)
  5. A tűzről levéve keverjük hozzá a mogyorót és simítsuk a kekszalap tetejére, majd tegyük vissza a hűtőbe.
  6. A csokoládé réteghez a csokoládét tördeljük apró darabokra, öntsük rá a forró tejszínt, és kavarjuk homogénre.
  7. Öntsük a karamellrétegre, majd tegyük vissza a hűtőbe.
  8. fehér csokoládés moussehoz a csokoládét olvasszuk meg vízgőz felett.
  9. A tojássárgáját a cukorral kavarjuk habosra, majd adjuk hozzá az olvasztott csokoládét.
  10. 0,5 dl habtejszínt melegítsük langyosra, adjuk hozzá a zselatint, és olvasszuk el benne, majd adjuk a tojásos keverékhez. (Ha összecsomósodna, nyugodtan botmixerrel törjük össze.)
  11. A maradék habtejszínt verjük kemény habbá, és forgassuk a keverékhez.
  12. Majd öntsük a csokoládé rétegre, és tegyük hűtőbe minimum 2 órára.
  13. A csokoládé réteghez a csokoládét tördeljük apró darabokra, öntsük rá az olvasztott vajat, valamint a forró tejszínt, és kavarjuk homogénre.
  14. Majd öntsük a megdermedt mousse tetejére.
  15. Tegyük egy éjszakára hűtőbe.
  16. Másnap óvatosan vágjuk körbe, és távolítsuk el a tortakarikát.
  17. A csokoládé rózsákhoz a csokoládéhoz adjuk hozzá a forró tejszínt, és kavarjuk csomómentesre.
  18. Töltsük habzsákba, majd hagyjuk, hogy langyosra hűljön a krém.
  19. Végül díszítsük körbe a tortát.

Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2,5 óra + hűtés

Jó étvágyat hozzá!:)

2016. január 13., szerda

Császármorzsa




Egyik kedvenc vacsoránk! Régebben Anya készítette nekünk, most már ezt is átvettem tőle:)



Hozzávalók:

  • 150 g búzadara
  • 10 g liszt
  • 3,7 dl tej
  • 4 tojás
  • 150 g cukor


Sütés:

  • 60 g vaj
Tálalás:
  • lekvár
  • porcukor


Elkészítés:

  1. A búzadarát a liszttel kavarjuk össze, majd keverjük hozzá a tejet, és hagyjuk egy órán át állni.
  2. Az egy óra elteltével a tojássárgáját a cukorral kavarjuk habosra, majd öntsük hozzá a búzadarás keveréket, és kavarjuk össze.
  3. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd forgassuk a tojásos keverékhez.
  4. Egy nagy serpenyőben a vajat olvasszuk meg, majd öntsük bele a masszát.
  5. Folyamatosan kevergetve süssük addig, amíg darabjaira esik.
  6. Porcukorral meghintve, lekvárral fogyasszuk.


Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1,5 óra



Jó étvágyat hozzá!:)

2016. január 5., kedd

Almás-szedres sütemény /Hamis crumble/



Ez a süti eredetileg angol crumblenek indult, de nekem menet közben nem tetszett a tészta állaga, ezért tettem bele tojást, és így már nem mondható crumblenek, tehát elneveztem egyszerűen almás-szedres süteménynek.
Egyébként ezt a receptet egy angol erasmusos sráctól kaptam, aki az International Dinnerre ezt a süteményt készítette el. Amint megkóstoltam, azonnal el is kértem tőle a receptet!:)

Az elkészítését videón is megtekinthetitek:

Ha egy átlagos méretű tepsiben készítitek el, akkor duplázzátok meg ezt az adagot!

Hozzávalók (kis tepsi):
Tészta:

  • 300 g liszt
  • 175 g cukor
  • 175 g vaj
  • 1 tojás



  • vaj kikenéshez


Gyümölcsök:

  • 500 g vékonyra szeletelt alma
  • 225 g szeder (az enyém fagyasztott volt, de hagytam kiolvadni)
  • 50 g cukor


Tetejére:

  • 2-3 tk barna cukor/sötét nádcukor


Elkészítés:

  1. A lisztet a cukorral keverjük össze, majd kockánként adjuk hozzá a vajat, és morzsoljuk el benne.
  2. Adjuk hozzá a tojást, és dolgozzuk össze.
  3. A tálat vajazzuk ki.
  4. Halmozzuk az almaszeleteket a tál aljára.
  5. Szórjuk meg a tetejét cukorral.
  6. Oszlassuk el a tetején a szedreket.
  7. A tésztából csináljunk golyókat, kissé lapítsuk el, és szorosan tegyük a gyümölcsökre.
  8. Szórjuk meg nádcukorral a tetejét.
  9. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 50 percig.


Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 1,5 óra
Sütési idő: 50 perc
Sütési hőfok: 180°C

Jó étvágyat hozzá!:)