2015. január 17., szombat

Nagyon csokis karamellás keksztorta / Chocolate caramel biscuit cake








Nagyooon finom torta! A blogon már megjelent két tortát ötvöztem:) Ennél a kekszalap a hűtőben való pihentetés után is jó puha maradt!
Érdemes kipróbálni, ha valami csokis-karamellás finomságra vágytok!

Hozzávalók (26 cm-es torta):
Kekszalap:

  • 300 g háztartási keksz
  • 1,5 dl tej
  • 2-2,5 ek holland kakaó
  • 135 g vaj
  • 120 g cukor


Karamell:

  • 230 g cukor
  • 1,5 dl habtejszín
  • 105 g vaj
  • 100 g sós mogyoró


Csokiréteg:

  • 200 g tejcsokoládé
  • 115 g étcsokoládé
  • 2,6 dl habtejszín
  • 66 g vaj

Tetejére

  • mogyoró
  • cukor


Elkészítés:
  1. A tésztához a vajat, a tejet és a cukrot melegítsük addig, míg homogénre olvad. 
  2. A tűzről levéve adjuk hozzá a kakaós darált kekszet, majd kavarjuk össze.
  3. A tortaformát béleljük ki vele úgy, hogy legyen pereme is (kb 2 cm magas), majd tegyük be a hűtőbe, min. 20 percre.
  4. A karamellhez a cukrot karamellizáljuk meg, majd öntsük hozzá a tejszínt, illetve a vajat és a megkeményedett karamell darabokat olvasszuk el benne. (Ha nagyon kemény lenne, akkor öntsetek még hozzá tejszínt, és lazulni, hígulni fog!)
  5. A tűzről levéve keverjük hozzá a mogyorót és simítsuk a kekszalap tetejére, majd tegyük vissza a hűtőbe.
  6. A csokis réteghez a csokit és a vajat gőz fölött olvasszuk össze.
  7. A tejszínt melegítsük langyosra, majd apránként keverjük az olvasztott csokihoz. 
  8. A csokikrémet öntsük a karamell rétegre, majd helyezzük a hűtőbe min 5 órára, de a legjobb, ha egy egész éjszakán át hagyjuk összeállni a hűtőben.
  9. Másnap éles késsel szeleteljük fel.
  10. A tetejére én készítettem egy kis grillázst.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 1 óra + hűtés

Jó étvágyat hozzá!:)
--------------------------------------------------------

This is my another favourite cake! I am a caramel and chocolate lover!

Ingredients (26 cm cake):
Biscuit basis:
  • 300 g grout (natur) biscuits
  • 135 g butter
  • 2-2,5 tablespoon cocoa (non sugar)
  • 120 g sugar
  • 1,5 dl milk

Caramel:
  • 230 g sugar
  • 105 g butter
  • 1,5 dl whipping cream
  • 100 g salted peanut
Chocolate layer:
  • 200 g milk chocolate
  • 115 g dark chocolate
  • 66 g butter
  • 2,6 dl whipping cream
To the top:
  • peanut
  • sugar

Directions:
  1. Melt the butter, the milk and the sugar until they are thoroughly melted.
  2. Mix the cocoa and the biscuits.
  3. Then stir well the melted chocolate and the biscuits.
  4. Press them into the bottom and sides of the pan.  Try to make an even thickness crust on all sides.
  5. Then refrigerate at least 20 minutes.
  6. To the caramel: Pour the sugar into a heavy-based frying pan, then heat until the sugar has dissolved, and it become caramel. Then add the butter and the hot whipping cream, and stir it until they are thoroughly melted.
  7. Then turn off the heat, and add to the caramel the peanuts, then pour to the biscuit cake, and put it back to the fridge.
  8. To the chocolate layer, melt the chocolates and the butter in a water bath.
  9. Stir the hot whipping cream to the melted chocolate.
  10. Then spoon it to the caramel, and refrigerate at least 5 hours, but the best, if you leave it overnight.
  11. Next day I made a little brittle.
Difficulty: medium
Prep time: 1 hour + refrigerate

Bon appétit!:)




13 megjegyzés:

  1. Gyönyörű!Nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen!:) Nekünk nagyon ízlik:)

      Törlés
  2. Jól értem, hogy sütni egyáltalán nem kell? :)

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Már többször elkészítettem ezt a receptet,nagyon finom,de...a karamell mindig folyós marad.
    A problémám már ott kezdődik,hogy a pirított cukor nem olvad el az adott mennyiségű tejszín és vaj elegyében.
    Ha öntök hozzá.akkor pedig folyós lesz.
    Mit tegyek,mit nem csinálok jól?
    Egyébként nagyon finom,ha folyós is,akkor is visszatérő vendég lesz nálam!

    Andi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Andi!
      Először is nagyon örülök, hogy ízlik!
      Másodszor sajnos velem is előszokott ez fordulni néha, olyankor én alacsony lángra veszem, és hagyom, hogy főjön és elolvadjon a cukor, ha esetleg megunom és nem olvad el, akkor kiveszem belőle a darabokat.
      Ha pedig adsz még hozzá tejszínt, és emiatt nagyon folyós, akkor érdemes még tovább főzni, és akkor sűrűsödni fog.
      Egyébként érdemes előtte a tejszínt felforralni, és úgy hozzáadni, mert akkor nem fog annyira megkeményedni a cukor.

      Remélem tudtam segíteni:)

      Szandi

      Törlés
    2. Sziasztok, hasonló édességet szoktam én is csinálna, ha marad karamellkrémem, mert azt mindenki szereti . ha így készítitek, sosincs vele gond, a 12 éves unokám is csinálta már. Egység: 10dkg cukor, 5 dkg vaj, 1 dl tejszín. a vajat a cukorral együtt melegítem, míg karamellizálódik. Közben felforrósítom a tejszínt. ha már illatos és szép színű a karamell, lehúzom a túzről, és fokozatosan belekeverem a tejszínt. (én Cserpes tejszínt használok, igazi házi íz és minőség!) Visszateszem a tűzre tovább keverem forrásig. vagy akár pirítani is lehet tovább még. Pici só kell bele ! A sűrűségét az arányokkal változtatásával beállíthatjátok, több vaj, kevesebb tejszín stb. Isteni finom, 10 perc alatt megvan, nem ég, nem fröcsög, hűtőbe eltehető sokáig eláll.

      Törlés
  4. Hmmmm...ez valami isteni!!!! Mar ketszer csinaltam, s mind a ketszer teljesen el volt halva tole mindenki...igaz, hogy minimum 1 millio kaloria van benne, de minden morzsaja megeri!! ;-) Gratulalok Szandi, imadom a weboldalad!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy ízlik!!:)) Hát igen, de ilyenkor nem szabad a kalóriákat számolgatni :P
      Nagyon szépen köszönöm:))

      Törlés
  5. Tökéletes lett.Mindenkinek izlett.Nekem Egy kicsit édes,de fanyar gyümölcsöt raktam a tetejére,és igy kompenzáltam.

    VálaszTörlés
  6. Szia,
    Az érdekelne, hogy a 4-es pontnál a karamell készítésnél, a tejszínnek milyen hőmérsékletűnek kell lennie ? Kell a tejszínt melegíteni vagy forralni ?
    Köszi,
    Barbi

    VálaszTörlés